Als je nieuwsgierig bent, zul je meer van de liefde genieten

Beschouw je jezelf als nieuwsgierig? Bekijk je de wereld met een open blik? Zo ja, dan heb je volgens de wetenschap een grotere gevoeligheid in de intermenselijke sfeer. Daardoor kun je meer bevredigende, respectvolle en gelukkige relaties opbouwen.
Als je nieuwsgierig bent, zul je meer van de liefde genieten
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 22 september, 2022

Nieuwsgierigheid wordt gedefinieerd als een sterk verlangen om te leren of te weten. Je weet wat het is om nieuwsgierig te zijn. In feite is het vaak een onweerstaanbaar gevoel. Maar misschien ben je je niet bewust van het verband dat nieuwsgierigheid heeft met liefde. Onderzoek wijst er zelfs op dat nieuwsgierige mensen eerder intimiteit in hun relaties bereiken.

Hoe kan dat? Hoe kan nieuwsgierigheid in verband gebracht worden met het vinden van liefde en het langer vasthouden ervan? Het lijkt erop dat de neiging en extrinsieke motivatie om kennis te hamsteren ons opener maakt, gevoeliger. Ook zijn we daardoor meer gericht op intermenselijke verbinding.

We zouden kunnen zeggen dat mensen van nature nieuwsgierig zijn. Daarom zouden we allemaal succesvol moeten zijn op het gebied van emotionele relaties. De werkelijkheid is echter heel anders.

Hoewel we allemaal in de wereld komen als nieuwsgierige wezens, die staan te popelen om nieuwe ervaringen en kennis te koesteren, ontwikkelen velen van ons na verloop van tijd een meer starre denkwijze. We hebben dan weinig belangstelling voor het verkennen, begrijpen en ontdekken van andere perspectieven.

Desalniettemin, op het moment dat onze hersenen ophouden nieuwsgierig te zijn, verliezen we veel meer dan alleen de mogelijkheid om nieuwe leerstof tot stand te brengen.

In feite is een gesloten geest een agressieve geest. Laten we eens nagaan waarom.

Volgens verschillende studies is nieuwsgierigheid een tegengif tegen agressief gedrag.

Brein met een hart
Extreem nieuwsgierige mensen geven blijk van een grotere gevoeligheid in relaties.

Als je nieuwsgierig bent, ben je gelukkiger

Neurowetenschappers houden vol dat weinig driften zoveel invloed op ons bestaan hebben als nieuwsgierigheid. Onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Rochester (VS) wijst erop dat deze dimensie een motivator is om te leren, beslissingen te nemen, en als mens tot een gezonde ontwikkeling te komen.

Denk er maar eens over na. Als je nieuwsgierig bent, toon je een onderliggende belangstelling om met anderen in contact te komen. Om te weten hoe hun leven eruit ziet, hoe ze zijn, en over hun verleden en hun dromen voor de toekomst.

Als je nieuwsgierig bent, word je ook bepaald door emotionele openheid en de wens om intimiteit te bereiken. Dit doortastende, positieve en krachtige gedrag vormt niet voor niets een deel van je hersenen.

In feite is zo’n innerlijke ervaring de brandstof die je beweegt om meer over je omgeving te weten te komen. Vooral over de mensen die erin verkeren. Het helpt je je overtuigingen, waarnemingen en gevoelens bij te werken.

Zo kun je respectvollere en zinvollere relaties met anderen smeden. Nieuwsgierigheid is openheid. Het is een flexibele geest hebben en een hart dat gericht is op andere menselijke wezens.

Liefhebben is ook een verlangen om iets over anderen te weten te komen

Soms komen relaties in een impasse. Bijvoorbeeld, een partner hebben die niet geïnteresseerd is in wat jij denkt of waardeert doet de band verdorren. Wie echter gekenmerkt wordt door een grote nieuwsgierigheid zal zich altijd gemotiveerd voelen om te weten wat zijn geliefde denkt, wat hij voelt, en wat hij nodig heeft.

Sociale en emotionele nieuwsgierigheid is ook een psychologisch construct dat werkt als een facilitator van gevoeligheid in het intermenselijke domein. Het is een soort gemotiveerd gedrag dat je in staat stelt een partner te vinden of een bestaande relatie te verbeteren.

Als je nieuwsgierig bent, zul je betere communicatieve vaardigheden ontwikkelen om je partner te bereiken. Bovendien zal je aanleg altijd opener, positiever en respectvoller zijn.

Een geest die wil weten, ontdekken en begrijpen is minder agressief

De George Mason Universiteit (VS) deed onderzoek (Engelse link) onder leiding van Dr. Todd B. Kashdan. De studie beweerde dat nieuwsgierigheid een tegengif is tegen interpersoonlijke agressie. Nieuwsgierig zijn houdt in dat je je laat leiden door een intrinsieke belangstelling voor begrijpen, kennis uitbreiden, en je verbinden met werkelijkheden die vreemd zijn aan de jouwe.

Dat gezegd hebbende, niets van dit alles wordt bereikt zonder respect, consideratie en empathie. In feite ontdekte deze studie ook dat een eigenschap van dagelijkse nieuwsgierigheid een gelukkiger relatie bevordert, weg van elke zweem van psychologische schade.

In wezen spoort deze eigenschap je aan om je, op de een of andere manier, vriendelijker, meer uitgaand en respectvol tegenover je partner te gedragen.

Ondanks het feit dat de populaire cultuur ons vertelt dat nieuwsgierigheid de kat doodde, werd hij er in werkelijkheid wijzer en gelukkiger van. Nieuwsgierigheid is inderdaad een complexere en meer verfijnde dimensie dan we dachten. Bovendien is de invloed ervan op je sociaal en emotioneel welzijn immens.

Nieuwsgierigheid is een verwaarloosd welzijnsmechanisme voor intermenselijke relaties.

Man en vrouw met een hart
Nieuwsgierig zijn kan je ook in staat stellen je bewust te worden van wat er niet goed gaat in je relatie.

Nieuwsgierig zijn is een redder in nood

We weten al dat deze dimensie werkt als de sociale lijm. Die stelt je in staat om contact te maken met anderen. In feite is interesse voelen in het persoonlijke universum van de persoon voor je als het bouwen van een brug zodat je hem kunt bereiken.

Er is echter nog een interessant aspect dat de moeite waard is om in gedachten te houden. Het is het feit dat nieuwsgierigheid naar jezelf ook nodig is: het stelt je in staat meer te begrijpen van je eigen werkelijkheid.

Soms ben je geneigd op de automatische piloot te leven of te veel aandacht op anderen te leggen in plaats van op jezelf. Dit is een vergissing. Dat komt omdat belangstelling tonen voor hoe je bent, wat je voelt en hoe je elke situatie verwerkt je welzijn beïnvloedt. Het kan zelfs een dagelijkse redder in nood zijn.

In essentie, als je nieuwsgierig bent, zul je niet alleen wat gelukkiger zijn in de liefde. Je zult jezelf ook in staat stellen te groeien als mens, en je beter aan te passen aan een steeds veranderende en complexe wereld.

We moeten allemaal proberen ervoor te zorgen dat onze kinderen deze gave niet kwijtraken. Het is een natuurlijke deugd. Helaas heeft ze, door opvoeding of een ongunstige omgeving, af en toe de neiging te verslijten en haar natuurlijke licht te verliezen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Kashdan, Todd & Dewall, C & Pond, Jr, Richard & Silvia, Paul & Lambert, Nathaniel & Fincham, Frank & Farmer, Antonina & Keller, Peggy. (2012). Curiosity Protects Against Interpersonal Aggression: Cross-Sectional, Daily Process, and Behavioral Evidence. Journal of personality. 81. 10.1111/j.1467-6494.2012.00783.x.
  • Kidd C, Hayden BY. The Psychology and Neuroscience of Curiosity. Neuron. 2015 Nov 4;88(3):449-60. doi: 10.1016/j.neuron.2015.09.010. PMID: 26539887; PMCID: PMC4635443.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.