Zelfreflectie is de sleutel tot persoonlijke groei en emotionele vrijheid

Zelfreflectie is de sleutel tot persoonlijke groei en emotionele vrijheid

Laatste update: 09 juni, 2018

Zelfreflectie nodigt ons uit om ons los te maken van bepaalde overtuigingen en om starre ideeën in twijfel te trekken. Het herinnert ons eraan dat we vrije wezens zijn, mensen met het vermogen om onafhankelijk te zijn bij het nemen van beslissingen. Weinig dimensies van persoonlijke groei geven de voorkeur aan een dergelijke intieme en volledige verbinding met ons innerlijke zelf. Zelfreflectie helpt ons om onszelf af te vragen wat we echt willen in het leven en wat het is dat ons gelukkig maakt.

Het zal niemand verbazen om te horen dat veel van de persoonlijke ontwikkelingsgoeroes zelfreflecterend bewustzijn ‘de kunst die door de psychologie is vergeten’ noemen. Dit is om een ​​heel eenvoudige reden. Onze samenleving heeft een punt bereikt waarop het veel gemakkelijker is om het lot of andere mensen de schuld te geven van wat er met ons gebeurt. In plaats daarvan zouden we de moed, of het psychologische vermogen moeten hebben om ons te realiseren dat veel van wat er met ons gebeurt een gevolg is van onze eigen daden. Of deze nu vermijdbaar zijn of niet.

“Het leven is heel eenvoudig, maar we staan ​​erop dat het ingewikkeld is.”

-Confucius-

Als ik me ellendig voel, komt dat omdat mijn partner niet weet hoe hij me gelukkig moet maken. Dat ik geen vrienden heb die ik kan vertrouwen komt omdat iedereen egoïstisch is. Als ik keer op keer zak voor een examen, komt dat omdat de leraar het op mij gemunt heeft. Als ik mezelf een dag lang niet kan bevrijden van ellende en frustratie, is dat omdat de wereld mij niet voldoende waardeert.

We hebben allemaal wel mensen horen zeggen dat we overal altijd een oorzaak voor moeten vinden. Of iemand die de schuld op zich hoort te nemen. We hebben dit misschien van vrienden, familieleden, een klasgenoot of een collega. Problemen in slecht functionerende gezinnen kunnen worden toegeschreven aan het verlies van de kunst van zelfreflectie. Ook de afbraak van relaties en de conflicten die ontstaan ​​kunnen we terug traceren naar het verlies van deze kunst.

Als een persoon niet in staat is om bepaalde situaties in twijfel te trekken, zal hij zich zeer ontevreden voelen. Als diezelfde persoon niet in staat is om zijn eigen emoties te begrijpen, van fouten te leren of verantwoordelijkheid te nemen voor zijn eigen daden en de gevolgen ervan, zal hij in een mentale toestand verkeren waarin dit gebrek aan denken één enkel resultaat zal genereren: ongelukkig zijn.

Kaars met een blaadje als vlam

Zelfreflectie, een reis naar ons innerlijke zelf om welzijn te bereiken

Velen van ons hebben ooit gezegd: “Ik moet gewoon reizen.” “Ik moet weg, ik moet mijn eigen grenzen overschrijden om mezelf te leren kennen.” Beetje bij beetje zullen we beseffen dat we niet echt onze fysieke locatie hoeven te veranderen om die ware versie van onszelf te vinden. De waarheid is dat waar we ook gaan, we altijd hetzelfde zullen blijven. Kennis zit in ons en komt rechtstreeks voort uit zelfreflectie.

Ook is het goed om te onthouden dat dit vermogen niet van de ene dag op de andere wordt geleerd. Het is een groeiproces waarbij we onze realiteit door verschillende kaders kunnen zien. Waar we onszelf uitdagende vragen kunnen stellen die onze geest zullen verrijken. Dit zal ons helpen om alles wat ons omringt, en zelfs onszelf, in twijfel te trekken. Zelfreflectie is de motor van persoonlijke groei, een reis waar we allemaal een kaartje voor hebben.

En toch, hoe vreemd het ook mag lijken, maken we er niet altijd goed gebruik van.

Zelfreflectie is de sleutel tot succes

Als we het hebben over ‘succes,’ hebben we het niet alleen over het bereiken van een bevoorrechte positie in de samenleving. Succes is bovenal welzijn en het vermogen om op elk gebied van ons leven scheppers van ons eigen geluk te zijn. Volgens het onderzoek van Daniel Goleman is zelfreflectie cruciaal voor ons. Om namelijk op die manier een ​​gepaste mate van emotionele intelligentie te kunnen ontwikkelen.

We moeten begrip hebben van hetgeen psychologen definiëren als ‘zelfreflecterend bewustzijn.’ Het is eigenlijk een ‘metacognitieve’ vaardigheid die we allemaal kunnen trainen en versterken. Het betekent bovenal dat we kunnen nadenken over en reflecteren op onze eigen mentale en emotionele processen. Om ze te begrijpen en beheersen.

Iemand met een goed vermogen tot zelfreflectie is een persoon die in staat is om zijn impulsen te beheersen. Het is iemand die plannen maakt en die een bevredigend sociaal geweten heeft. En tegelijkertijd begrijpt hij dat het leven een continu leerproces is. Waarin we ontvankelijk moeten zijn voor alles dat ons omringt.

Dit type persoon is in staat om een ​​gezonde en nuttige interne dialoog tot stand te brengen waarmee fouten, tekortkomingen, onzekerheden en onbehagen kunnen worden ontdekt om dag in dag uit te genezen en te groeien tot een beter persoon.

Vrouw die met een sleutel op de top van een berg staat, een punt dat ze heeft bereikt na veel zelfreflectie

Daarnaast is het de moeite waard om te onthouden wat Immanuel Kant ooit zei in Kritiek van de zuivere rede. Voor deze Königsberg-filosoof is de buitenkant, dat wat ons omringt, in feite de weerspiegeling van ons innerlijke zelf. En dus, als ons innerlijk beeld wordt gekenmerkt door een laag zelfbeeld, rigide denken en een niet-bestaand vermogen tot zelfreflectie, dan zullen al deze negatieve kenmerken ervoor zorgen dat we de buitenwereld zien als onderdrukkend, grijs en met niets te bieden.

Sleutels tot het ontwikkelen van een goede mate van zelfreflectie

Dit zou meer dan een doel moeten zijn, het zou een noodzaak moeten zijn. Het ontwikkelen van een goede mate van zelfreflectie is een dagelijkse doelstelling waar we moeite voor moeten doen. En waar we wilskracht in moeten investeren om te worden wat we zo graag willen worden: vrije mensen. We zouden het kunnen zien als een wedergeboorte, als een ontwaking voor ons bewustzijn, een verlichting of ‘inzicht’, vergelijkbaar met wat we in de film The Matrix leerden. Waardoor we kunnen ontdekken dat we niet verplicht zijn om andere mensen voortdurend te behagen. We hebben allemaal een stem en de juiste hulpmiddelen om te zijn wat we willen. Om dit te bereiken, kunnen we bijvoorbeeld werken aan de volgende aspecten:

1. Verdiep je opleiding, ken je familiegeschiedenis

Om onszelf te leren kennen, is het een goede optie om onze wortels te onderzoeken. Soms bepaalt een bepaalde opvoedingsstijl of een bepaald type onderwijs wie we nu zijn. En zelfs de manier waarop we onszelf zien.

2. Begrijp je behoeften, motivaties en emoties

Mensen hebben sociale impulsen. We hebben behoefte aan intimiteit, een verlangen om tot een bepaalde sociale groep te behoren en om bepaalde doelen te bereiken.

Als we onze motivaties begrijpen, zullen we ook veel van onze emoties begrijpen. Bovendien zullen we soms ontdekken dat veel van deze verlangens eenvoudige banden zijn die onze persoonlijke groei helemaal niet bevorderen.

Kijk via het hart in de hersenen

3. Begrijp je verdedigingsmechanismen

Onze verdedigingsmechanismen worden geactiveerd wanneer onze identiteit wordt bedreigd of wanneer we worden blootgesteld aan pijnlijke informatie over onszelf. Ons bewust zijn van wat deze reacties veroorzaakt en van welke defensieve strategieën we normaal gebruiken, zal ons ongetwijfeld objectieve informatie geven over onze diepste angsten, tekortkomingen en behoeften.

4. Ga dieper in op je sterke en zwakke punten

Mensen zijn een handboek van grootheid en zwakte, deugden en gebreken, licht en schaduw. Je bewust zijn van elk van deze dimensies en je erin verdiepen, zal ongetwijfeld een essentieel hulpmiddel zijn om aan je zelfreflectie te werken.

5. Wat zijn je doelen in het leven?

Een leven zonder doel is slechts een bestaan. Een geest zonder doelen gedijt namelijk niet. Hij is niet gelukkig en mist motivatie en redenen om elke ochtend op te staan. Laten we een lijst maken van de doelen die ons leven op dit moment bepalen. Laten we vervolgens dieper ingaan op de reden waarom ze zo belangrijk voor ons zijn. En wat we doen om ze te bereiken en ons eigen te maken.

“Als je niet gefrustreerd wilt blijven, vermijd het dan om dingen te wensen die niet van jou afhankelijk zijn.”

-Epicteto-

6. Wees je bewust van de ‘culturele en sociale bubbel’ die jou omringt.

Zelfreflectie heeft geen zin of doel als we het niet vanuit een kritisch oogpunt gebruiken. Hoe beïnvloedt de maatschappij waarin ik leef, mij? Ben ik een slaaf van mode? Maak ik me veel zorgen over wat mensen van me zullen denken? Geef ik prioriteit aan het “erbij horen” voordat ik mijn echte verlangens volg?

7. Maak van zelfreflectie een dagelijkse gewoonte

We moeten minstens een half uur per dag opzij zetten om zelfreflectie te oefenen. Laten we ons concentreren op de belangrijke dingen in het leven. Op onze emotionele en mentale toestanden bijvoorbeeld, op wat ons omringt. Laten we mindfulness beoefenen, een dagboek bijhouden, wandelen, verven of zwijgen gedurende geruime tijd op een rustige plek.

En laten we tot slot van zelfreflectie een bewuste gewoonte maken waarbij we elke dag iets vrijer durven te zijn. Laten we oppervlakkigheid, angsten en het lauwwarme gemak van onze comfortzone buiten beschouwing laten. En laten we een echt welzijn ontwikkelen waar we ons weer kunnen vinden. Waar we die persoon kunnen vinden die we vaak hebben verwaarloosd en wiens hand we maar al te vaak hebben losgelaten.

Bibliografie

Genie, Daniel (2017). “Triple Focus”. Zeta PocketDyer.

Wayne (2010). “Your wrong areas” DeBolsillo.

Jung, Carl (2010). “Memories, dreams, thoughts” New Collection. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.