Waar gaat actief ouder worden over?

Actief ouder worden is een nieuwe oriëntatie op de laatste levensfase. In dit kader kan men dus spreken over verliezen en hoe die te dekken, maar ook over ervaring en de immense waarde ervan. Hoe moeten we daarom zorgen voor en bescherming bieden aan hen die een grote erfenis blijven nalaten?
Waar gaat actief ouder worden over?
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 27 december, 2022

Elk mens wordt anders ouder. In een context die de invloed van cultuur, maatschappij, erfelijke factoren, of opvoeding erkent, legt de Wereldgezondheidsorganisatie de nadruk op actief ouder worden. Maar waarom is dat zo?

Vandaag willen we je vertellen wat ouder worden inhoudt en hoe het zich in de loop van de geschiedenis ontwikkeld heeft. We praten ook over een interessant voorstel dat dit idee dekt.

Oudere vrouw denkt na

De geschiedenis van hoe mensen ouder worden

Veroudering is in de loop van de geschiedenis op verschillende manieren opgevat:

  • Het oude Griekenland. In de Republiek noemde Plato ouderdom een positieve fase. Aristoteles zei echter dat het een stadium van zwakte en medelijden was in Rhetorica. Bovendien karakteriseerde hij oudere mensen als wantrouwend, wispelturig, egoïstisch en cynisch.
  • Marcus Tullius Cicero. Hij beschouwde ouderdom als het stadium van begrip en verstand. Bovendien sprak hij over het belang van voorbereiding op de ouderdom.
  • Horacio. Deze man suggereerde dat ouderdom geen gouden stadium was omdat het meer aanpassingen vereist.
  • Middeleeuwen. In deze tijd suggereerde de heilige Thomas van Aquino dat ouderdom synoniem was met decadentie.
  • Renaissance. Dit tijdperk werd gekenmerkt door een ontsnapping aan de dood. Bovendien werden in deze tijd oudere mensen als in verval beschouwd. Sommigen zeiden dat ouderen experts waren in listen en hekserij.
  • 19e eeuw. De eerste wetenschappelijke onderzoeken gaven een wending aan de opvatting van ouderdom.
  • Tweeëntwintigste eeuw. Na de Tweede Wereldoorlog bemerkten wetenschappers een grotere bevolking. Na het verslaan van verschillende besmettelijke ziekten, dankzij de vooruitgang van protocollen en medische technologie, steeg de levensverwachting.

Veroudering in de moderne tijd

Momenteel is ouder worden een stadium waar mensen zich niet al te veel zorgen over maken, behalve degenen die mantelzorger zijn en degenen die dit stadium bereikt hebben. Er zijn veel oudere mensen in de westerse wereld.

Misschien komt dat omdat de maatschappij mensen aanmoedigt om te proberen langer jong te blijven en zo schrikken velen daarvan af door allerlei producten, lichaamsbeweging en operaties, onder andere.

Bovendien wordt er niet veel over de dood gesproken. In feite is het alsof het een zaak is die de mensen gewoon niet willen erkennen, dus praten ze er niet over. Hetzelfde gebeurt met ouder worden. Ook in verschillende landen wordt de bejaarde bevolking buitengesloten en wonen ze vooral in verpleeghuizen. De meesten zijn gescheiden van hun familiekern.

Met andere woorden, de maatschappij ging van het evalueren van de ervaring van een oudere volwassene naar het volledig onderschatten ervan. De meeste mensen willen er niet aan denken dat ze ooit deze leeftijd zullen bereiken.

In het Oosten is het echter een ander verhaal. In landen als Japan worden oudere volwassenen als eerbaar beschouwd, vanwege hun vele bekwaamheden en wijsheid. Daarom behandelt men hen met respect en bewondering.

Actief ouder worden

Actief ouder worden bestaat volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uit het optimaliseren van het welzijn op drie niveaus:

  • Fysiek. Bestaat uit alles wat met het fysieke lichaam te maken heeft.
  • Sociaal. Bestaat uit de interacties die mensen tot stand brengen. Een giftige omgeving kan bijvoorbeeld leiden tot een slechte kwaliteit van leven.
  • Mentaal. De affectieve en cognitieve wereld.

De bedoeling is ze allemaal in overweging te nemen. Met welk doel? Om ieders kwaliteit van leven, productiviteit en gezonde levensverwachting op oudere leeftijd uit te breiden.

Dit betekent dat actief ouder worden de nadruk legt op gezondheid op een integrale manier. Het houdt rekening met alle stadia die het individu doorloopt, omdat preventie deze kan helpen verbeteren.

Blij ouder stel

Waarom is actief ouder worden belangrijk?

Het is een zaak van vitaal belang, want het is de bedoeling de mens in de ouderdomsfase een multidimensionaal welzijn te bieden. Daartoe zouden mensen uit verschillende sectoren in actie moeten komen:

  • Gezondheid. Zowel uit het oogpunt van hulpverlening als van preventie.
  • Economisch. Zodat mensen die de oude dag bereiken ook financieel stabiel zijn.
  • Educatief. Ter preventie van ziekten en om de geest actief te houden.
  • Beroepsmatig. Sommige mensen denken dat ze niet meer kunnen werken omdat ze ouder zijn.

Er zijn echter verschillende manieren om dat te doen. Het enige wat je hoeft te doen is een systeem te creëren waaraan je je kunt aanpassen. Eigenlijk zouden mensen op elk gebied kunnen werken dat ze willen, want ouderdom is een veelomvattend begrip.

Daarnaast stelt actief ouder worden veranderingen voor in vervoer, huisvesting en justitie. Zo zou je een functioneler in de samenleving geïntegreerde bevolking kunnen krijgen, die alles wat ze je kan bieden op prijs stelt en probeert in haar behoeften te voorzien.

Actief ouder worden is een zaak van iedereen. Het gaat erom vanuit verschillende sectoren samen te werken om de kwaliteit van het leven in deze fase te verbeteren. Je zult oud worden, ongeacht hoe oud je nu bent. Als iedereen met elkaar samenwerkt, dan zal actief ouder worden werkelijkheid worden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Kalache, A., Plouffe, L. / Voelcker, I. (2015). Envejecimiento Activo. Un marco político ante la revolución de la longevidad.

  • Organización Mundial de la Salud. (2015)Informe mundial sobre el envejecimiento. Recuperado de: www.who.int


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.