4 quotes van Carl Jung over persoonlijke groei

4 quotes van Carl Jung over persoonlijke groei

Laatste update: 23 oktober, 2019

Praten over Carl Jung is geen eenvoudige taak aangezien sommige van zijn gedachtes zo diep en complex zijn. Met zijn introspectieve vaardigheden was hij in staat licht te schijnen op de andere verloren zielen in de wereld opdat zij zichzelf konden vinden. Dus bracht hij licht naar de menselijke kennis en sprak hij eerlijk over de punten die hij noodzakelijk achtte om diep in onze eigen psychologie te graven. Als resultaat hebben we vandaag de dag vele geweldige overtuigingen van Jung over persoonlijke groei.

Dus in dit artikel gaan we enkele van de ideeën samenvatten die Jung heeft geformuleerd. Ideeën die vaak resoneren als mantra’s binnenin onszelf. Revolutionaire gedachtes die, mits ze juist worden geïnterpreteerd, voor echte veranderingen kunnen zorgen.

Jung over persoonlijke groei door het ervaren van het ‘niet-geleefde leven’

“Het niet-geleefde leven is een ziekte die de dood kan veroorzaken”

In werkelijkheid…hebben we allemaal verlangens, wensen, motivaties en een immens potentieel om ontdekt te worden. Vaak komen we echter terecht in een leven dat niet echt bij ons past. Ons innerlijke wezen schreeuwt en niemand luistert ernaar. Het voelt zich ongemakkelijk en het vecht, maar uiteindelijk accepteer je een lot dat anders is dan waar je naar op zoek was.

Soms leiden we een leven dat niet bij ons past. Op een manier die niet logisch is of gewoon geen goede fit is. Het gebrek aan authenticiteit en eerlijkheid tegenover onszelf eist zijn tol op ons lichaam en onze geest. Niet op authentieke wijze leven heeft repercussies voor je lichaam en je ervaringen zullen het binnen korte tijd aan je laten zien.

Jung over persoonlijke groei door het bestrijden van projectie

“Alles waar we ons aan ergeren bij andere mensen brengt ons dichter bij het begrijpen van onszelf.”

Opnieuw verbeteren projecties onze zelfkennis. Wanneer we projecteren creëren we de mogelijkheid om duidelijk in iemand anders te zien wat we niet bij onszelf kunnen zien. Wat we niet willen zien… de paradox is vaak dat we het zelfs voor die spiegel niet in staat zijn toe te geven.

Projecties kunnen gemaakt worden over de dingen die we haten bij iemand anders of wat we waarderen bij anderen. Maar we zien het niet bij onszelf. Wanneer je je realiseert dat je je compleet ergert aan iets dat voor jou nooit een verschil maakt, neem dan een moment om te bedenken of het misschien iets is wat te maken heeft met wat je haat aan jezelf maar niet wilt accepteren.

Het gaat niet over zelfhaat, Jung wilde niet zo ver gaan. Het gaat over het begrijpen van onze eigen duistere kanten en ze accepteren om ze te kunnen veranderen. Zo niet, dan zullen we altijd dat wat we niet accepteren van onszelf projecteren op iemand anders. En zo zullen we opnieuw veroordeeld zijn tot een leven van zelfbedrog en onechtheid.

Vrouw rust uit aan de zee

We groeien wanneer we nastreven wat we vrezen

“Waar je huiverig voor bent, volg het.”

Alle lessen die je in jouw leven zult leren zullen zich herhalen totdat je leert hoe je ermee om kunt gaan en hoe je ze kunt incorporeren in de kennis die je verzamelt over jezelf en over de wereld. Je bent zo vaak tegen dezelfde soort mensen aangelopen die jou hebben gekwetst, maar je blijft onmogelijke taken aangaan. En hoeveel keren ben je huiverig geweest om jouw schaduwen te accepteren?

Je stapelt ze op in een doos die je niet wilt zien. Maar ze zijn er nog steeds en hoe meer moeite je doet om je ware aard te verbergen, des te sterker deze zich naar de oppervlakte zal werken. Op een ongecontroleerde en onverwachte manier omdat jij, door te proberen het te bedekken met een laken, die controle hebt opgegeven.

Man legt een deken over zijn vrouw heen

Jung over persoonlijke groei door het erkennen van onze emoties

“Depressie is als een vrouw in het zwart. Als ze verschijnt, jaag haar dan niet weg. Laat haar binnen, bied haar een stoel aan, behandel haar als een gast en luister naar wat ze te zeggen heeft.”

Want hoe zul je anders weten waarom ze is verschenen…? Als we deze onverwachte gasten niet toelaten aan onze tafel en naar hen luisteren, zullen we nooit begrijpen waarom ze zijn verschenen. Emoties moeten zich vastklampen aan een gevoel om te kunnen bestaan. Ze verschijnen om een specifieke reden. Iets moet gezien, gehoord en geaccepteerd worden om te kunnen veranderen. Leven met onze ruggen naar onszelf toegekeerd doet niet zoveel voor ons. Het zal niet lang duren voordat er onplezierige en moeilijk controleerbare gevoelens opduiken.

Dit zijn vast en zeker quotes die in jou resoneren. Stuk voor stuk nodigen ze ons uit om authentiek te zijn, niet te bedekken wat van ons is, te luisteren naar wat het leven ons te vertellen heeft en onze rug er niet naartoe te keren. Om onszelf en anderen te respecteren zonder dat we hen oneerlijk opzadelen met iets dat niet van hen is. Dankjewel, Jung, voor deze nalatenschap die je achter hebt gelaten. Het helpt ons allemaal met ons proces van persoonlijke groei. Een proces dat, in elk geval, nooit pauzeert of eindigt. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.