Gebrek aan respect in een relatie

Als je ooit een relatie hebt gehad, heb je waarschijnlijk op een gegeven moment geen respect voor elkaar gehad. Misschien is de relatie daardoor zelfs stukgelopen. Respect is trouwens een fundamentele pijler van elke relatie. Hier zullen we zien wat de meest voorkomende overtredingen zijn en hoe ze kunnen worden opgelost.
Gebrek aan respect in een relatie

Laatste update: 10 januari, 2022

Respect in een relatie is een van de fundamentele pijlers die nodig zijn om het te laten werken. Tijd, verveling en slechte conflicthantering kunnen echter vaak de stabiliteit van een relatie in gevaar brengen. Niettemin is een gebrek aan respect, in alle relaties, een uiterst schadelijk element. Dit komt door zijn enorme vernietigende kracht.

Soms kun je bijna zonder het te beseffen in een dynamiek van gebrek aan respect vervallen. Je kunt zelfs dingen laten gebeuren die je in andere relaties nooit zou toestaan.

Als je dit punt eenmaal hebt bereikt, kan je relatie zo erg verslechteren dat het uiteindelijk stukloopt. Om deze reden is het belangrijk om alle verschillende manieren te kennen waarop gebrek aan respect kan optreden.

Stel maakt ruzie

Emotionele manipulatie en neerbuigendheid

Emotionele manipulatie is een van de meestvoorkomende en pijnlijke uitingen van gebrek aan respect. Het komt voor wanneer de ene partner de ander een slecht gevoel geeft als ze het niet eens zijn met hun wensen. Ze zeggen dingen als “Ik zou meer van je houden als je meer tijd aan mij zou besteden.”

Dit soort communicatie zou in geen enkele relatie moeten bestaan. Als dat namelijk wel het geval is, er niet over gevoelens wordt onderhandeld of uitgewisseld. Iedereen heeft zijn eigen manier om zijn liefde of genegenheid te tonen. Het hoeft echter niet per se samen te vallen met wat de ander verwacht of wenst.

Soms behandelt de ene partner de andere in relaties alsof ze inferieur zijn. In feite reageren ze op hun genegenheid met een uitdrukking van neerbuigendheid.

Hoewel dit in veel paren een veelvoorkomende dynamiek lijkt, getuigt het in feite van een gebrek aan respect voor de identiteit van de ander. In deze gevallen respecteert de ene partner de andere niet in termen van hun persoonlijkheid. Ook niet wat betreft het doel in hun leven.

Voortdurende kritiek

Na verloop van tijd is het gebruikelijk om minder voorzichtig te zijn als het gaat om dingen tegen je partner te zeggen. Als je echter niet oppast, kun je een gevaarlijke drempel overschrijden en het gebied van constante kritiek betreden.

Dan, in plaats van je partner te waarderen en hem op een respectvolle en assertieve manier te vertellen wat je niet leuk vindt, begin je waardeoordelen over hem of haar te vellen. Bovendien begin je kritiek te uiten op alles wat ze doen en hoe ze het doen. Sterker nog, het voortdurend en negatief beoordelen van de smaak en voorkeuren van je partner kan leiden tot een diep gebrek aan respect voor hem of haar.

Op dezelfde manier zijn minachtende en beledigende kritiek op de familie van je partner ook respectloze vormen van behandeling en dragen ze niet bij aan de groei van je relatie.

Het grootste probleem met kritiek, naast het feit dat het veel schade kan aanrichten, is dat het niet helpt om je problemen op te lossen. Kortom, het is een manier om je partner te denigreren en te onderschatten. Het beïnvloedt uiteindelijk hun zelfrespect en, natuurlijk, jullie relatie samen.

Als je je partner nodig hebt om iets aan zijn gedrag te veranderen, kun je hem maar beter tactvol en liefdevol vragen.

Tegenstrijdigheid

Het is heel gewoon om stellen te zien die, bijna automatisch, in het bijzijn van anderen elkaars woorden tegenspreken. Ze zeggen dingen als ” Dat is een leugen, zo was het niet ” of ” Dat zei je laatst thuis niet.” Dit getuigt van een totaal gebrek aan respect. In feite onderschatten ze de mening van hun partner en vinden die minder belangrijk dan die van henzelf.

Als je je partner respecteert, respecteer je hen omdat ze hun eigen mening hebben over een kwestie, een mening die ze kunnen veranderen als ze willen omdat ze hun eigen versie van gebeurtenissen hebben.

Vrouw ruzie met haar partner

Bijnamen, plagen en gemene grappen

Smerige bijnamen, gemene grappen en constant grappen maken over je partner zijn ook vormen van gebrek aan respect. In feite kunnen kwetsende grappen hun zelfrespect en zelfvertrouwen ernstig schaden.

Humor is een belangrijk onderdeel van een relatie, maar het moet door beide partijen worden gedeeld en genoten.

Beledigingen en onbeschoftheid

Ten slotte is het buitengewoon duidelijk dat wanneer beledigingen en grofheid in een ruzie verschijnen, er een duidelijk gebrek aan respect is in de relatie dat onmiddellijk moet worden aangepakt en opgelost.

Hoe kan het veranderd worden?

Als je vermoedt dat je je partner niet respecteert, of omgekeerd, is het belangrijk om op de volgende punten te reageren:

  • Stel grenzen. Als je je niet gerespecteerd voelt, moet je met je partner praten en uitleggen hoe je je daarbij voelt. Bovendien moet je in dat gesprek een reeks grenzen vaststellen die niet overschreden mogen worden.
  • Vraag om vergeving Over het algemeen wordt vergeten hoe noodzakelijk dit is en welke kracht het heeft. Daarom, als je het gevoel hebt dat je je partner niet hebt gerespecteerd en dingen wilt veranderen, begin dan met om vergeving te vragen. Zorg er bovendien voor dat het niet nog een keer gebeurt.
  • Echt vergeven. Daarnaast, als je je partner hebt vergeven omdat ze je op de een of andere manier niet hebben gerespecteerd, moet je hem of haar echt vergeven. Het heeft geen zin om te vergeven en wrok te blijven voelen. Dat zal de situatie alleen maar erger maken.
  • Een voorbeeld stellen. Behandel je partner altijd zoals je zelf behandeld wilt worden. Onthoud dat je niet kunt eisen wat je jezelf niet kunt geven.
  • Werk aan empathie. Jezelf kunnen verplaatsen in de plaats van je partner is essentieel voor het begrijpen van hun motivaties, interesses en angsten. Daarnaast voor de manier waarop ze besluiten deze te uiten.
  • Communicatie. Het is essentieel om goed te leren communiceren, op een assertieve manier. Als in je relatie met je partner een van jullie agressief communiceert en hun ideeën aan de ander oplegt, moet je gaan samenwerken. De voordelen die dit met zich mee kan brengen zijn legio.
  • Als je aan deze aspecten werkt en niets werkt, neem dan een pauze. Inderdaad, de tijd nemen om na te denken over waarom je elkaar zo behandelt. Overwegen of je al dan niet terug wilt naar de relatie, is soms de beste oplossing. Het geeft je ruimte om na te denken over wat je moet veranderen en of je de relatie met een andere houding moet hervatten.
  • Aan de andere kant, als je niet in staat bent om samen te werken of als de relatie een probleem heeft bereikt, maar je wilt samen verder gaan, is het meest aangewezen om in relatietherapie te gaan. Soms heb je een neutraal persoon nodig om het probleem te analyseren, en een specialist zal proberen de oplossing te vinden die het beste bij jouw geval past.

Uiteindelijk is respect iets waar je vanaf het begin van je relatie aan moet werken. Als je je relatie op deze basis opbouwt, beoordeel je de principes, interesses en behoeften van je partner. En als je je aan deze gewoonte vasthoudt, kost het geen enkele moeite en zal al het andere soepel beginnen te verlopen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.