De voordelen van ballet voor vrouwen boven de 50

Steeds meer vrouwen, die nog nooit hebben gedanst, beginnen met ballet. Het is niet alleen leuk, maar verandert ook hun leven in vele opzichten. Sterker nog, hun fysieke gezondheid verbetert en ze krijgen grote psychologische voordelen.
De voordelen van ballet voor vrouwen boven de 50
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 04 april, 2023

De danser Jacques d’Amboise zei: “Dans is je polsslag, je hartslag, je ademhaling. Het is het ritme van je leven. Dans is de uitdrukking in tijd en beweging, in geluk, verdriet en afgunst.” Het is inderdaad waar dat ballet een kunstvorm is waarin het menselijk lichaam een kanaal van emotie wordt, de partituur van een muziekstuk, en een van de mooiste uitdrukkingsmechanismen.

Rudolf Nureyev, Anna Pavlova, Maya Plisétskaya… Deze namen schenen een licht op het gebied van de dans en waren een inspiratie voor velen. Weinig disciplines vereisen zo’n slopende training en absolute toewijding. Je hoeft alleen maar te denken aan films als The Black Swan die de ups en downs van de balletwereld weergeven.

Als je aan ballet denkt, denk je misschien dat het alleen geschikt is voor één soort persoon. Je zou ook kunnen denken dat het alleen kan worden uitgevoerd door degenen die het van kinds af aan hebben gedaan. Niets is echter minder waar. In feite kan iedereen aan ballet beginnen, ongeacht zijn leeftijd. Daarom is het op dit moment een van de favoriete hobby’s onder vrouwen van middelbare leeftijd.

Ballet verbetert het zelfvertrouwen en verbetert het evenwicht, de mobiliteit en de cognitieve vaardigheden.

ballet voor vrouwen van middelbare leeftijd
Het komt steeds vaker voor dat vrouwen van 40 of 50 jaar beginnen met ballet.

Een gezonde en plezierige activiteit

Wat doe jij op dit moment om ervoor te zorgen dat je gezond ouder wordt? Het maakt niet uit of je 20, 30 of 40 jaar oud bent. Ervoor zorgen dat het verstrijken van de tijd vriendelijk voor je is en dat je je lichamelijke en geestelijke vermogens langer kunt behouden, hoort bij het leven.

Daarom zal investeren in je levenskwaliteit in het huidige moment later, als je in de herfst van je leven bent, effect hebben.

Daarom is het niet verwonderlijk dat ballet voor vrouwen boven de 50 een wereldwijde trend aan het worden is. Maar op middelbare leeftijd voor het eerst in panty’s en balletschoenen stappen kan een hele uitdaging lijken.

Dat gezegd hebbende, heeft ballet zich ontpopt als een opwekkende praktijk die deelnemers als heel plezierig beschrijven. Bovendien, vanuit psychologisch en medisch oogpunt, is dans een van de beste middelen om het welzijn te bevorderen.

Vrouwen boven de 50 die aan ballet beginnen ontdekken het plezier van het bewegen van hun lichaam op muziek. Ze genieten ook van de oefeningen die een zekere vaardigheid vergen om uit te voeren.

1. Verbetering van het zelfbeeld

Natuurlijk verwacht iemand die zich op middelbare leeftijd inschrijft voor ballet niet dat hij of zij in het Parijse operagezelschap komt. Ze willen oefenen, leren en plezier hebben. Toch beperken leraren zich niet noodzakelijkerwijs tot het geven van gemakkelijke oefeningen aan hun oudere leerlingen. Zij willen immers specifieke technieken leren en hun coördinatie- en evenwichtsvaardigheden verbeteren.

Een onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Californië (VS) ondervroeg 24 recreatieve balletdansers in de leeftijd van 23 tot 87 jaar. De bevindingen bewezen dat regelmatige deelname aan deze sessies hun zelfbeeld en zelfexpressie verbeterde.

In feite toonden deze vrouwen een grotere waardering voor hun eigen lichaam, een acceptatie van het verstrijken van de tijd, en een verbeterd zelfbeeld. Bovendien zagen ze zichzelf niet als oudere vrouwen die dans deden, maar als dansers.

2. Een aangename cognitieve uitdaging

Ballet voor vrouwen boven de 50 wordt niet alleen gezien als een paar uurtjes afleiding eens per week. Het zijn rigoureuze lessen waarin vaak complexe danstechnieken worden aangeleerd. Natuurlijk heeft elke leerling zijn eigen mogelijkheden en beperkingen. Een algemeen voordeel is echter de verbetering van een veelheid aan cognitieve vaardigheden.

Bijvoorbeeld aandacht, geheugen, planning en zelfs doorzettingsvermogen. Bovendien wakkert het beginnen met danslessen en het genieten ervan zowel de motivatie als de vastberadenheid aan om nieuwe technieken te leren en zich eigen te maken. Ze verbeteren ook de sensomotorische prestaties.

In feite is proprioceptie, het vermogen van de hersenen om de exacte positie van elk gebied van het lichaam te herkennen, een vaardigheid die verbetert met dans. Kinesisch geheugen of lichaamstaal wordt geoefend en bloeit ten volle met ballet.

Balletdocenten moeten weten aan welke behoeften en uitdagingen elke vrouw kan voldoen, zodat ze haar volledige potentieel in de danslessen kan bereiken.

3. Fysieke en emotionele expressie

Dansen betekent het bereiken van harmonie tussen het lichaam en de muziek, tussen de geest en de beweging. Emoties stromen en vinden een nieuw expressiekanaal. In feite stelt ballet voor vrouwen boven de 50 hen in staat zichzelf te herontdekken. Op hun beurt ontdekken ze een innovatieve manier om hun gevoelens te uiten.

Dans is trouwens een buitengewone manier om de dagelijkse stress te beheersen, angst te reguleren en het lichaam van zuurstof te voorzien met dankbare neurotransmitters als serotonine of endorfine.

4. Sociale verbinding en allianties met andere vrouwen

Een van de grootste problemen van de huidige samenleving is eenzaamheid, een dimensie die met de jaren toeneemt. Het regelmatig bijwonen van danslessen heeft talloze sociale voordelen. Het smeedt bijvoorbeeld vriendschappen, stelt mensen in staat verlegenheid te overwinnen en vergemakkelijkt verrijkende emotionele banden.

Deze vrouwen creëren een verbond met andere dansers van dezelfde leeftijd. Zo kunnen ze hun gevoelens, angsten en gemeenschappelijke realiteiten delen die typisch zijn voor hun tijd van leven. Dansen smeedt nieuwe banden. Het is tegelijkertijd een individuele en collectieve oefening. Het is intiem maar expressief en verbetert de communicatie op alle niveaus.

Ballet stelt ons in staat verhalen te vertellen zonder woorden. Op zijn beurt smeedt het allianties met andere dansers, ongeacht hun leeftijd. Het is een artistieke, sociale en emotionele oefening.

Vriendinnen maken plezier
Dans stelt ons in staat nieuwe vriendschappen te sluiten.

5. Gezond ouder worden

Het is niet gemakkelijk om een hoge leeftijd te bereiken met een lenig lichaam, een alerte, nieuwsgierige geest, en het verlangen om te blijven leren. Maar wat je vandaag doet heeft morgen gevolgen als de rimpels beginnen te verschijnen. Ballet bij vrouwen boven de 50 maakt het gemakkelijker om veel van de symptomen die met ouderdom gepaard gaan te verminderen.

Onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Alberta (Canada) beweert dat ballet de vrouwelijke gewrichten versterkt. Het behoudt ook hun flexibiliteit. Om nog maar te zwijgen van spieren, coördinatie en lenigheid. Als gevolg daarvan zijn weinig praktijken stimulerender op elke leeftijd dan leren dansen en genieten van de balletkunst.

Laten we dus de vooroordelen over leeftijd en lichaam laten varen en de sprong wagen. Ballet is een middel om een doel te bereiken. Het is een kans om jezelf te herontdekken en je gezondheid en welzijn op alle niveaus te verbeteren. Waarom zou je het niet eens proberen?


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


    • Ali-Haapala, A., Moyle, G., & Kerr, Graham (2021). ‘Stretch’ cognitively and physically: A research on older adults’ experiences of taking ballet classes as an anti-aging method. Journal of Innovation in Social Science, 2(1), 1-7.
    • Jeffrey, A., Markula, P., & Story, C. (2022). Women’s articulations of aging: “Learning to be affected” through experiences in recreational ballet. Frontiers in Sports and Active Living, 4:795956. doi: 10.3389/fspor.2022.795956
    • Pines, R., & Giles, H. (2020). Dancing while aging: A study on benefits of ballet for older women. Anthropology & Aging, 41(1), 83-94. DOI 10.5195/aa.2020.209

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.