Wanneer je als volwassene financieel afhankelijk bent

Wanneer je als volwassene financieel afhankelijk bent

Laatste update: 13 december, 2018

Of we het nu leuk vinden of niet, geld maakt een heel belangrijk deel uit van het leven. De financiële wereld is als gevolg van de globalisering complexer geworden. Bovendien is de koopkracht nu veel lager dan enkele tientallen jaren geleden. Er zijn economische crisissen. Dat is ook de reden dat vele volwassenen nog steeds financieel afhankelijk zijn van hun familie.

Vanuit een praktisch standpunt is financiële afhankelijkheid een haalbare en ondersteunende oplossing. Bekijken we het echter op psychologisch vlak, dan leidt het tot een reeks moeilijkheden. Dit heeft te maken met het tot stand willen brengen van bepaalde fundamentele doelstellingen.

Werkloos en financieel afhankelijk zijn heeft eigenlijk ook een invloed op het zelfbeeld en het zelfvertrouwen. Velen denken dat het “comfortabel” is om afhankelijk van anderen te zijn. Het kan echter veel schade berokkenen.

“Geld is de bron van onafhankelijk en de metgezel van integriteit.”

Lord Chesterfield

Ouders en financiële afhankelijkheid

Ouders en financiële afhankelijkheid

Er zijn omstandigheden waarbij het vinden van een baan een heel moeilijke onderneming is. Los van dit feit zijn er echter ook gevallen waarin ouders financiële afhankelijkheid aanmoedigen. Vele ouders klagen over het feit dat hun kind niet onafhankelijk is. Ze houden echter gewoonten in stand die het stimuleren.

Er zijn vele redenen waarom dit kan gebeuren. De meestvoorkomende reden is dat één of beide ouders zich niet prettig voelen over hun eigen leven. Hun kinderen worden dan hun excuus om andere uitdagingen niet te confronteren.

Er zijn ook ouders met relatieproblemen die ze blijven over het hoofd zien. Deze ouders gebruiken hun kinderen om conflicten te vermijden of als een afleiding. Als hun volwassen kind dan onafhankelijk wordt, hebben ze geen andere keuze dan aan hun relatie te werken.

Sommige ouders zijn ook bang voor eenzaamheid. Of ze willen de confrontatie niet aangaan met de bekende maar vervelende waarheid. Kinderen gaan uiteindelijk altijd weg. En wanneer dit gebeurt, zullen ze niet langer hun voornaamste focus zijn. De ouders kunnen dan toch nog een deel uitmaken van hun leven.

Ouders die hun kinderen financieel afhankelijk laten zijn

Veel ouders moedigen onopzettelijk financiële afhankelijkheid aan. Vanaf een heel jonge leeftijd hebben ze hun kinderen overbeschermd. Op die manier hebben ze de kinderen onzeker en afhankelijk gemaakt. Wanneer hun kinderen dan proberen om een eigen leven op te bouwen, ontmoedigen deze ouders hen of manipuleren hen om het niet te doen.

Kinderen die op deze manier grootgebracht zijn, lopen meer kans om als volwassene financieel afhankelijk te worden. Deze kinderen hebben immers minder vertrouwen. Ze willen de stap niet zetten om het ouderlijke huis te verlaten. Ze hebben hun eigen plaats in de wereld nodig maar weten niet hoe ze die moeten opbouwen.

Bovendien voelen ze zich niet in staat om hierin te slagen. Dit zorgt ervoor dat ze onderbetaalde of onstabiele banen aannemen. Soms doen ze gewoon helemaal niets om een baan te vinden wanneer ze hun oude job verliezen.

Ouders van financieel afhankelijke kinderen

Wanneer je als volwassene financieel afhankelijk bent: een probleem dat kan opgelost worden

Wanneer iemand niet in zichzelf gelooft of in wat ze in staat zijn te doen, dan is het streven naar financiële onafhankelijkheid niet langer een alternatief. Eigenlijk is zelfredzaamheid hiervoor één van de meest doeltreffende voorspellende factoren.

De wereld kan in hun geest bedreigend en onbereikbaar zijn. Ze blijven dus liever thuis bij hun familie. Angstgevoelens verslaan hen. Ze geven de voorkeur aan bekritiseerd worden. Ze verkiezen dan om niet te genieten van de voorrechten van onafhankelijkheid in plaats van de spanning van uitdagingen.

Onzekere ouders voeden vaak hun kind op net zoals zij zijn. Deze kinderen spannen zich niet in om de perfecte baan te vinden. Ze concentreren zich echter op pogingen om een eind te maken aan de angsten die hen niet laten verder gaan.

Als ze deze kwesties niet oplossen, dan zullen ze het eigenlijk heel moeilijk hebben om hun doelen te bereiken. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.