Handwerk dat je emoties activeert

Handwerk dat je emoties activeert

Laatste update: 28 januari, 2017

Dingen die je met je handen doet, hebben een direct en onmiddellijk effect op je hersenen. Behoorlijk veel therapieën maken gebruik van handwerk als manier om problematische emoties en gevoelens in goede banen te leiden. En dit doen ze niet voor niets. Het is een feit dat handwerk ons helpt om positieve gedachten en houdingen meer toe te laten.

Hier heb je een lijst van soorten handwerk waar je je op zou kunnen richten als er iets is in je leven dat niet helemaal goed gaat. Stuk voor stuk zijn ze een geweldige en eenvoudige vorm van therapie. Door middel van deze ambachten zul je in staat zijn om de manier waarop je de voor jou beangstigende situatie bekijkt te veranderen.

1. Lijnen tegen woede

Op momenten dat je boos bent, is er niets beters dan het tekenen van rechte lijnen. Horizontale, verticale en diagonale. Voor elk detail dat door je gedachten gaat en dat woede oproept, teken je een lijn. Je zult zien hoe krachtig het resultaat hiervan kan zijn.

2. Spiralen om verder te gaan

Teken spiralen om het gevoel dat je vast zit te overwinnen en om korte metten te maken met het idee dat er geen uitweg is, geen duidelijke weg die je kunt volgen. Gebruik verschillende kleuren en teken de ene spiraal over de andere heen, zonder er al te veel bij na te denken. Laat de spiralen gewoon uit jou vloeien…

Spiralen

3. Verscheur je verontwaardiging

Soms zit de woede ontzettend diep, vooral als je veel onrecht is aangedaan of als je je verontwaardigd voelt over een of ander concreet feit. Om van dit verontwaardigingsgevoel af te komen, is het ideaal om een vel papier te pakken en dit in allemaal kleine stukjes te verscheuren. Zo klein als maar kan. Je zult zien dat je je hierdoor beter zult voelen.

4. Teken roosters om je concentratie te activeren

Als je je verstrooid en ongeconcentreerd voelt, maar jezelf graag zou willen richten op een bepaald doel zodat je dit vervolgens kunt bereiken, kun je je concentratie activeren door roosters te tekenen, zo perfect als je maar kunt. Een andere optie is om concentrische cirkels te tekenen, zoals de cirkels op een doelschijf. Probeer zo gedetailleerd mogelijk te werken en je zult zien hoe je wilskracht zal versterken.

5. Fleur jezelf op met landschappen

Als je je neerslachtigheid voelt en een gebrek aan energie ervaart, kun je je vitaliteit activeren door kleurrijke landschappen te tekenen. Maak je geen zorgen als de vormen niet perfect zijn. Richt je in plaats daarvan op het gebruiken van veel verschillende tinten om de natuur zo mooi mogelijk op papier over te brengen. Het maakt niet uit voor welk soort landschap je kiest.

Landschap

6. Zelfportretten tegen verwarring

Soms weet je niet waarom je overstuur, verdrietig of boos bent. Je weet ook niet of je je op de juiste manier gedraagt of niet. Op deze momenten vol verwarring, waarop je niet lijkt te kunnen aanwijzen wat je nu precies voelt, is het ideaal om een zelfportret te tekenen.

Ga voor een spiegel staan en probeer om echt te kijken naar de uitdrukking in je ogen, op je mond en voorhoofd. Probeer om deze uitdrukking in je tekening over te brengen. Deze oefening bevordert je zelfbeeld. Het maken van zelfportretten helpt ons om kennis op te doen over hoe we onszelf zien.

7. Overwin je onzekerheid met collages

Net als in het vorige geval besef je soms dat je je verward voelt, niet over je gevoelens, maar vooral over je wensen. Je staat voor een dilemma en je weet niet welke weg je moet volgen. De verwarring en onzekerheid overspoelt je…

Op deze momenten van besluiteloosheid zijn collages een geweldig hulpmiddel. Pak er wat tijdschriften en oude kranten bij en maak een collage op een stuk karton of ander sterk papier. Denk niet te veel na over de compositie. Doe het bijna automatisch. De collage zelf zal je aanwijzingen geven over welke beslissing je moet nemen.

8. Reproduceer om met teleurstelling om te gaan

Er zijn momenten van ontgoocheling of teleurstelling waarop handwerk ontzettend behulpzaam voor je kan zijn. Als je ontgoocheling ervaart, kies dan een bekend schilderij uit dat je mooi vindt en probeer het na te maken door het op papier te tekenen. Dit zal je helpen om je emoties om te leiden.

9. Golven en cirkels voor schijnbaar onoplosbare problemen

Als je een probleem hebt waarvoor geen oplossing lijkt te bestaan, pak er dan een vel papier bij en begin in verschillende kleuren golven en/of cirkels te tekenen. Laat ze variëren in grootte. Probeer om elk figuur in één vloeiende beweging te tekenen en gebruik bij voorkeur koele kleuren. Herhaal dit proces tot er licht begint te schijnen aan het einde van de tunnel. Geloof me, dit zal gebeuren.

10. Mandala’s voor beter begrip

Het maakt niet uit hoe hard je het probeert, sommige dingen kun je niet begrijpen. Of het nu gaat om de manier waarop je een bepaalde taak moet uitvoeren, een bepaalde tekst of iemand anders zijn gedrag. Het tekenen van mandala’s of vormen vol arabesken zal je helpen om je open te stellen voor inzicht en begrip. Neem je tijd, streef naar ontspanning en rust.

Mandala

11. Lappenpoppen tegen angst

Hebben we ons niet allemaal weleens overvallen gevoeld door een angst die ons tot wanhoop dreef? Er zijn veel situaties die dit vervelende angstgevoel, dat nergens door lijkt weg te gaan, kunnen veroorzaken.

Wanneer je je angstig voelt, is het beste dat je kunt doen een lappenpop maken. Het formaat maakt niet uit. De pop moet alleen wel af zijn: met een hoofd, lichaam en ledematen. Geef de pop de vorm die je wilt en bedenk een uitdrukking voor op het gezicht. Dit type handwerk zal je de rust geven die je nodig hebt.

Poppen

12. Confronteer angst door te breien

Ben je bang? Dan is het tijd om te gaan breien. Je leest het goed, breien. Het maakt niet uit welke methode je gebruikt: het mag ook haken zijn, met twee naalden breien, macramé, handmatig breien of elke andere techniek. Breien is een zeer oude activiteit, die tevens het vertrouwen in je eigen vaardigheden versterkt. Breien gaat, net als het leven, om het verenigen van verschillende draden totdat er iets nieuws gevormd wordt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.