Ontspanningstechnieken integreren in je dagelijks leven

Door de volgende tips voor het verminderen van stress en angst in je dagelijks leven te integreren, kun je kalm blijven en meer genieten van het heden.
Ontspanningstechnieken integreren in je dagelijks leven

Laatste update: 04 augustus, 2023

De wereld van vandaag zit vol verplichtingen en zorgen die je geest kunnen vertroebelen en ervoor kunnen zorgen dat stress en angst je leven overnemen. Maar het aanleren en integreren van dagelijkse ontspanningstechnieken kan een positieve invloed hebben op je stemming. In dit artikel stellen we een aantal van de meest effectieve technieken voor die je in je dagelijks leven kunt integreren.

Het dragen van een zware last aan verantwoordelijkheid resulteert vaak in een erg druk en stressvol leven. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor je fysieke en emotionele welzijn. Je bewust zijn van het belang van ontspanning in het dagelijks leven kan je echter helpen om je stressgevoelens te verlichten en je levenskwaliteit te verbeteren.

Ontspanningstechnieken integreren

Door bepaalde ontspanningstechnieken te integreren in je leven, zul je aanzienlijke veranderingen in je welzijn zien. Naast het letten op je voeding en het nemen van voldoende lichaamsbeweging en rust, is het nuttig om enkele ontspanningstechnieken in je dagelijkse routine op te nemen. Ze helpen je om in het heden te leven en je geest vrij te maken van opdringerige gedachten.

Dit zijn enkele van de meest aanbevolen technieken.

1. Diep ademhalen

Man doet ademhalingsoefeningen aan zee
Een paar minuten per dag nemen om diep adem te halen en in het heden te leven is uiterst nuttig.

Diep ademhalen is een eenvoudige maar effectieve ontspanningstechniek die je altijd en overal kunt gebruiken. Het houdt in dat je langzaam en diep inademt door je neus, je longen vult met lucht en dan langzaam uitademt door je mond. Herhaal de oefening een paar keer voor de beste resultaten.

Onderzoek (Engelse link) suggereert dat deze ademhalingstechniek in staat is om de stemming te verbeteren en stressniveaus te verlagen. Neem dus elke dag na het wakker worden of voor het slapen gaan, eigenlijk op elk moment, de tijd om je te concentreren op je ademhaling en voel de sensaties die door je lichaam stromen.

2. Meditatieoefeningen

Meditatie is een oefening die al eeuwenlang wordt gebruikt om de concentratie te verbeteren, angst te verminderen en gevoelens van welzijn te verhogen. Het houdt in dat je rustig zit en je concentreert op je ademhaling of op een specifiek object, zoals een kaars of een mentaal beeld. Deze oefening verbetert je algehele gezondheid en vermindert symptomen van angst en depressie.

Meditatieoefeningen bevorderen ontspanning omdat ze je in staat stellen je te concentreren op het heden, in plaats van je zorgen te maken over de toekomst of spijt te hebben van het verleden. Door je op je ademhaling of een voorwerp te richten, train je je geest om zich bewust te zijn van het huidige moment. Dit kan je angst en negatieve gedachten verminderen.

3. Yogahoudingen

Yoga is een fysieke en mentale beoefening die de laatste jaren erg populair is geworden. Het bestaat uit fysieke houdingen, ademhaling en meditatie. Van yogabeoefening is aangetoond (Engelse link) dat het angst vermindert, de slaap verbetert, de flexibiliteit en spierkracht vergroot en het evenwicht en de coördinatie verscherpt.

Er zijn verschillende yogahoudingen om energie te kanaliseren. Ze variëren van eenvoudig tot complex, maar leggen allemaal de nadruk op een langzame, diepe ademhaling, die je hartslag kan verlagen en je bloeddruk kan verlagen. Daarnaast stimuleert yoga het loslaten van spierspanning en stimuleert het de bloedsomloop. Dit helpt de niveaus van cortisol, het stresshormoon, te verlagen.

Vrouw doet yoga aan zee
Je hoeft geen expert te zijn om van alle voordelen van yoga te kunnen genieten.

Hoe je ontspanningstechnieken kunt integreren in je dagelijks leven

Een stressvol leven kan een negatieve invloed hebben op je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Het heeft niet alleen invloed op je werk of academische prestaties, maar ook op je persoonlijke relaties en de kwaliteit van je leven. Door ontspanning in je dagelijkse routine op te nemen, kun je leren omgaan met stress en de negatieve effecten ervan verminderen.

Enkele nuttige tips

  • Trek tijd uit voor ontspanning. Het is cruciaal om van ontspanning een belangrijk onderdeel van je dag te maken door er tijd voor in te plannen. Dat kan ‘s ochtends vroeg zijn, aan het eind van de dag of tijdens een pauze op het werk.
  • Creëer een rustige omgeving. Zoek een serene plek waar je kunt ontspannen zonder afleiding. Zorg ervoor dat het comfortabel en aangenaam is.
  • Gebruik ademhalingstechnieken. Oefen langzame, diepe ademhalingen om je geest te kalmeren en stress te verminderen. Dit kan overal en op elk moment van de dag.
  • Probeer meditatie. Om deze oefening in je routine te integreren, begin je met korte meditaties van een paar minuten per dag. Zoek een comfortabele houding en blijf gefocust op je ademhaling of op een specifiek object.
  • Beweeg regelmatig. Lichamelijke activiteit helpt stress en angst te verminderen. Zorg er dus voor dat je een paar keer per week tijd vrijmaakt om te bewegen.
  • Verminder je gebruik van technologie. Neem de tijd om je los te koppelen van technologie en doe dingen die je leuk vindt. Bijvoorbeeld een boek lezen, naar muziek luisteren of rondhangen met je vrienden en familie. Zet je telefoon en computer uit en laat je geest rusten.

Geef ontspanning een prominente plaats in je dagelijks leven

Ontspanning is een gemakkelijke en toegankelijke manier om je welzijn te verbeteren, omdat je het altijd en overal kunt doen. Als je de bovenstaande technieken en tips in je dagelijkse routine integreert, kun je je geestelijke en lichamelijke gezondheid verbeteren.

Zo kun je een evenwichtiger en bevredigender leven leiden. Zorg er dus voor dat je elke dag de tijd neemt om te ademen en contact te maken met het hier en nu.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Goyal M, Singh S, Sibinga EM, Gould NF, Rowland-Seymour A, Sharma R, Berger Z, Sleicher D, Maron DD, Shihab HM, Ranasinghe PD, Linn S, Saha S, Bass EB, Haythornthwaite JA. (2014). Meditation programs for psychological stress and well-being: a systematic review and meta-analysis. JAMA Intern Med. 2014 Mar;174(3):357-68. doi: 10.1001/jamainternmed.2013.13018. PMID: 24395196; PMCID: PMC4142584.
  • Lemay V, Hoolahan J, Buchanan A. (2019). Impact of a Yoga and Meditation Intervention on Students’ Stress and Anxiety Levels. Am J Pharm Educ. 2019 Jun;83(5):7001. doi: 10.5688/ajpe7001. PMID: 31333265; PMCID: PMC6630857.
  • Perciavalle V, Blandini M, Fecarotta P, Buscemi A, Di Corrado D, Bertolo L, Fichera F, Coco M. (2017). The role of deep breathing on stress. Neurol Sci. 2017 Mar;38(3):451-458. doi: 10.1007/s10072-016-2790-8. Epub 2016 Dec 19. PMID: 27995346.
  • Tang YY, Hölzel BK, Posner MI. (2015). The neuroscience of mindfulness meditation. Nat Rev Neurosci. 2015 Apr;16(4):213-25. doi: 10.1038/nrn3916. Epub 2015 Mar 18. PMID: 25783612.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.