De 10 soorten geheugen en hun kenmerken

Dankzij je geheugen kun je je herinneren wie je bent en hoe de wereld in elkaar zit. Dit proces omvat een aantal mechanismen die op elkaar inwerken. Lees meer over de verschillende soorten geheugen.
De 10 soorten geheugen en hun kenmerken
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 21 mei, 2024

Het geheugen is een van de meest nuttige en fascinerende hersenfuncties. Het stelt ons in staat om te weten wie we zijn, wat onze geschiedenis is en hoe we ons dagelijks leven leiden. Daarom is het heel interessant om meer te weten te komen over de verschillende soorten geheugen die er zijn.

Dit vermogen om gegevens te coderen, vast te houden en terug te halen werkt niet altijd op dezelfde manier: soms vereist het een bewuste inspanning en soms gebeurt het onwillekeurig. Sommige informatie vervaagt in een oogwenk en sommige informatie blijft jarenlang in ons geheugen.

Weinig mensen zijn in staat om zich gebeurtenissen te herinneren die plaatsvonden in hun leven voor hun derde levensjaar. Maar zelfs in de baarmoeder hebben we al een soort werkgeheugen waarmee we kunnen leren over onze omgeving. Als je hier meer over wilt weten, nodigen we je uit om verder te lezen.

Soorten geheugen volgens duur

Er zijn verschillende classificaties van het geheugen (Spaanse link) volgens verschillende criteria. De meest basale en degene die we allemaal kennen is duur, d.w.z. de tijd dat de informatie opgeslagen blijft en beschikbaar is om op te halen en te gebruiken. Zo vinden we het volgende:

Hoofd waar radertjes uit vliegen

Zintuiglijk geheugen

Het zintuiglijk geheugen bewaart gedurende een zeer korte periode de informatie die we voortdurend ontvangen via de zintuigen. Geluiden, geuren, beelden en andere zintuiglijke gegevens blijven slechts een seconde in het geheugen voordat ze worden verwerkt en vervagen.

Kortetermijngeheugen en werkgeheugen

Met het kortetermijngeheugen kunnen we informatie ongeveer een minuut beschikbaar houden. Dit is de tijd die we nodig hebben om te analyseren wat er om ons heen gebeurt, het te begrijpen en op de juiste manier te reageren.

Soms moeten de gegevens in het kortetermijngeheugen op de een of andere manier worden gemanipuleerd, en dan komt het werkgeheugen om de hoek kijken. Het werkgeheugen stelt ons in staat om de elementen die we nodig hebben om een taak uit te voeren actief te houden terwijl we die taak uitvoeren.

Bijvoorbeeld wanneer we mentaal de prijs optellen van alle boodschappen die we in de winkel hebben gekocht om te bepalen of we genoeg geld hebben.

Langetermijngeheugen

Het langetermijngeheugen kan informatie opslaan zonder tijds- of capaciteitslimieten. Gegevens of kennis kunnen van het PCM naar het LTM worden overgedragen door herhaling (bijvoorbeeld wanneer we studeren) of door associatie met emoties.

Soorten geheugen naar inhoud

Semantisch geheugen

Slaat theoretische informatie op, die niet direct gerelateerd is aan onze eigen ervaringen. Het is een opslagplaats van algemene kennis, waaronder woordenschat, feiten en concepten. Hiermee kunnen we ons bijvoorbeeld herinneren wie de president van het land is, wat de hoofdstad van Duitsland is of wat voor dier een leeuw is.

Episodisch geheugen

Behoudt autobiografische informatie of informatie over onze eigen ervaringen en vroegere belevenissen. Met dit geheugen kunnen we ons herinneren wie onze eerste liefde was, wat we het afgelopen weekend hebben gedaan of wat we kregen op de dag van onze communie.

Procedureel geheugen

Dit type geheugen is betrokken bij het onthouden van motorische vaardigheden en andere vaardigheden. Het stuurt onze activiteit en is verantwoordelijk voor het feit dat we automatisch kunnen autorijden, schrijven, een instrument bespelen of een bekend recept bereiden.

Andere soorten geheugen

Afhankelijk van het bewustzijnsniveau kunnen we onderscheid maken tussen:

  • Impliciet geheugen: vereist geen bewuste inspanning om de informatie op te halen. Bijvoorbeeld een liedje zingen dat je heel goed kent of je schoenen strikken.
  • Expliciet of declaratief geheugen: vereist een bewuste inspanning om te onthouden. Bijvoorbeeld het ophalen van een telefoonnummer of het beantwoorden van een examenvraag.

Aan de andere kant, afhankelijk van de tijdsrichting, vinden we het volgende:

  • Retrospectief geheugen: wanneer we teruggaan in de tijd om ons iets te herinneren dat al gebeurd is. Bijvoorbeeld wat we gisteravond hebben gegeten.
  • Prospectief geheugen: wanneer we naar de toekomst gaan om ons iets te herinneren dat nog gaat gebeuren. Bijvoorbeeld op welke dag en tijd we onze volgende medische controle hebben.
Vrouw denkt na

De verschillende soorten geheugen werken op elkaar in

Hoewel we een duidelijk onderscheid maken bij het classificeren van soorten geheugen, overlappen deze varianten elkaar in ons dagelijks leven en werken ze op elkaar in. Wanneer we ons bijvoorbeeld een autobiografische gebeurtenis herinneren, gebruiken we het semantische geheugen om de woorden en concepten te gebruiken die ons in staat stellen om de ervaring te begrijpen.

Kortom, het is een complex en fascinerend proces zonder welke we geen identiteit zouden hebben en niet in staat zouden zijn om dagelijks te functioneren. Oefen daarom je geheugen en blijf mentaal actief wanneer je maar kunt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.