Penduleren voor het beheersen van angst

De angst van een trauma nestelt zich niet alleen in je geest, maar wordt ook in je lichaam ingeprent. Een manier om dit soort lijden aan te pakken is met een hulpmiddel dat zijn wortels heeft in de somatische therapie. Lees hier meer.
Penduleren voor het beheersen van angst
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 mei, 2023

Merk je dat je dagelijks voortdurend zegt: “Ik moet sterk zijn” of “Ik moet dit aankunnen”? Dit komt omdat je voortdurend kracht en aanmoediging probeert te putten uit je diepste psychologische lagen. Door dit te doen onderdruk je echter ook je emoties. Je verstikt je verdriet en angst om te proberen alles aan te kunnen en vooruit te komen.

Als mensen zijn we geprogrammeerd om te overleven, maar niet zozeer om gelukkig te zijn. In feite geven onze hersenen altijd voorrang aan vechten, obstakels overwinnen en pijn ten koste van alles vermijden.

Dit verklaart waarom het zo moeilijk voor je is om je moeilijke emoties te beheersen . Het zijn de soorten die, doordat je ze niet goed begrijpt en reguleert, zich manifesteren in de vorm van ontelbare gevoelens van lichamelijk ongemak.

Als je je leed somatiseert, lijdt je aan een onverwerkt trauma. Lijden uit zich vaak in de vorm van paniekaanvallen, hartkloppingen, duizeligheid, hoofdpijn en pijn aan het bewegingsapparaat. En dan hebben we het nog niet eens over de psychologische gevolgen. Het is inderdaad niet gemakkelijk om de sterke draden van niet geheelde wonden te ontwarren.

Een psychologisch hulpmiddel dat je kunt toepassen is een techniek gebaseerd op somatische therapie. In feite kun je de last van angst in je lichaam loslaten dankzij dit fascinerende hulpmiddel.

Penduleren is een techniek die ontwikkeld is door Peter Levine binnen de context van de somatische ervaringstherapie.

Man met zijn ogen dicht
Met penduleren scan je je lichaam op zoek naar gebieden van pijn en gebieden van rust.

Penduleren

Penduleren is een hulpmiddel dat is ontwikkeld door Dr. Peter E. Levine in het kader van de somatische ervaringstherapie. Levine is een van de figuren in de geneeskunde en psychologie die het meest heeft bijgedragen aan de studie en behandeling van trauma. Boeken als Healing Trauma (2008) en Trauma and Memory (2015), zijn twee zeer succesvolle werken van hem.

Dr. Levine was stressconsultant voor de NASA. Hij is echter bekender om zijn werk in talrijke klinische centra die emotionele pijn aanpakken. In feite is zijn therapeutisch model van somatische ervaring, volgens onderzoek (Engelse link) van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, een effectief middel voor de behandeling van posttraumatische stress.

Zijn aanpak van trauma’s is gebaseerd op lichaamsbewustzijn. Hij beweert dat het niet genoeg is om ons bewust te zijn en na te denken over ons lijden, angst en emotioneel ongemak. Dat komt omdat het trauma zich in het lichaam vastzet en spanning, paniekaanvallen, slaapproblemen, enz. veroorzaakt.

Het doel van penduleren is het loslaten en kanaliseren van die bevroren energie.

“Het trauma huist in ons zenuwstelsel, niet in de gebeurtenis die het heeft veroorzaakt.”

-Peter A. Levine-

Het doel van penduleren

Penduleren heeft tot doel het individu van een toestand van angst naar homeostase of het punt van kalmte te brengen. Het doel ervan is echter niet alleen het verlichten van stress (Engelse link) of het bereiken van een toestand van interne ontspanning.

Het is geen ontspanningsmiddel, maar een genezing van psychologisch trauma. Daarom moeten we de intieme band tussen lichaam en geest in gedachten houden.

Het doel ervan is om ons te richten op de moeilijke emoties die aan ons kleven, ze te leren verdragen, ze af te breken, en ze dan geleidelijk los te laten. Dr. Levine benadrukt de noodzaak om delicaat te handelen, zonder haast.

Elke druppel emotionele pijn die het centrale zenuwstelsel hyperactiveert, moet worden aangesproken om hem te genezen. Dit voorkomt de intensivering van psychologisch trauma.

Hoe voer je het uit?

Je voedt je angst die voortkomt uit trauma dagelijks door bepaalde mentale schema’s, bijbehorende emoties, en enkele lichamelijke correlaten die voortkomen uit genoemde psycho-emotionele toestand. Je lichaam doet pijn omdat je centrale zenuwstelsel je immobiliseert. Dat komt omdat het in de greep is van je doorleefde ervaringen. Bovendien is je geest gestrand in een ervaring uit het verleden.

Penduleren probeert al je negatieve energie te ‘verplaatsen’ van overprikkeling naar kalmte. Van pijn naar verlichting. Het impliceert het reguleren van de fysiologie van de dreiging om die in een toestand van veiligheid te brengen. Dit proces is niet gemakkelijk, maar je moet proberen je geest, hersenen en lichaam te trainen om met je trauma om te gaan. Hieronder beschrijven we hoe het werkt.

1. Als je angst voelt, probeer het dan ruimte te geven en te verdragen

Soms kan er een herinnering bij je opkomen. Het kan een bepaalde stimulus, ervaring of situatie zijn die in jou de steek van angst en pijn activeert die je verstikt en verlamt. De eerste fase van penduleren vereist dat je in contact komt met je emotionele pijn en die beschrijft:

  • Waar voel je de pijn? Zit hij in je borst of in je maag? Heb je moeite met ademhalen? Beschrijf het.
  • Als je voelt dat de angst je overweldigt, richt je dan alleen op een klein deel van de pijn. Het idee is dat je dit ongemak kunt beheersen, waardoor het je niet overweldigt en je eraan kunt werken.
  • Maak je vertrouwd met proprioceptie, kinesthetische ervaringen, en allerlei vormen van subjectieve waarneming. Een trauma is immers vaak verbonden met veel lichamelijke herinneringen, zoals geur, smaak, geluiden, enz.

2. Zoek naar pijnvrije plekken in je lichaam

Nu je contact hebt gemaakt met de gebieden van je lichaam die gegrepen worden door ongemak, spanning of pijn, word je je bewust van de gebieden die je geen problemen bezorgen en rustig en ontspannen zijn. Bijvoorbeeld, misschien doet een deel van je buik geen pijn of misschien je handen, voorhoofd of nek.

Scan je lichaam op zoek naar deze harmonieuze gebieden en concentreer je op dat gevoel. Als je niets kunt vinden, concentreer je dan op je pink. In deze ruimte doet niets pijn of stoort je en is alles rustig.

3. Bewegen van pijn naar kalmte

De laatste fase van penduleren is de interessantste. Het houdt in dat je je aandacht verlegt van de gespannen en pijnlijke gebieden naar de ontspannen gebieden van je lichaam. Je moet van pijn naar kalmte gaan, van een borst of buik die gedomineerd wordt door angst en smart naar de meer harmonieuze gebieden van je lichaam.

Bijna zonder het te beseffen zul je veel toleranter worden voor je moeilijke emoties. Je trauma zal ontdooien en de emotionele energie loslaten die je tegenhield en blokkeerde.

Emoties als schaamte, angst of vernedering zijn toestanden die samenhangen met het oorspronkelijke trauma. Ze blijven jarenlang hangen in de vorm van energie in het centrale zenuwstelsel.

Vrouw met zon in haar hoofd
Penduleren is gebaseerd op het idee dat de emotionele energie van het trauma het zenuwstelsel verandert, waardoor het in een staat van permanente alertheid blijft.

Conclusie

Volgens Dr. Peter A. Levine bezitten we allemaal aangeboren genezende krachten die we kunnen activeren. Inderdaad, zoals we hebben aangegeven, hoewel we niet geprogrammeerd zijn om gelukkig te zijn, maar om te overleven, is veerkracht ook een integraal onderdeel van het mens-zijn.

En, volgens de somatische therapie, kunnen we, om te genezen, ons losmaken van ons lichaam en alleen aandacht besteden aan onze geest.

Penduleren betekent overschakelen van de ene dimensie naar de andere, van het ene vaste punt naar het andere, en omgekeerd. In dit geval moet je denkgeest er langzaam en rustig in slagen emotionele pijn te verdragen. Om dit te doen moet je je aandacht vestigen op de kaart van je lichaam om het ervan te overtuigen zich niet langer defensief op te stellen.

Tenslotte moet je de lichamelijke reacties deactiveren die altijd alert zijn en gemobiliseerd om je te beschermen. Je moet je lichaam en hersenen ervan overtuigen dat je veilig bent.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Barratt, B. B. (2013, January 10). The emergence of somatic psychology and bodymind therapy. London: Palgrave McMillan
  • Payne, P., Levine, P. A., & Crane-Godreau, M. A. (2015, April 14). Corrigendum: Somatic experiencing: Using interoception and proprioception as core elements of trauma therapy. Frontiers in Psychology
  • Levine, P.A. (2013). En una voz hablada. Cómo el cuerpo libera el trauma y restaura el bienestar, Buenos Aires: Alma Lepik.
  • Levine, P.A. (2013). Sanar el Trauma. Un programa pionero para restaurar la sabiduría del cuerpo, Madrid: Neo Person.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.