Angstgevoelens zullen nooit verdwijnen

Angst kan je verlammen of je juist helpen. Lees meer over angst en de invloed hiervan in dit artikel!
Angstgevoelens zullen nooit verdwijnen

Laatste update: 23 juli, 2019

Alleen al door te denken aan het feit dat angstgevoelens nooit zomaar zullen verdwijnen, kun je nerveus en angstig worden. De gedachte alleen al laat je hart sneller slaan. Het is natuurlijk — of in ieder geval begrijpelijk.

De maatschappij heeft je geleerd om weg te rennen van angst in plaats van deze onder ogen te komen. Bovenal heeft het je echter geleerd om angst te vermijden zelfs wanneer je niet weer of deze wel of niet zal ontstaan op een zeker moment.

Dit gevoel, welke we vaak als “slecht” bestempelen, is altijd aanwezig. Hoeveel je dit ook wil proberen te vermijden, het is onmogelijk. Waarom? Omdat het een belangrijke rol speelt in je overleving. Angstgevoelens maken je alert; ze stomen je klaar om welk probleem dan ook te confronteren.

Evolutie van angst

Duizenden jaren geleden was dit erg behulpzaam als men een echt gevaar tegenkwam. Vandaag de dag leiden we echter relatief stille levens en is ook de aard van onze angst veranderd. 

Deze aard is echter zodanig veranderd dat je vecht-of-vluchtreactie bijna nutteloos is geworden. In andere woorden, situaties waarin je normaal gesproken een echt risico loopt doen zich bijna niet meer voor.

Ben je echt in levensgevaar wanneer je in het openbaar moet spreken of een presentatie moet geven? Zul je echt sterven als je je relatie met je partner beëindigt? De angsten die uit deze situaties voortkomen zijn niet eens echte angsten. In andere woorden, deze situaties zijn niet echt risicovol. Een angstige reactie is dus in feite nutteloos.

Angstgevoelens zullen je altijd aansporen om onmiddellijk te handelen. Ze zullen je niet aanmoedigen om kalm te blijven of om van koers te veranderen. Vandaag de dag staan we echter toe dat angst ons verlamt. Duizenden jaren geleden zou dit tot onze dood hebben geleid.

Verandering staat je toe om te groeien

Angstgevoelens zullen nooit verdwijnen omdat er altijd wel iets in je leven staat te veranderen. Wanneer je er bijvoorbeeld over nadenkt om je eigen bedrijfje te starten, ben je bang dat je hierin faalt.

Zo zul je ook bang zijn dat je geen goede resultaten behaalt, dat het mislukt of dat anderen je uitlachen vanwege je fouten. Al deze dingen zijn echter ook positief omdat, wat er ook gebeurt, je hoe dan ook richting je einddoel gaat en je groeit als een persoon.

Het probleem begint pas echt wanneer je je verbergt voor je angst in plaats van dat je deze onder ogen komt. Ofwel, het wordt pas een probleem wanneer je in je comfortzone blijft zonder risico’s te nemen of iets durven te doen waardoor je gevoel van veiligheid bedreigd wordt.

Naarmate de tijd vordert, zul je je hierdoor levenloos en doelloos gaan voelen. Je beeld je allerlei mogelijke scenario’s in terwijl niemand echt weet wat er gaat gebeuren. Met deze gedachtes in je hoofd doe je in feite niks terwijl uren, dagen en jaren verstrijken.

Angstgevoelens geïllustreerd

Ja, het is erg fijn en veilig binnen je comfortzone. Tegelijkertijd verzwakt deze mentale omgeving je echter ernstig. Zodanig in feite dat als het een tuin was, hier niks in zou kunnen groeien.

De reden waarom het verleidelijk is om hier echter in te verblijven is dat het de kracht heeft om je goed te laten voelen. Hierin voel je je veilig en op je gemak. Toch kan het je ook laten voelen alsof je je tijd aan het verdoen bent en allerlei kansen aan je voorbij laat gaan.

Zet angstgevoelens naar je eigen hand

Mensen die bang zijn voor verandering zijn vaak jaloers op degenen die risico’s nemen en hun comfortzone regelmatig verlaten. Iets binnenin hen schreeuwt, “doe iets!” of, “jij hebt ook dromen en verlangens, handel er dan ook naar!”

Een korte periode voel je wellicht een soort kracht en fantaseer je over het nemen van actie. Wanneer het daadwerkelijke moment echter aanbreekt, besluit je om stil te blijven staan en niks te doen.

Zelfs als je probeert te rennen, zullen je angstgevoelens nooit echt verdwijnen. Er zal altijd wel een situatie zijn die je verrast en je routine volledig omgooit. Daardoor wordt je comfortzone totaal ondersteboven gezet en krijg je de kans om een keuze te maken. Als angst nooit zal verdwijnen, is je beste optie toch dat je deze angst naar je eigen hand zet?

Wanneer je angsten je in de weg staan, onthoud dan dat al je verlangens aan de andere kant liggen. Ga je je dromen in de steek laten, of niet?

Om dit te kunnen bereiken, willen we je graag twee tips geven. Ook al lijken deze misschien erg makkelijk, het lukt lang niet altijd om deze ook echt te benutten wanneer het moment van de waarheid aanbreekt. 

Tips om je angst onder ogen te komen

Als je echter een einde wil maken aan die verstikkende angsten, kan het benutten van deze tips wellicht voor goede resultaten zorgen:

  • Als angstgevoelens je verlammen, denk dan niet na, maar handelWanneer deze emoties je verlangen, moet je hier niet langer over nadenken. Je geest is erg sterk, dus blokkeer die gedachten en handel zonder nadenken! Als je dit eenmaal doet, zul je merken dat je angstgevoelens uiteindelijk wegzakken.
  • Gebruik angst als een motivatiebronAls iets je bang maakt, gebruik die emotie dan om je juist richting je doelen te duwen. Als je bang bent om je eigen bedrijf op te starten, gebruik die angst dan om je te motiveren tot meer voorbereiding. Zoek voor kansen waar je je goed bij voelt. Praat bijvoorbeeld met mensen die je kunnen helpen of ga op zoek naar partners met ervaring.
Vrouw op vleugels

Aangezien angst nooit zal verdwijnen, kun je hier beter je bondgenoot van maken. Angst kan je helpen om alles te overkomen en je laten merken dat je meer opties hebt dan je eerst dacht.

Onthoud dat als je vooruit gaat en je groeit, je angsten er nog steeds zullen zijn. Je zult deze echter in je eigen voordeel leren te gebruiken zodat je kunt krijgen wat je hart begeert.  Wellicht ook interessant voor jou

Hoe je kunt reageren op kritiek en er iets van kunt leren
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Hoe je kunt reageren op kritiek en er iets van kunt leren

Soms is het moeilijk om te reageren op kritiek, of deze nu constructief is of niet. Het beste kun je in alle gevallen rustig en assertief zijn.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.