Slapen met je huisdieren: de voordelen en risico's voor de gezondheid

Mensen slapen graag met hun geliefde honden. We kunnen gerust zeggen dat het gevoel wederzijds is. Maar is het goed om met je hond in bed te slapen? Lees verder om alles te weten te komen over de voordelen en risico's voor de gezondheid.
Slapen met je huisdieren: de voordelen en risico's voor de gezondheid
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 26 juli, 2023

Is het goed om met je huisdieren in bed te slapen? Mensen slapen graag met hun hond, en het is veilig om te zeggen dat het gevoel wederzijds is.

Ze worden vaak beschouwd als deel van de familie en de chemie tussen honden en mensen onmiskenbaar. Daarom zegt 56 procent van de hondeneigenaren dat ze naast hun hond slapen. Het voelt goed om tegen je viervoeter aan te kruipen. Maar het is niet zonder problemen, zoals slaaponderbrekingen.

Voel je je schuldig als je je hondjes ‘s nachts in een bench achterlaat? Hoop je stiekem dat je het juiste doet door ze uit de slaapkamer te houden? Je valt zeker in de categorie van mensen die het proberen te rechtvaardigen om ‘s nachts tegen hun ruige beste vriend aan te kruipen.

Toch zijn we onder huisdiereigenaren vaak verdeeld, vooral onder degenen onder ons met menselijke slaappartners.

Wat zijn de voor- en nadelen van slapen met je huisdieren in bed? Je kunt waarschijnlijk het antwoord vinden dat je wilt horen, afhankelijk van de links waarop je klikt. Daarom zijn we diep in gedragsonderzoek gedoken om het echte antwoord voor een betere menselijke rust te vinden. Ben je klaar om de voor- en nadelen van slapen met je huisdieren?

“De wereld zou een mooiere plek zijn als iedereen het vermogen had om zo onvoorwaardelijk lief te hebben als een hond.”

-M.K. Clinton-

Kat in bed

Het aantal mensen dat met hun huisdier slaapt

Of je nu samen met Fikkie wilt slapen of liever je eigen huidschilfers-vrije sluimerzone hebt, vergeet niet dat je niet de enige bent. Met andere woorden, als het gaat om andere huisdiereigenaren, slapen velen van hen met huisdieren.

Ben je klaar om te bepalen waar jij precies staat in vergelijking met de rest van de wereld? Of tenminste de rest van de huisdierenbezittende wereld die reageert op enquêtes. Als we het in dit artikel over huisdieren hebben, bedoelen we vooral katten en honden .

Uit een onderzoek van de American Pet Products Association uit 2019 bleek dat 41 procent van de middelgrote honden bij hun baasje slaapt. Op dezelfde manier knuffelt 62 procent van de katten met hun huisdiereigenaren.

Voor kleinere honden en grotere honden waren de percentages respectievelijk hoger en lager. Als je kat meer van je kussen in beslag neemt dan je eigenlijke hoofd, weet dan dat je niet de enige bent.

Of er hoop is op verandering hangt grotendeels af van de grootte van je kat. Het hangt ook grotendeels af van je bereidheid om gekrabd te worden. Voel je je beter of slechter over je situatie na het horen van deze vitale gedragsstatistieken? Trek nog geen overhaaste conclusies.

De algemene gezondheidseffecten van het hebben van een huisdier

Het hebben van een huisdier is voor bijna iedereen een andere ervaring. Het hangt allemaal af van het soort dier, de grootte, de leeftijd en of je allergieën hebt. Maar voor degenen die honden en katten hebben, tonen de bevindingen aan dat er belangrijke gezondheidsvoordelen .

Uit een onderzoek bleek dat huisdiereigenaren aanzienlijk meer bewegen dan niet-diereigenaren, vooral als ze een hond hebben. Bovendien waren deze mensen aanzienlijk positiever over de buurt waarin ze woonden en hadden ze meer diverse sociale kringen.

Uit een rapport van de Centers for Disease Control and Prevention blijkt dat het hebben van een huisdier zeer heilzaam is. Huisdiereigenaren hebben een lagere bloeddruk, een lager cholesterolgehalte, minder stress en eenzaamheid.

Deze voordelen betekenen dat katten en honden geweldige therapie- of hulpdieren zijn als ze goed getraind zijn. Het belangrijkste is dat ze je gezondheid op vele manieren kunnen verbeteren. Betekent dit dat ze in ons bed moeten slapen?

“Hoe weinig geld en hoe weinig bezittingen je ook hebt, met een hond voel je je rijk.”

-Louis Sabin-

Huisdieren en slaap: wat de wetenschap zegt

Voordelen

Er circuleren honderden meningen van mensen over huisdieren op internet en sociale media, maar wij zijn meer geïnteresseerd in wat de experts denken.

“We ontdekten dat veel mensen troost en een gevoel van veiligheid vinden in het slapen met hun huisdieren,” zegt Krahn. Dr. Lois Krahn werkt bij de Mayo Clinic. De Universiteit van Alberta ontdekte dat als chronische pijnpatiënten met honden slapen, dit hun slaappatroon reguleert en hun stressniveau verlaagt.

Bovendien worden ze ‘s ochtends vroeg aan de zon blootgesteld als ze ze uitlaten. Honden bieden patiënten ook troost als ze pijn hebben. Volgens onderzoek behaalden volwassenen die sliepen met een huisdier in de kamer een meer dan bevredigend percentage slaapefficiëntie. Ze spendeerden veel meer tijd aan slapen gedurende de nacht dan nodig was om de belangrijke voordelen te ontvangen.

Voor degenen die sliepen met hun kat of hond bij hen in bed, was het cijfer lager, maar wel bevredigend. Dit onderzoek werd ook uitgevoerd door de Mayo Clinic. Als het gaat om de relatie met je huisdier, kan het laten slapen bij jou jullie band versterken.

Een onderzoek in Hongarije toont aan dat honden een veilige gehechtheid aan hun baasjes voelen, vergelijkbaar met de gehechtheid die een kind aan zijn ouders voelt. Bij sommige honden kan een scheiding, zelfs voor een nacht, angst veroorzaken.

Als je ze in je kamer toelaat om in je bed te slapen, kunnen ze beter rusten in de wetenschap dat je in de buurt bent. Toch moet je rekening houden met de effecten van het versterken van gedragsproblemen zoals verlatingsangst voordat je hieraan toegeeft.

Mogelijke risico’s

Voor mensen met allergieën kan het delen van het bed met huisdieren hun symptomen ernstig verergeren. De Asthma and Allergy Foundation of America (AAFA) publiceerde een onderzoek over dit onderwerp.

Het voortdurend innemen van allergiemedicijnen kan je helpen om te gaan met de dagelijkse symptomen van allergieën, hoewel sommige onderzoeken aantonen dat dit niet goed is voor je algehele gezondheid.

Slapen met je huisdier kan ervoor zorgen dat je de dosering verhoogt of minder resultaat ziet. Sommige allergologen raden allergiespuiten aan om de reactie van je lichaam op de allergenen te verbeteren, hoewel deze niet altijd voor iedereen beschikbaar zijn.

Heb je gemerkt dat je allergieën verergerd zijn sinds je met je huisdieren slaapt? Je zou kunnen overwegen om een lange pauze te nemen en te kijken hoe je je daarna voelt. In sommige zeldzame gevallen lijkt het erop dat ziektes zoals kattenkrabziekte van huisdieren op mensen kunnen overgaan als ze dicht bij elkaar slapen.

Maakt het soort huisdier verschil?

Honden

Honden zijn het meest onderzochte dier als het gaat om de effecten van samen slapen, en het meeste onderzoek lijkt positief. Jouw persoonlijke ervaring hangt waarschijnlijk van veel dingen af. Bijvoorbeeld de aanleg van de hond, zijn grootte, je slaappartners en persoonlijke voorkeur.

Volgens de organisatie van U.S. Service Animals kunnen honden specifiek getraind worden om slaapwandelen te stoppen. Honden helpen ook om eigenaars met narcolepsie veilig te houden door ze wakker te maken en hulp te halen als ze gewond raken.

Volgens het Journal for Sleep Specialists kunnen honden getraind worden om te helpen bij obstructieve slaapapneu, nachtmerries en andere slaapstoornissen.

F of de gemiddelde hond, let op. Studies tonen aan dat hondeneigenaren veel toegeeflijker zijn als het gaat om hun slaapstoornissen dan ze zouden moeten zijn. Hoewel je misschien van hun warme aanwezigheid houdt, bewegen sommige huisdieren constant terwijl jij probeert te rusten.

Overweeg om ze bij jou in de kamer te laten slapen, maar dan wel op hun eigen bed om de verstoringen tot een minimum te beperken.

Katten

Sorry katteneigenaren. Uit een onderzoek bleek dat slapen met een kat riskant is. Deze geniale studie onderzocht de effecten van vrouwen die met hun kat, hond of partner slapen. Honden hebben de neiging om de kwaliteit van de slaap, het gevoel van veiligheid en comfort te verhogen.

Slapen met een kat zorgde voor meer slaapstoornissen en een lager gevoel van veiligheid tijdens het slapen. Heeft iemand van jullie wel eens zijn gezicht laten kneden door een hongerige kat om vier uur ‘s ochtends?

Dit feit verbaast je waarschijnlijk niet. Toch is dit maar één onderzoek. Als je kat niet besluit om elke nacht om 2:00 uur vloerhockey te spelen met een stukje pluis. Als je kat niet op je hoofd slaapt. Trouwens, als je kat je allergieën niet verergert, zou je wel eens baat kunnen hebben bij een warme knuffel met je kleine maatje.

Volgens een onderzoek kunnen de resultaten van het slapen met een huisdier variëren, afhankelijk van de eigenaar. Het hangt ook grotendeels af van hoe goed een dier zich gedraagt. Dit onderzoek was ook van de Mayo Clinic. Een rustige, spinnende kat of een goed opgevoede hond kan een troostende aanwezigheid zijn. Helaas kunnen andere huisdieren je wakker houden.

Veiligheid voor kinderen

Volgens de American Academy of Pediatrics brengt het bij zich laten slapen van een huisdier risico’s met zich mee voor kinderen en zuigelingen. Het verhoogt niet alleen het risico op SIDS, maar ook op verstikking.

Het rapport vermeldt specifiek dat de gevaren toenemen wanneer katten in de kinderkamer worden toegelaten. Katten hebben immers de neiging om te proberen op het gezicht of de borst van een kind te slapen en zo de ademhaling te belemmeren.

Het immuunsysteem van kleine kinderen is nog in ontwikkeling en als je een dier bij hen laat slapen, kunnen ze een groot risico lopen op ziektes zoals een stafylokokkeninfectie en zelfs de pest, volgens een NBC rapport.

Hoewel de pest misschien zeldzaam genoeg is om je geen zorgen te maken, zijn er zelfs specifieke meldingen van huisdieren. Ze hebben ziektes doorgegeven door een fopspeen als kauwspeeltje te gebruiken en de wonden of mond van hun baasje af te likken.

Als volwassene is je immuunsysteem sterk genoeg om deze ziekten te bestrijden. Toch wil je je kind waarschijnlijk een kans geven om te vechten als er ook maar een kleine kans is dat ze hersenvliesontsteking kunnen krijgen door het delen van speelgoed met dieren. Omdat sommige katten en honden deze ziekten bij zich dragen zonder symptomen te vertonen, is het risico groter dan je denkt.

Sommige rapporten tonen aan dat slapen met een huisdier je kan helpen uit te rusten, in plaats van er afbreuk aan te doen. Het vermindert angst en stress. Terwijl je dieren op latere leeftijd goede slaapgenoten kunnen zijn.

In ieder geval de eerste paar jaar van het leven van je kind lijkt het een goed idee om ze uit de kinderkamer te houden. Later kan je kind er baat bij hebben om samen met zijn of haar lievelingspoes te snoezelen.

De mogelijke gevaren voor je huisdier

Hartje met een huisdier

Voor kleine honden en kittens die nog in de groei zijn, kan een val van een hoog bed hun dood betekenen. Omgerold worden in hun slaap kan genoeg zijn om een bot te breken of ze mogelijk te laten stikken.

Bovendien kun je, net zoals dieren jou ziek kunnen maken, ook virussen aan hen doorgeven. Het is heel moeilijk om nee te zeggen tegen je geliefde knuffelpup. Het zou uiteindelijk wel eens het beste voor ze kunnen zijn, vooral als je de sniffles hebt.

Volgens de Amerikaanse Kennel Club is verlatingsangst een van de belangrijkste redenen waarom eigenaren hun dieren wegdoen. Als je van jongs af aan met ze naar bed gaat, kun je ze helpen dit probleem te ontwikkelen. Om het beste uit jullie relatie te halen, kan een krattraining het beste voor je jonge dier zijn, zelfs als dat betekent dat jullie ‘s nachts niet kunnen knuffelen.

Slapen met je huisdieren: waar het op neerkomt

Beslissen of je akkoord gaat met het slapen met je huisdieren is een individuele beslissing. In sommige gevallen kan het helpen om je veilig te houden, jullie band te versterken en je beter te laten slapen. In andere gevallen kan het gevaarlijk zijn voor zowel jou als hen, slecht gedrag versterken of je slaap verstoren.

“Niemand kan de betekenis van liefde volledig begrijpen, tenzij hij zelf een hond heeft gehad. Een hond kan je meer oprechte genegenheid tonen met een zwiep van zijn staart dan een man kan verzamelen door een leven lang handdrukken te geven.”

-Gene Hill-

De beste optie lijkt te zijn om de beslissing per geval te bekijken. Als je het geweldig vond toen je huisdier uit je kindertijd aan het voeteneind van je bed sliep, betekent dat niet dat je nieuwe pup hetzelfde effect op je zal hebben. Het goede nieuws is dat je pelsbaby waarschijnlijk hoe dan ook van je zal blijven houden. Dat is de bodem.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.