Grootouders helpen de vaardigheden van hun kleinkinderen te ontwikkelen

Grootouders zijn veel meer dan alleen de helden van hun kleinkinderen. Sterker nog, ze vergroten vaak de vaardigheden van hun kleinkinderen door hen te leren hun natuurlijke talenten te ontwikkelen.
Grootouders helpen de vaardigheden van hun kleinkinderen te ontwikkelen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 20 oktober, 2023

Grootouders helpen de vaardigheden van hun kleinkinderen te ontwikkelen. Volgens recent onderzoek zijn ze zelfs vaak uitzonderlijke agenten in het verbeteren van de creativiteit en intelligentie van hun jonge familieleden.

Grootouders beschikken meestal over eindeloos geduld, genegenheid en liefde. Bovendien kunnen ze vaak fungeren als een drijvende kracht achter de intellectuele en neurologische vooruitgang van hun kleinkinderen.

Je waardeert de grote voordelen van grootouders in de buurt als je je kinderen opvoedt. In feite hoef je alleen maar terug te kijken naar je eigen jeugd om je te herinneren hoe waardevol die van jou was. Tot op de dag van vandaag heb je misschien wel een deel van wie je bent te danken aan je opa of oma die je zoveel heeft geleerd.

Ze hebben je het soort kennis nagelaten dat je niet altijd in boeken vindt. Toch heeft het je leven veranderd.

Tegenwoordig ondersteunt de wetenschap iets wat jij ongetwijfeld al wist. Het feit dat oudere volwassenen een zeer invloedrijke rol spelen in de ontwikkeling van hun kleinkinderen. Laten we het eens van dichterbij bekijken.

“De beste vrienden die ik in mijn hele leven heb gemaakt, zijn mensen die ook dicht bij een geliefde en liefhebbende grootmoeder of grootvader zijn opgegroeid.”

Margaret Mead

Opa met kleinkind

Manieren waarop grootouders de vaardigheden van hun kleinkinderen helpen ontwikkelen

Tegen de tijd dat je grootouder wordt, heb je meestal al veel levensfasen en uitdagingen achter de rug. Als je de eerste baby van je kind in je armen neemt, ben je niet meer dezelfde persoon die je twintig of dertig jaar geleden was. Je bent meestal rustiger en serener. Maar tegelijkertijd ben je geduldig en positief ingesteld.

Grootouders zijn vaak actieve, dynamische en gepassioneerde mensen die niet aarzelen om een actieve rol te spelen in het leven van hun kleinkinderen. In feite nemen ze vaak de zorgtaken voor de kleintjes op zich, wat zeer verrijkend blijkt te zijn.

De Universiteit van Adventus (Roemenië) heeft een onderzoek (Engelse link) uitgevoerd waarin werd beweerd dat de harmonieuze relatie tussen grootouders en kleinkinderen de ontwikkeling van hun emotionele intelligentie en creativiteit bevordert.

Deze twee zijn met elkaar verbonden. Met emotionele intelligentie kunnen ze hun frustraties reguleren, hun motivatie en zelfvertrouwen vergroten, zodat ze kunnen innoveren, creëren, testen en experimenteren, etc.

Het lijkt erop dat we ons zeker meer bewust moeten zijn van de voordelen van grootouders die de vaardigheden van hun kleinkinderen helpen ontwikkelen. Laten we eens kijken naar de mechanismen die het voor hen gemakkelijker maken om dit uiterst positieve doel te bereiken.Actief luisteren en aanwezigheid

Grootouders weten hoe ze aanwezig moeten zijn. Misschien komt dat omdat ze niet meer zoveel verantwoordelijkheden hebben als hun kinderen. Het kan ook zijn omdat ze niet zo geïnteresseerd zijn in nieuwe technologieën. Als ze bij hun kleinkinderen zijn, kijken ze niet voortdurend op het scherm of er berichten zijn. In feite besteden ze aandacht aan hun kleinkinderen met al hun vijf zintuigen.

  • Ze luisteren met geduld en grote belangstelling. Dit heeft een krachtig effect op hun kleinkinderen. Het geeft ze een veilig gevoel en verbetert hun zelfvertrouwen.
  • Als de grootouders benadrukken hoe goed ze dit of dat doen, kan het kind nog harder werken om meer vooruitgang te boeken. Als ze merken dat er voor hen gezorgd wordt, dat er naar hen geluisterd wordt en dat ze gewaardeerd worden, dan voedt dat hun gevoel van eigenwaarde en zelfeffectiviteit.

Het leven van grootouders danst op een ander ritme. Er is geen haast. Het enige dat telt is het hier en nu, waar alles gebeurt wat er echt toe doet. Dit is precies wat kinderen nodig hebben: aanwezigheid, geduld en constante aandacht voor elk woord en elke vraag…

Ze stimuleren verwondering

Verwondering is de meest geavanceerde en krachtige techniek om te leren. Het zet je aan om dingen te ontdekken door emotie, verrassing en het vermogen om je met dingen te verbinden door nieuwsgierigheid en enthousiasme… Zonder verwondering is er geen emotionele impact. Daarom wordt kennis niet geassimileerd en geïntegreerd.

Grootouders weten hoe ze hun kinderen moeten verwonderen. Bovendien begeleiden ze hen bij het leren van nieuwe dingen…

Kind knuffelt een kat

Onderwijs in doorzettingsvermogen en geduld

Een andere sleutel die verklaart waarom grootouders de vaardigheden van hun kleinkinderen helpen ontwikkelen is doorzettingsvermogen. Als er iets is dat de oudere volwassene heeft geleerd, is het wel dat de meest lonende dingen tijd en toewijding vergen.

Er is niemand zoals een grootouder om kinderen te begeleiden in hun dagelijks leven. Ze leren hen geduld te hebben, dag na dag te blijven leren en vooruit te gaan, en hun dromen in stand te houden.

Van het gewone naar het buitengewone

Voor een grootvader is zijn kleinzoon de belangrijkste persoon ter wereld. Een kleinzoon vertrouwt zijn opa. Een opa versterkt hun veiligheid, hun gevoel van eigenwaarde en hun identiteit.

Hij geeft zijn kleinzoon vleugels om op onderzoek uit te gaan en begeleidt hem onderweg. Om van het gewone naar het buitengewone te gaan, hoef je alleen maar te weten hoe je een kind kunt prikkelen en aanmoedigen.

Al deze dimensies vormen de basis van wat we gekristalliseerde intelligentie noemen. Dit is verworven kennis door opvoeding, eerdere ervaring en het modelleren van gedrag, etc.

Elk van deze elementen doet talent, intelligentie en creativiteit ontkiemen. Er zijn maar weinig dingen die zo verrijkend kunnen zijn als opgroeien bij je grootouders.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bunduc, Ada Tamara, The Impact of Grandparents – Grandchildren Relationships on Creativity and Emotional Intelligence (April 01, 2019). Journal of Education Studies (JES) Volume I, No.1/2019 , Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=3375847
  • Golding J, van den Berg G, Northstone K, Suderman M, Ellis G, Iles-Caven Y, Gregory S, Pembrey M. Grandchild’s IQ is associated with grandparental environments prior to the birth of the parents. Wellcome Open Res. 2021 Mar 15;5:198. doi: 10.12688/wellcomeopenres.16205.2. PMID: 33842694; PMCID: PMC8008356.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.