De genezende kracht van emotionele steun

De genezende kracht van emotionele steun
Adriana Reyes Zendrera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Adriana Reyes Zendrera.

Laatste update: 27 december, 2022

Emotionele steun is een enorme opluchting als we ons alleen voelen of overweldigd worden door emoties. Het is als een rotsvaste troost, veiligheid en rust.

Wat moeten we weten als we emotionele steun willen geven aan andere mensen? En als we de behoefte hebben aan de schouder van een vriend op om te leunen?

Om andere mensen te steunen, zullen we moeten oefenen in het luisteren en empathie hebben. Aan de andere kant, om emotionele steun te krijgen, zullen we moeten accepteren dat we niet altijd in staat zijn om in ons eentje te verwerken wat er met ons gebeurt. We hebben dus af en toe hulp nodig van andere mensen.

Het belang van actief luisteren

Het vermogen om actief te luisteren is fundamenteel voor het creëren van een begripvolle omgeving. Luisteren is niet hetzelfde als horen. Wanneer we luisteren, nemen we waar met ons hele lichaam: onze oren, ogen, uitdrukkingen, houding en gebaren.

Ons hele lichaam investeert in het luisteren. Op die manier kan de persoon die praat het gevoel hebben dat we hem echt begrijpen.

Een goede manier om actief luisteren te demonstreren is door samen te vatten en te parafraseren wat de persoon zegt terwijl hij blijft praten. Zo zorgen we ervoor dat we met onze volle aandacht luisteren en niet afgeleid raken.

Het is heel makkelijk voor ons om, zonder het te merken, te vroeg te gaan praten. Of om een mening te geven zonder het volledige verhaal te horen… of, erger nog: onze telefoon uit onze zak te halen.

“Gewoon door aandachtig te luisteren, verlichten we pijn en lijden.”

-Anoniem-

Jongen en een meisje die aan het water zitten en elkaar emotionele steun bieden

Het gevoel van verbondenheid met andere mensen kan ons ook die emotionele steun brengen die we nodig hebben als we ons overweldigd voelen door onze emoties. We hebben ‘onze mensen nodig’.

We moeten het gevoel hebben dat we mensen hebben die willen horen over onze pijn en onze vreugde, omdat het voor hen belangrijk is. Mensen die begrijpen dat we complexe wezens zijn, met complexe gedachten. En dus nemen ze de (soms ondankbare) taak op zich om ons te proberen te begrijpen.

Empathie is een kwaliteit die het waard is om te leren

Empathie is het vermogen om onszelf in anderen te verplaatsen. En hun gevoelens te begrijpen gebaseerd op hun situatie. Dan kunnen we begrijpen wat er met hen gebeurt, hoe ze zich voelen, wat ze denken en waarom ze zich op een bepaalde manier gedragen.

Empathie is een kwaliteit die we kunnen perfectioneren, als we echt de tijd nemen om bij hen te zitten en misschien hun hand vast te houden. Als we de moeite nemen om hen in hun duisternis gezelschap te houden, ook al is het eng.

“Het belangrijkste is dat we begrepen moeten worden. We hebben iemand nodig die naar ons luistert en ons begrijpt. Dan zullen we minder lijden.”

-Thich Nhat Hanh-

Laten we zeggen dat een vriend aan het uitleggen is dat hij met zijn partner heeft gebroken. Een van de belangrijkste manieren om ervoor te zorgen dat deze vriend weet dat we hem steunen is door zijn gevoelens te valideren.

Door te zeggen dat we begrijpen dat hij zich zo voelt in zijn situatie, richten we ons op het waarderen en belangrijk vinden van zijn emoties.

Je hoeft niet heel veel woorden te zeggen om iemand emotionele steun te geven. Sterker nog, meestal is het niet eens nodig. Een knuffel, een blik of een uitdrukking kan voldoende zijn om de persoon het gevoel te geven dat je bij hem of haar bent.

Net doen alsof er niets is gebeurd, dat wil zeggen, het minimaliseren van zijn pijn of lijden, helpt meestal niet. Maar het overdrijven van zijn lijden is precies het tegenovergestelde van het valideren ervan. Misschien hadden wij niet gereageerd zoals hij dat deed, maar dat maakt zijn lijden niet minder oprecht en betekenisvol.

Emotionele steun ontlast pijn

De hulp en steun krijgen die we nodig hebben om moeilijke tijden door te komen, kan ons veel opluchting en rust brengen. Het is belangrijk dat we erkennen dat we niet overal alleen mee hoeven te dealen, want er zullen moeilijke periodes in ons leven komen. En als dat zo is, hebben we misschien wel eens in de zoveel tijd ondersteuning nodig van iemand die we vertrouwen, of gewoon iemand om stoom tegen af te blazen.

Twee handen die een hartje vasthouden

Het delen van onze emoties met andere mensen kan ons immuunsysteem versterken. Daarbij kan het ons in een positie brengen waarin we begrijpen dat we niet de enige zijn die problemen hebben.

We maken allemaal moeilijke tijden mee in het leven. Het is dus beter om te voelen dat we iemand bij ons hebben, dan dat we alleen door deze momenten heen moeten. Denk na over hoe lijden sowieso al leidt tot introspectie, en voeg daar vervolgens een gevoel van totale eenzaamheid aan toe.

Om emotionele steun te geven, moeten we actief luisteren, iemand laten praten en empathie laten zien zodat diegene zich gesteund voelt. En dan hebben we nog een dosis nederigheid nodig om emotionele steun te ontvangen.

We zullen moeten erkennen dat we niet in staat zijn om alles wat ons overkomt alleen te verwerken. Laten we er dus voor kiezen om hulp te vragen wanneer we dat nodig hebben. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.