Controleer je boosheid voordat het jou controleert

Controleer je boosheid voordat het jou controleert

Laatste update: 12 januari, 2017

Soms hoeft er maar weinig te gebeuren voordat we ons geduld verliezen en we de boosheid over laten nemen. Misschien zijn we extreem moe en voelen we ons geïrriteerder dan normaal, misschien zijn we van slag geraakt door een gemene opmerking of misschien drijft alles ons gewoon tot het uiterste.

Op deze momenten maakt de boosheid gebruik van ons. We kunnen onze boosheid niet controleren en we vallen uit tegen alles dat maar beweegt, ook al heeft het niets te maken met de reden waarom we boos zijn.

Dit soort situaties verteren ons, waardoor we ons agressief, onverantwoordelijk en soms zelfs wreed gaan gedragen. Als de storm eenmaal voorbij is, kan het zo zijn dat we ons ontzettend schamen en dat we volledig verward zijn en dan zou het feit dat we onszelf niet langer herkennen aan ons kunnen beginnen te vreten.

Zelfs al denken we echter dat het onmogelijk is om onze emoties op dit soort momenten te controleren, zijn er toch enkele alternatieven door middel waarvan we onze boosheid onder controle kunnen houden. Hieronder geven we enkele voorbeelden:

Stoom uit je Oren

Hoe kunnen we onze boosheid controleren?

We zouden de aanname dat boosheid per definite niet goed is even moeten vergeten. Het is namelijk normaal om soms boos en zelfs woedend te worden, wat dan ook iets geheel anders is dan het niet weten hoe je met je boosheid om moet gaan.

Het is het ook waard om te zeggen dat hoewel boosheid een gezonde negatieve emotie is, ongecontroleerde en buitensporige boosheid wel ongezond is. Dit noemen we woede. We zouden altijd moeten proberen om te voorkomen dat onze boosheid in woede verandert. Maar hoe?

1. De oorzaken van woede herkennen

Iedereen zou zich bewust moeten worden van de dingen die hem boos maken, die hem dwarszitten en die bijdragen aan gevoelens van verdriet, onrecht, ongelijkheid etc. Woede is altijd een product van hoe wij de dingen interpreteren.

2. De lichamelijke waarschuwingstekenen herkennen

Hoewel we zeker niet moeten vergeten dat iedereen anders is, zal bij de meesten van ons wanneer we ons geïrriteerd of boos voelen onze hartslag omhoog gaan, het zal voelen alsof onze ingewanden krimpen en we krijgen het warm en worden nerveus.

Vuistslag

Zoals we al zeiden kan boosheid van een kleine irritatie tot intense woede en razernij gaan. De overtuiging dat het beter is om onze boosheid te uiten in plaats van het in ons te houden is dan ook volledig onjuist. Als je in staat bent om de eerste symptomen van je boosheid te identificeren, kun je er direct korte metten mee maken voordat het niet meer te controleren is.

Om dit te doen, moet je bepaalde ontspanningstechnieken leren, zoals het onderbreken van je gedachten of het controleren van je ademhaling (adem meerdere malen ongeveer 2 tot 3 seconden in en vervolgens 2 tot 3 seconden uit om je weer normaal te voelen). Je kunt ook naar muziek luisteren, aan lichamelijke beweging doen, tv kijken, een ontspannend beeld visualiseren etc.

3. Je gedachten onderzoeken

Misschien voelt het alsof je gedachten troebel zijn of dat ze zich opstapelen, waarbij ze jouw pogingen om helder na te denken tegenwerken. Daarom is het belangrijk om te herkennen wat voor soort gedachten er in jouw hoofd opkomen wanneer je boos wordt.

  • Verhitte gedachten doen zich vòòr, tijdens en na datgene wat je boos maakte voor en ze zorgen ervoor dat je je nog slechter voelt. Gedachten zoals ‘Wat belachelijk’, ‘Ze lachen me uit’, ‘Ik haat het hier’ en ‘Ze zullen erachter komen!’
  • Fouten in onze manier van denken: soms vatten we dingen persoonlijk op, negeren we het positieve, proberen we perfect te zijn of zien we de dingen zwart-wit.

In dit geval moet je de strijd aangaan met je gedachten om ze evenwichtiger te maken, zodat ‘Ze laten me altijd vallen’ verandert in zoiets als ‘Soms gedragen ze zich niet hoe ze zouden moeten, maar soms ook wel’. Je kunt een vergelijkend lijstje maken en dit bij je dragen voor wanneer je het nodig hebt.

Schreeuwen

4. Je agressieve gedrag controleren

Als we in staat zijn om onze gedachten en de lichamelijk symptomen van woede te controleren, zullen we ons niet agressief gedragen. Maar het is behoorlijk waarschijnlijk dat er een moment komt waarop ons dit niet zal lukken en dus moeten we leren hoe we ermee kunnen omgaan. Hoe? Door drie stappen te volgen:

  • Stap eén: Identificeer waaruit elke agressieve gedraging bestaat, wat er daarvoor gebeurde en wat er daarna gebeurde. Het is een goed idee om dit bij te houden in een dagboek.
  • Stap twee: Maak een lijst van alternatieven voor je agressieve gedrag. Je zou bijvoorbeeld afstand kunnen nemen van de situatie tot je je rustiger voelt, je zou diep kunnen ademhalen, je zou kunnen proberen om de beweegredenen van anderen te begrijpen etc.
  • Stap drie: Breng deze alternatieve gedragingen de volgende keer dat je je gewelddadig voelt in praktijk.

5. Je problemen oplossen en genoeg slaap krijgen

Een slaaptekort en te veel stress kunnen je vatbaar maken voor geïrriteerd en boos gedrag. Daarom is het belangrijk dat je deze situaties direct confronteert, dat je ze evalueert en dat je niet te lang wacht met het oplossen ervan.

Ontploffen van Woede

6. Op de juiste wijze communiceren

Soms vatten we dingen te persoonlijk op en trekken we als gevolg hiervan overhaaste conclusies over de bedoelingen van andere mensen. Het is belangrijk dat we onze sociale communicatie verbeteren en dat we het advies hieronder opvolgen:

  • Stop en luister naar de andere persoon.
  • Trek geen overhaaste conclusies. Als iets beledigend klinkt, dan zou je die persoon moeten vragen om zijn opmerking uit te leggen, maar je zou niet in de tegenaanval moeten gaan.
  • Probeer de gevoelens van andere mensen te begrijpen, want meestal zijn deze namelijk onderliggend aan wat mensen zeggen en doen. Vergeet niet dat geen enkel gevoel ongeldig is en dat je door dit te beseffen waarschijnlijk veel ruzies kunt vermijden.
  • Probeer te uiten hoe je je voelt in plaats van kwetsende dingen te zeggen.

Als je bovenstaand advies opvolgt en als je zorgt voor een goed zelfbeeld, zul je je waarschijnlijk minder snel laten meeslepen door buitensporige woede.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.