Wat zijn de positieve effecten van humor?

Heb jij je ooit afgevraagd wat de positieve effecten van humor zijn? De wetenschap doet al geruime tijd onderzoek naar de vele voordelen van humor. Leer meer over dit onderwerp in dit artikel!
Wat zijn de positieve effecten van humor?
Francisco Pérez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Francisco Pérez.

Laatste update: 27 december, 2022

Heb jij je ooit afgevraagd wat de positieve effecten van humor zijn? Wanneer we in een goede stemming zijn, dan verdwijnen twijfels en zorgen uit onze geest. We blijven dan achter met een gevoel van oprechte tevredenheid. Lachen is een raadselachtig geschenk waarmee we geboren worden.

Wellicht lijkt het een eenvoudig thema. De waarheid is echter dat humor verbonden is met de antropologische wortels van menselijke wezens en de verschillende manieren waarop ze tot uiting komen.

We vinden humor in de literatuur, films, stripverhalen, grappen, cartoons, magie, enzovoort. Om het met de woorden van Sigmund Freud te zeggen: “Humor is een middel om plezier te beleven ondanks de verontrustende effecten die ermee verband houden.”

“Humor is de grootste zegen van de mensheid.”

-Mark Twain-

Humor en wetenschap

Het wetenschappelijk onderzoek over humor begon bij de ontwikkeling van de menswetenschappen. Eigenlijk heeft Freud zelf enkele pagina’s aan dit onderwerp gewijd in zijn werk  Grappen en hun verband met het onbewuste. 

Psychologen zijn echter pas 30 jaren geleden begonnen met het bestuderen van humor. Zij onderzochten het als een vorm van menselijk gedrag. Tot dit tijd beschouwde men dit thema als ondeugdelijk in vergelijking met onderwerpen zoals de sociale psychologie of de klinische psychologie.

Anderzijds moeten we ook opmerken dat studies, wetenschappelijke onderzoeken en theorieën over humor tegenwoordig absoluut hip zijn. Er bestaan zelfs specifieke tijdschriften gewijd aan dit onderwerp zoals Humor: International Journal of Humor Research. 

Wat is de reden achter deze gedrevenheid om de wetenschap van humor te studeren? Het antwoord is duidelijk. Er bestaan vele positieve effecten van humor. Het heeft zelfs de kracht om ons te genezen.

“Dag en nacht sta ik onder een angstaanjagende druk. Als ik niet zou lachen, dan zou ik sterven.”

-Abraham Lincoln-

Wat is humor

Wat is humor?

Humor is onvoorspelbaar en verrassend. Volgens Angel Rodriguez Idígoras zou het een gruweldaad zijn om de definitie van humor in slechts enkele woorden te omvatten. Jardiel Ponciela denkt hetzelfde. Humor omschrijven is net als proberen om met een telefoonpaal doorheen de vleugels van een vlinder te komen.

Wat is humor dan precies? Humor leidt niet noodzakelijk tot lachen of glimlachen. De positieve effecten van humor zijn niet alleen dat ze ons laten gniffelen.

Eigenlijk heeft humor het vermogen ons te tonen dat we dingen op heel verschillende manieren kunnen bekijken. Om één of andere reden is humor in staat om een scheiding te maken tussen het individu en zijn routine. Het moedigt hen immers aan om af te dwalen en iets meer te voelen dan ze gewend zijn.

De positieve effecten van humor op de geest

Misschien ben je niet akkoord met ons maar humor is eigenlijk een intellectuele activiteit. Een slechte werking van humor kan zelfs de geestelijke gezondheid van mensen veranderen.

Bovendien kan een goede beheersing van de gemoedsgesteldheid heel waardevol zijn om bepaalde geestelijke stoornissen te voorkomen of te verbeteren. Laten we eens dieper ingaan op de positieve effecten van humor.

“Lachen is de taal de ziel.”

-Pablo Neruda-

Humor leert mensen om minder arrogant en meer bescheiden te zijn

Gordon B. Hinckley heeft ooit gezegd:  “Nederig zijn betekent dat we erkennen dat we niet op aarde zijn om te zien hoe belangrijk we kunnen worden, maar om te zien hoeveel verschil we kunnen maken in het leven van anderen.” Humor maakt tegenwoordig ongetwijfeld een groot verschil in het leven van vele mensen.

Wanneer je humor gebruikt, dan verdwijnt je arrogantie. Je beseft dan immers dat het oké is om tekortkomingen te hebben. Plots begin je te zien wat er rond jou gebeurt in plaats van je alleen maar op jezelf te richten.

Minder arrogant en meer bescheiden dankzij humor

Humor helpt om oplossingen te vinden voor dagelijkse problemen

De positieve effecten van humor zijn opvallender dan je wellicht denkt. Heb je ooit de kracht gemerkt die humor bezit om een slechte dag om te keren? Het is dus belangrijk om te weten hoe je ervan kan profiteren. Laat toe dat humor jou gevat en spontaan maakt.

Zodra je dat doet, kan het jou absoluut helpen om bepaalde problemen op te lossen. Door middel van humor kan je wegen vinden waaraan je nog nooit gedacht hebt. Wanneer je in een goede stemming bent, zie je bovendien ook alles in een ander kleur. Plots ben je dan vervuld van optimisme en klaar om de dingen in eigen handen te nemen.

Humor maakt het gemakkelijker om zich aan veranderingen aan te passen

Het is normaal om een nieuwe situatie als “bedreigend” te interpreteren. Om die reden hebben we de neiging ons in de confrontatie met nieuwe dingen onrustig te voelen. Humor kan er voor zorgen dat je beter met anderen communiceert.

Als je weet hoe je het kan gebruiken, dan kan het jou laten ontspannen wanneer je aan iemand anders iets belangrijk (en misschien ook moeilijk) moet vertellen. Meestal zorgt het er ook voor dat de andere persoon meer ontvankelijk is.

Profiteer van humor om dingen voor te stellen die anderen voordien niet gezien hadden. We weten dat in het verleden lolbroeken de enige personen waren die kritiek op koningen gaven. Hun rol als komische artiesten beschermde hen op één of andere manier. Daarom kregen ze de vrijheid om van mening te verschillen met de orders van het paleis.

“Eens goed lachen is het zonlicht in huis.”

-William Makepeace Thackeray-

Dit zijn slechts enkele positieve effecten van humor. Er zijn er ongetwijfeld veel meer. Het is aan jou om ze te ontdekken naarmate je jouw gevoel voor humor op een goede manier gebruikt. Wellicht ook interessant voor jou

Gevoel voor humor is vaak een teken van intelligentie
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Gevoel voor humor is vaak een teken van intelligentie

Een goed gevoel voor humor is de manier waarop iemand weet hoe hij een soms grijze werkelijkheid op een ironische en gevatte manier kan beschrijven...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.