Compassievolle empathie: van gevoel tot actie

Het is geweldig als iemand je emotionele realiteit begrijpt. Maar het is nog beter als ze verder gaan dan gevoelens en intenties en compassievolle empathie bereiken. Dit betekent namelijk actie ondernemen, actieve ondersteuning bieden en in het algemeen helpen hoe ze maar kunnen.
Compassievolle empathie: van gevoel tot actie

Laatste update: 18 november, 2021

Als er één ding is dat de wereld op dit moment nodig heeft, is het compassievolle empathie. Wat dit betekent, is niet alleen genoegen nemen met begrip, verbinding en een hart dat voelt voor andere mensen. Wat dit betekent is actie ondernemen en helpen. Het betekent besluiten iemand steun, genegenheid en echt welzijn te bieden.

Lewis Carroll zei ooit dat een van de geheimen van het leven is te begrijpen dat we niet alleen hier zijn om te bestaan. We zijn hier ook om te helpen en ervoor te zorgen dat iedereen de wereld op een waardige, mooie manier kan ervaren. Maar laten we eerlijk zijn, het kan soms heel moeilijk voor ons zijn om dat te doen.

Het is moeilijk omdat zovelen van ons vastlopen op intenties en gevoelens maar nooit actie ondernemen. We ondersteunen bijvoorbeeld allemaal eindeloze doelen op sociale media met een like, een share of door petities te ondertekenen.

We zijn afgestemd op talloze problemen in onze samenleving. Maar we zien niet altijd de problemen die zich veel dichter bij ons afspelen. Compassievolle empathie betekent nuttige ondersteuning kunnen bieden aan de mensen in je leven.

Het probleem is dat je misschien niet echt beseft dat deze vriend, collega of dit familielid op een gegeven moment actieve ondersteuning nodig heeft. Of, in sommige gevallen besef je het wel, maar weet je gewoon niet wat je moet doen.

“Wat we alleen voor onszelf hebben gedaan, sterft met ons; wat we hebben gedaan voor anderen en de wereld blijft en is onsterfelijk.”

-Albert Pike-

Verschillende soorten empathie

Het derde soort empathie

Compassievolle empathie werd gedefinieerd door psycholoog en emotioneel expert Paul Ekman. Dit idee hielp ook Daniel Goleman, toen hij het concept van emotioneel quotiënt ontwikkelde, dat deel uitmaakt van de theorie van emotionele intelligentie.

Het is ook belangrijk om te begrijpen dat empathie geen gelimiteerd, vlak concept is. Het kan veel meer zijn dan alleen het begrijpen van de emotionele realiteit van iemand anders.

Het concept van empathie is eigenlijk veel breder en complexer dan dat. En de waarheid is dat veel mensen niet erg hoog zouden scoren als ze een test voor emotionele competentie moesten doen. Laten we daarom eens dieper ingaan op wat empathie is en op de verschillende soorten empathie.

Emotionele empathie

Ten eerste hebben we emotionele empathie. In de woorden van Daniel Goleman zelf, kan dit vaak besmettelijk en zelfs gevaarlijk zijn als je niet weet hoe je er grenzen aan kunt stellen en je jezelf doordrenkt met het lijden van anderen.

Dit type betekent in feite dat je verbinding kunt maken met de emotionele realiteit van iemand anders. Het betekent voelen wat zij voelen en hun wereld binnenstappen. Het is een proces waarbij je spiegelneuronen, je gevoelens en zelfs fysieke reacties betrokken zijn.

Cognitieve empathie

Dan is er cognitieve empathie. Dit type omvat het gebruik van je intellect en cognitieve processen, zoals aandacht, reflectie, communicatie en interventie. Het gaat er hier in feite om te weten hoe iemand zich voelt, waarom ze zich zo voelen en in sommige gevallen zelfs kunnen raden wat ze denken.

Compassievolle empathie

Tot slot is er het grote onbekende, het deel dat velen van ons verwaarlozen: compassievolle empathie. Volgens Daniel Goleman: “Echt mededogen betekent niet alleen de pijn van een ander voelen, maar ook bewogen worden om het te helpen verlichten.” Dit soort empathie betekent begrijpen hoe ze zich voelen en waarom, en er dan iets aan doen om te helpen.

Vrouwen die elkaar steunen

Hoe zijn mensen met compassievolle empathie?

Dit soort mensen is nog een stap verder gegaan in hun persoonlijke groei. Ze zijn in feite experts in het beheren van relaties met andere mensen.

Ze zijn evenwichtig en weten hoe te reageren op verschillende situaties

Door je empathie te oefenen en aan te scherpen zal dit je helpen dat je altijd kunt handelen vanuit een plek tussen logica en emotie. Het kan je helpen situaties vanuit een zeer evenwichtig perspectief te evalueren. Dat betekent dat je je niet laat meeslepen door de emoties van anderen, maar ook verder gaat dan de koude logica die dingen ziet maar niets doet.

Een persoon met compassievolle empathie weet dus hoe hij in vrijwel elke situatie moet handelen. Ze zullen altijd een manier vinden om de juiste soort ondersteuning te bieden.

Mensen met compassievolle empathie zijn goed in wederkerigheid

Succesvolle relaties en betekenisvolle banden vertrouwen altijd op een gevoel van wederkerigheid. Het is een constante “Jij krabt mijn rug en ik krab de jouwe.” Het betekent weten hoe te luisteren en te reageren en ook het gevoel te hebben dat jij hetzelfde verdient.

Dat is wat compassievolle empathie tot een onderdeel van persoonlijk welzijn maakt. Het gaat niet alleen om het helpen van andere mensen. Het betekent ook dat je zelf steun krijgt wanneer jij die nodig hebt.

Hart in elkaars handen

Ze weten wat de sleutel is tot menselijke verbinding

Menselijke verbinding is de kern van compassievolle empathie. Het betekent weten hoe je iemand authentiek kunt benaderen. Je zult hun persoonlijke realiteit begrijpen en accepteren zonder oordelen, vooroordelen of bijbedoelingen. Deze verbinding, gebaseerd op respect en waardering, zal je ook helpen hun behoeften te zien en wat je kunt doen om te helpen.

Maar net zo belangrijk, goed zijn in compassievolle empathie betekent niet alleen dat je je als een redder gedraagt wanneer je helpt. Weten hoe je ondersteuning kunt bieden is namelijk echt een kunst. Je moet weten wat te bieden en hoe, omdat mensen niet altijd vragen wat ze nodig hebben. Je moet dat altijd onthouden.

We willen afsluiten met een citaat van Thich Nhat Hanh. “Het meest waardevolle geschenk dat we iemand kunnen geven is onze aandacht. Wanneer mindfulness diegenen omarmt van wie we houden, zullen ze bloeien als bloemen.” Dat is waar, maar soms moet je nog een stap verder gaan. Je moet in actie komen, je moet weten wat het juiste is om te doen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.