Future faken, een manipulatiestrategie die wordt gebruikt door narcisten

De narcist zal je laten geloven dat er een sensationele toekomst op je wacht als je bij hem blijft. Maar naarmate de tijd verstrijkt, zul je ontdekken dat het allemaal bedrog was.
Future faken, een manipulatiestrategie die wordt gebruikt door narcisten

Laatste update: 28 oktober, 2021

“We gaan op een sensationele reis, jij en ik” of “We zullen samen duizend plannen maken en het beste leven ooit hebben.” Future faken is een veelvoorkomend instrument van de narcistische persoonlijkheidsstoornis. Het bestaat uit het boeien van iemand met grootse plannen om hun vertrouwen te winnen en een emotionele band met hen te creëren.

Dit kaartenhuis stort echter uiteindelijk in en al die doelen lossen op als suiker in een kopje koffie. Beetje bij beetje wordt de partner van de narcist zich bewust van het bedrog. Dan beginnen ze spijt te krijgen dat ze al hun vertrouwen hebben gesteld in iemand die hen uiteindelijk volledig heeft gemanipuleerd.

Er is echter nog iets anders. Narcisten liegen niet alleen over toekomstplannen, maar ook over kortetermijnplannen. In feite liegen ze onder alle omstandigheden, vooral in de verkeringsfase en aan het begin van een relatie. Ze doen het om hun partner op te winden en hen emotioneel te beheersen met de belofte dat er sensationele dingen gaan gebeuren.

“Hij was als een haan die dacht dat de zon was opgekomen om hem te horen kraaien.”

George Elliot

Koppel aan het eten in een restaurant

Future faken en de narcist

Een relatie aangaan met een narcistische persoonlijkheid is alsof je een paar maanden in een sprookje leeft en dan vast komt te zitten in het hol van de schurk. Onderzoeken (Engelse link) van de universiteiten van Münster en Leipzig (Duitsland) onthullen in dit verband interessante informatie.

De studie beweert dat mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vaak bedreven zijn in het boeien en een goede indruk maken op eerste dates. Bovendien zullen ze de relatie meestal een paar maanden in stand weten te houden.

Voor de partner is het onderhouden van een langdurige band met een narcist echter praktisch onmogelijk. Om deze reden is het belangrijk om te weten hoe ze de verleidingsdynamiek kunnen herkennen die ze gewoonlijk gebruiken om nieuwe slachtoffers aan te trekken. Future faken is een van hun beste manoeuvres. Laten we dat eens van dichterbij bekijken.

Een valse toekomst

Future faken bestaat uit het construeren van een leugen over de onmiddellijke toekomst of de toekomst op langere termijn. Het houdt in dat je iemand laat geloven dat wat komen gaat het beste ooit zal zijn.

De narcist gebruikt deze bron om een duidelijke reden. Het is om de interesse van een ander in hen te wekken. Bovendien is het om hun vertrouwen te versterken en hun enthousiasme aan te wakkeren door hen een glimp te laten zien van een prachtige toekomst die voor hen ligt.

Hun plannen zijn uitgebreid, gedetailleerd en geloofwaardig

Narcisten zijn buitengewoon effectief, grondig en berekenend in de manier waarop ze deze neptoekomst creëren. Ze kunnen bijvoorbeeld hun partner overtuigen van hun liefde voor de natuur en zorg voor het milieu door te zeggen hoe graag ze op het platteland willen wonen. Ze geven uitgebreide details van hun plan en alles zal meer dan overtuigend lijken.

Hun partner zal gefascineerd zijn door hun nobele bedoelingen en waarden. Ze zullen worden overtuigd door de rijke woordenschat die ze gebruiken en overweldigd door hun schijnbare nederigheid.

Na verloop van tijd zullen ze echter ontdekken dat er niets van waar was. Ze zullen er inderdaad achter komen dat die waarden die de narcist zo fel verdedigde niet eens bestaan.

Future faken, een strategie die onopgemerkt blijft

Over het algemeen is een ding dat meestal snel opvalt aan narcisten het gebruik van complimenten. Ze gedragen zich als natuurlijke vleiers en aarzelen niet om de deugden (echt of fictief) te benadrukken van de persoon die ze proberen na te streven. Helaas ziet de persoon aan de ontvangende kant niet wat er gaat komen.

De narcisten zullen met hun partner praten over de reizen die ze samen zullen maken, de restaurants waar ze naartoe gaan. Sterker nog, ze zullen het hebben over geweldige plannen die tegelijkertijd buitengewoon geloofwaardig en opwindend lijken.

Dit is future faken. Het gaat om leugens die narcisten dagelijks en in kleine doses aan hun partners voeren om de opwinding op de lange termijn te behouden.

Narcisten zullen hun leugens nooit toegeven

Psychotherapeut Joseph Burgo is de auteur van The Narcissist You Know. In dit boek doet hij een interessante uitspraak. Het is het feit dat narcisten zichzelf nooit als leugenaars zien.

Ook zullen ze nooit toegeven dat al die plannen waarover ze spraken vals waren. In feite zullen ze duizend excuses in petto hebben waarom die voorstellen, doelen en beloften nooit echt zijn uitgekomen.

Daarnaast is een van hun gemeenschappelijke strategieën ontkenning. Sterker nog, ze zullen niet aarzelen om vol te houden dat ze nooit zoiets hebben bedacht en dat hun partner het zich allemaal heeft verbeeld.

Treurige vrouw slachtoffer van de vervalsing van de toekomst

Gebrek aan emotionele empathie en vernietiging van hoop

Als er iets is dat pijnlijk is voor alle mensen, dan is het dat hun hoop en dromen uiteenvallen. Wanneer die verwachtingen verbonden zijn met de persoon op wie ze verliefd zijn geworden, is de impact des te schadelijker.

Future faken tast het vertrouwen aan. Het betekent ontdekken dat geen van de beloften zal worden vervuld. Het betekent beseffen dat ze gegrepen zijn door leugens. Dit is echter niet het enige.

In feite ervaren narcistische personen geen spijt van wat ze hebben gedaan. Dat komt omdat ze geen emotionele empathie hebben. Dit betekent dat ze niet voelen wat anderen voelen en daarom zullen ze nooit verantwoordelijkheid nemen voor hun pijn. De impact van deze ervaringen op een partner kan traumatisch zijn.

Tot slot, de trucs die narcisten gebruiken zijn meestal verfijnd. Inderdaad, ze zijn meesters in bedrog en architecten van de meest effectieve manipulatie. Om deze reden zie je ze nooit aankomen.

Daarom moet je jezelf nooit bekritiseren als je merkt dat je vastzit in een van hun netten. Denk eraan, het is niet jouw schuld. De fout ligt volledig bij hen, de future faker.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Burgo, Joseph. The Narcissist You Know: Defending Yourself against Extreme Narcissists in an All-About Me Age. New York: Touchstone, 2016.
  • Garrett, Neil, Stephanie C. Lazzaro, Dan Ariely, and Tali Sharot,” The Brain Adapts to Dishonesty, Nature Neuroscience (2016 ) 19:1727-173
  • Grapsas, S., Brummelman, E., Back, M. D., & Denissen, J. (2020). The “Why” and “How” of Narcissism: A Process Model of Narcissistic Status Pursuit. Perspectives on psychological science : a journal of the Association for Psychological Science15(1), 150–172. https://doi.org/10.1177/1745691619873350
  • Goldner-Vukov M, Moore LJ. Malignant Narcissism: from fairy tales to harsh reality. Psychiatr Danub. 2010 Sep;22(3):392-405. PMID: 20856182.
  • Holtzman NS, Vazire S, Mehl MR. Sounds like a Narcissist: Behavioral Manifestations of Narcissism in Everyday Life. J Res Pers. 2010 Aug 1;44(4):478-484. doi: 10.1016/j.jrp.2010.06.001. PMID: 20711512; PMCID: PMC2918908.
  • Wurst SN, Gerlach TM, Dufner M, Rauthmann JF, Grosz MP, Küfner AC, Denissen JJ, Back MD. Narcissism and romantic relationships: The differential impact of narcissistic admiration and rivalry. J Pers Soc Psychol. 2017 Feb;112(2):280-306. doi: 10.1037/pspp0000113. Epub 2016 Aug 25. PMID: 27560609.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.