Je eigen ervaringen zijn de beste vorm van leren

De beste leerervaring is degene die je bereikt door je eigen ervaringen. Je leert niet zo goed van de waarschuwingen van anderen.
Je eigen ervaringen zijn de beste vorm van leren

Laatste update: 05 februari, 2022

Je eigen ervaringen zijn de beste manier om te leren. Anders is het niet echt je eigen leerproces, maar dat van andere mensen. Het is inderdaad alleen door je eigen ervaringen en het accepteren van je fouten en mislukkingen, dat je tot je eigen conclusies kunt komen en vooruit kunt gaan.

Leren betekent vooruitgaan en groeien, zonder dat iets of iemand je tegenhoudt, moeilijkheden en obstakels overwinnen, nadenken over je mislukkingen en ze overwinnen. Leven is immers beleven. Het maakt allemaal deel uit van onze menselijke essentie en ons gevoel van nieuwsgierigheid.

Niemand wordt wijs geboren

We zouden kunnen zeggen dat het leven een leerweg is en dat daarom de enige manier om het te overwinnen is door te leven. Je zult nooit echt leren door de ervaring van anderen, ondanks hun advies, hun aandringen en hun educatieve begeleiding.

Vanaf de geboorte ben je afhankelijk van volwassenen om te overleven. Instinctief en impulsief probeer je echter je eigen ervaringen op te doen om te leren en dus te groeien. Zo zit er een persoonlijk en uniek element in jouw ontwikkeling als individu.

“Ervaring is iets dat je pas krijgt als je het nodig hebt.”

Sir Laurence Olivier

Een jongen die leert van zijn eigen ervaringen

Betekenisvol leren en ontdekkend leren

Ontdekkend leren is er een die zich ontwikkelt door de wereld zelf te ontdekken en altijd gebaseerd is op je eigen ervaring. Aan de andere kant is betekenisvol leren iets dat je verwerft op basis van kennis die je al hebt opgedaan. Met dit soort leren krijgt het nieuwe betekenis wanneer het gerelateerd is aan de kennis die je al hebt.

Om deze reden moet je om te leren verkennen, ontdekken, falen en slagen. In veel gevallen leer je met vallen en opstaan totdat je de weg naar succes hebt gevonden. Van jongs af aan leer je meer van je eigen ervaringen dan van adviezen van volwassenen.

Dit komt omdat je, door je eigen ervaring te beleven, deze op een zinvolle en diepgaande manier internaliseert. Hoewel dit meer tijd en moeite kost, zul je het ongetwijfeld je hele leven bewaren, aangezien de meeste van deze lessen in je geheugen blijven, samen met hun respectieve emotionele afdruk.

“Een doorn van ervaring is een hele wildernis van waarschuwing waard.”

-James Russell Lowell-

Je hebt het recht om ongelijk te hebben

Het is belangrijk om te accepteren dat je zonder twijfel fouten zult maken en zult falen. Het is echter de enige manier om vooruit te komen en te komen waar je wilt zijn. Je hebt het recht om fouten te maken omdat je niet perfect bent. Dit is geen mislukking, maar onderdeel van het leren van het leven.

Als je wilt leren, evolueren en jezelf verbeteren, zul je ongetwijfeld falen. Maar opstaan en verder gaan maakt je sterker, moediger en wijzer. Het geeft je een aantal redenen om trots te zijn.

“Ik heb niet gefaald. Ik heb zojuist 10.000 manieren gevonden die niet werken.”

-Thomas Alva Edison-

De leerweg

Als je verder wilt gaan en een van de wegen wilt bewandelen die het leven je biedt, moet je beslissingen nemen en de resultaten beoordelen. Bij sommige gelegenheden zullen ze succesvol zijn en bij andere niet. Ondanks dit feit, is het beste pad om te nemen altijd je ervaring en leren. Als je niet loopt, zit je vast en evolueer je niet.

Jezelf de schuld geven dat je gefaald hebt, betekent dat je niet accepteert dat je een mens bent. Daardoor verlies je de kans om te blijven leren en vooruit te komen. In feite zouden we kunnen zeggen dat hoe meer we fouten maken, hoe meer we leven.

“Het leven gaat over leren, als je stopt met leren, sterf je.”

-Tom Clancy-

Pijltekens in twee richtingen

De ervaring van de jaren

Hoe meer jaren er verstrijken, hoe meer je geleefde ervaringen verzamelt en leert. Als je dat niet deed, zouden die jaren leeg zijn. In feite zou je alleen kunnen zeggen dat je er doorheen bent gegaan, maar je hebt er niet alles uit gehaald wat je kon.

De komende jaren zijn daarom een mooie kans om je steeds meer bewust te worden van wat je wilt en hoe je dit kunt bereiken. Om dit te doen, bouw je niet alleen de jaren op, maar bouw je ook leerervaringen op, sommige met fouten en andere met succes.

Ook al doet vallen pijn, opstaan maakt je sterker

Leren betekent jezelf versterken na mislukkingen, opstaan na een val en herstellen, zelfs als fouten maken je pijn doet. Het leven is groei, een weg vooruit en dus een versterking. Dus de beste manier om dit te bereiken is door verschillende en meerdere eigen ervaringen te beleven, zonder angst voor het resultaat, met het oog op groei, vooruitgang en vooruitgang.

Falen is echter onvermijdelijk en je doet het al van jongs af aan. Bijvoorbeeld als je wilt leren lopen, fietsen, skaten, etc. In feite is het onvermijdelijk om te falen als je vooruit wilt, je doelen wilt bereiken, verder wilt gaan of iets wilt veranderen waar je niet blij van wordt. Het is trouwens geweldig om te leren en je mogelijkheden te ontdekken.

Ze vertelden me dat ik niet naar boven kon, ik begroette ze van bovenaf

Je laat je vaak beïnvloeden door de mening van anderen. In je pogingen om je eigen succes te behalen hoor je zinnen als: “Ik denk niet dat je het zult kunnen,” “Het is echt moeilijk. Weet je het zeker?” Dit soort opmerkingen, hoewel ze vaak liefdevol worden gemaakt, conditioneren je en laten je twijfelen aan je eigen kunnen.

“Ze vertelden me dat ik nooit naar de top van de berg zou kunnen klimmen. Ik heb ze vanaf de top begroet.”

In de meeste gevallen doen de mensen die u adviseren dat vanuit hun eigen standpunt. Ze reflecteren naar je terug wat ze denken dat ze niet zouden kunnen doen. Daarom denken ze dat jij het ook niet kunt. Je hoeft alleen maar de beroemde zin “Als ik jou was…” te horen om te weten hoe waar dit is. Toch moeten we allemaal ons eigen pad bewandelen en zo vaak struikelen als nodig is.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.