Hoe je je ziel kunt vullen wanneer deze verdrietig is

Hoe je je ziel kunt vullen wanneer deze verdrietig is

Laatste update: 31 december, 2017

Hij voelt zich verdrietig, alleen, moedeloos… soms zijn de dingen niet zoals hij graag zou willen dat ze zijn. Dingen verlopen niet helemaal goed op het werk, hij is niet gelukkig met zijn partner en soms maakt hij te vaak ruzie met zijn ouders. Hij begint zich zorgen te maken, omdat verdriet zich steeds meer gedraagt alsof het thuis is in zijn hoofd, als een vogel die een nest gevonden heeft. Hij weet niet hoe hij zichzelf moet bevrijden van de pijn die hem dag en nacht binnendringt.

Wanneer hij verdrietig is, besluit hij om het huis niet uit te gaan, met niemand te praten en is hij alleen bereid om in zijn eigen gedachten te verzinken. En keer op keer denkt hij bij zichzelf: ‘Ik moet hier verandering in brengen. Ik kan zo niet door blijven gaan elke keer wanneer mij iets overkomt. Ja, het leven is soms droevig, maar ik mag niet toestaan dat het controle over mij krijgt’…

Soms voel je een enorm verdriet…

Soms voel je een enorm verdriet dat je ziel binnendringt, een verdriet dat moeilijk te verklaren is. Misschien wordt dit verdriet opgewekt omdat alles niet helemaal lekker loopt op je werk, met je partner, met je kinderen of nog erger… omdat er van elk van deze problemen wel een beetje sprake is.

Verdrietig

Het lukt je echt niet om dit rotgevoel te vermijden. En ook al blijft iedereen tegen je zeggen dat je jezelf moet opvrolijken en dat je de deur uit moet gaan, lukt dit gewoon niet en denk je bij jezelf: “Ja natuurlijk, het is lekker makkelijk om advies te geven, je zou eens een poosje in mijn schoenen moeten staan.”

Het lukt je niet, je hebt helemaal geen drang, je verdrinkt in je verdriet, het neemt je helemaal over. Hoe kan je dit echter veranderen als de situatie maar door blijft gaan? Kunnen we echt leren om onszelf beter te voelen wanneer we verdrietig zijn? En hoe kunnen we dit dan doen? Misschien is het makkelijker dan je zou denken of is het in tegendeel juist een opgave waar je een tijdje over doet, waarbij je tijd moet investeren om nieuwe gewoontes aan te leren.

“Je kunt niet voorkomen dat de vogels van verdriet boven je hoofd vliegen, maar je kunt wel voorkomen dat ze een nest bouwen in jouw haar.”

-Chinees gezegde-

De ziel vullen wanneer deze verdrietig is

Hieronder delen we een handboek van adviezen om je ziel te vullen wanneer droefheid jou overneemt. De enige echte vereiste is het verlangen om jezelf beter te voelen…

  • Omring jezelf met mensen die jou echt een goed gevoel geven en neem afstand van mensen die ervoor zorgen dat je je slecht voelt. Jij bent het belangrijkst. Ken je het soort mensen die jou kunnen troosten met slechts een paar woorden, die jou aan het lachen kunnen maken zonder ook maar iets te doen? Zo ja, geniet dan van hen, van hun gezelschap. Vrienden kunnen een zalf zijn die jouw wonden geneest.

“Zeg eens, vriend: is het leven droevig of ben ik dat?”

-Amado Nervo-

Vriendschap
  • Ga op zoek naar mensen die je echt aardig vindt. Vul je leven met dingen die je echt leuk vindt… Houd je van koken, lezen, reizen, dansen…? Dit zijn allemaal geweldige manieren om jezelf los te maken van je verdriet. Wanneer de geest vermaakt wordt door iets anders, vergeten we vaak onze pijn.
  • Beoefen een sport. Bewezen is dat sport de vrijlating van endorfine die ons gelukkiger maakt bevordert. Daarom hebben mensen die een sport beoefenen minder aanleg om verdrietig te zijn.
  • Geef toe aan een bevlieging. Een kleine bevlieging kan ons helpen om gelukkiger en meer tevreden te zijn. Snoep of chocola eten, iets leuks voor jezelf kopen etc…
  • Ga de deur uit en maak plezier. Blijf wanneer je verdrietig bent niet de hele dag op de bank hangen om voortdurend na te denken over je pijn; kom van die bank af, kleed je aan, zorg ervoor dat je er goed uitziet en ga een eindje wandelen. Je zult zien dat je humeur volledig anders zal zijn wanneer je weer terugkomt. Soms zijn onze pyjama’s onze grootste vijand.
  • Eis niet te veel van jezelf of anderen. Leer minder eisen te stellen. Wanneer onze verwachtingen van iets of iemand te hoog zijn, kunnen we makkelijker teleurgesteld worden.
  • Leer op te geven, maar met plezier. Begin te begrijpen dat het leven niet alleen uit goede momenten bestaat; er zullen ook slechte momenten zijn en we moeten deze momenten niet groter maken dan ze zijn. Wanneer deze momenten zich voordoen, vergeet ze dan gelijk en blijf vooruitgaan.
  • Probeer de dingen die je kunt veranderen en die je niet leuk vindt aan je leven ook daadwerkelijk te veranderen. Als je zelf iets in handen hebt, wees dan dapper en breng er verandering in. Ben je ongelukkig met je partner? Heb je een hekel aan je baan? Probeer jezelf los te maken van de dingen die je niet leuk vindt en begin opnieuw.
  • Denk niet zo veel na. We denken allemaal veel te veel na. Soms maken we onszelf verdrietig door te denken aan dingen uit het verleden of juist dingen die nog helemaal niet gebeurd zijn. Het verleden is het verleden en de toekomst moet nog komen. Richt je daarom op het heden.

Verdriet is voor ons allen een aangeboren emotie. Leren om dit verdriet geen thuis te bieden in ons hoofd is echter een uitdaging die we allemaal aan zouden moeten gaan. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.