Wat is emotionele competentie?

Wat is emotionele competentie?

Laatste update: 21 mei, 2017

Emotionele competentie is gebaseerd op het vermogen om individuele emoties te herkennen en om te begrijpen hoe deze emoties andere mensen beïnvloeden, het is tevens gebaseerd op het vermogen om emotionele controle te behouden en zich aan te passen. We moeten niet vergeten dat iemand eerst in staat moet zijn om de eigen emoties te begrijpen voordat hij de emoties van anderen kan beoordelen.

Sociale competentie

Een ander individueel aspect van emotionele competentie is sociale competentie, wat verwijst naar de mate waarin we empathisch zijn naar anderen toe. Het omvat de vaardigheden die we nodig hebben om succesvol te zijn op werk- en relatiegebied. Het is ontzettend belangrijk om gebruik te maken van effectieve communicatie en om te weten hoe we met conflicten kunnen omgaan.

Emotionele competentie stelt mensen in staat om te reageren op zowel de eigen emoties als die van anderen; een individu kan op de juiste wijze reageren als iemand anders emoties ervaart als woede, angst en pijn.

Om op de juiste manier te kunnen reageren op de emoties van anderen is het belangrijk dat we onze eigen emoties herkennen. Als we ons niet bewust zijn van onze eigen emoties, dan is het moeilijk voor ons om een ander te helpen of om empathie voor hem te voelen.

Gezondheidsproblemen gerelateerd aan emotionele competentie

Aangetoond is dat het niet op gezonde wijze kunnen uitdrukken van emoties een verslechtering van de lichamelijke en geestelijke gezondheid tot gevolg kan hebben. Dit kan zaken omvatten als een verhoogd stressgehalte, wat weer gevaarlijke aandoeningen kan veroorzaken zoals hoge bloeddruk, snelle gewichtsveranderingen of vermoeidheid.

Het onderdrukken van emoties kan leiden tot depressie en heeft een negatieve invloed op onze relaties met anderen. Hoewel er veel soorten emotionele problemen zijn die het aanleren van emotionele competenties kunnen bemoeilijken, speelt met name een onderontwikkelde emotionele intelligentie hierin een grote rol.

Voor mensen die lijden aan psychische aandoeningen of problemen die hun emotionele vaardigheden belemmeren, is het ontwikkelen van de emotionele intelligentie een belangrijke eerste stap. Zodra de persoon in staat is om de ene emotie van de andere te onderscheiden, kan hij beginnen te leren hoe hij deze emoties kan toepassen op zijn dagelijkse leven.

Afbeeldingen met dank aan RubioBuitrago