Intrinsieke motivatie: de zoektocht naar betekenis

De zoektocht naar de zin van het leven is de drijfveer achter onze doelen en motivaties. Wanneer iemand weet waar hij een passie voor heeft, zullen er allerlei deuren voor hem opengaan. 
Intrinsieke motivatie: de zoektocht naar betekenis
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

De zoektocht naar betekenis is de sleutel tot intrinsieke motivatie en persoonlijke vervulling. Jezelf een doel stellen en bepalen wat het meest belangrijk voor je is in het leven zal namelijk dagelijks richting geven aan je leven. Dit is de enige manier om passie en energie in ons werk te brengen en degenen die ons afleiden van het bereiken van ons doel weg te houden.

Het is gebruikelijk dat psychologen hun patiënten drie vragen stellen: ‘Wat definieert jou?’, ‘Wat zijn je waarden?’ en ‘Wat betekent het leven voor je?’ We hebben deze principes geërfd van Victor Frankl en zijn werk in logotherapie, en ze helpen ons om onze motivaties aan het licht te brengen.

Tegenwoordig wijzen veel deskundigen erop dat de zoektocht naar betekenis een van de meest basale behoeften van onze samenleving is.

De meesten van ons ervaren momenteel namelijk een onaangenaam gevoel van leegte. Een paar decennia geleden gebruikten mensen nog religie en spiritualiteit om deze leegte te vullen. Vandaag de dag hebben we echter meer nodig.

Je zou kunnen zeggen dat we niet langer de behoefte voelen om te weten waar we vandaan komen en wat onze positie in de kosmos is. Inmiddels heeft de wetenschap ons voorzien van waardevolle antwoorden en hebben we een enorme hoeveelheid informatie tot onze beschikking. Ondanks alle technologische vooruitgang, komen er echter nieuwe angsten in ons op.

‘Waarom ben ik hier?’ Of ‘Wat verwacht ik van mezelf?’ Zijn vragen die mensen zichzelf vaak stellen. Met andere woorden, in plaats van ons af te vragen wat de zin van het leven is, hebben we nu vragen over onze relatie met het leven en met onszelf.

Het leven wordt nooit ondraaglijk gemaakt door omstandigheden, maar alleen door gebrek aan betekenis en doel.

-Viktor Frankl-

Trap naar de kosmos

Intrinsieke motivatie: een toewijding aan jezelf

Er zijn twee soorten motivatie: extrinsiek en intrinsiek. Extrinsieke motivatie komt voort uit de noodzaak om zich op een bepaalde manier te gedragen om een ​​externe beloning te ontvangen. Intrinsieke motivatie is wanneer iemand bepaalde dingen doet vanwege het plezier ervan, zonder externe prikkels nodig te hebben.

Een studie uitgevoerd door het Strathfield College toont aan dat intrinsieke motivatie wordt geregeld door een reeks concrete processen. Belangrijke kenmerken zoals creativiteit, nieuwsgierigheid, reflectie, een kritische geest en initiatief werken daarom samen om intrinsieke motivatie te genereren.

Toch worden we aangeleerd om ons voor een groot deel van ons leven te laten leiden door extrinsieke motivatie. ‘Als je dit doet, geef ik je een goed cijfer.’ ‘Gedraag je goed en ik koop dat speelgoed voor je.’ ‘Als je slaagt, laat ik je op reis gaan.’

Bovendien manipuleert onze samenleving ons gedrag ook door middel van een systeem van beloningen, straffen en positieve bekrachtiging. In wezen hebben we zoveel aandacht besteed aan uiterlijke bevrediging dat we ons zonder deze bevrediging verloren voelen.

Afhankelijk zijn van de externe wereld creëert interne leegtes en blokkeert initiatief en de lef om naar onze eigen beloning te zoeken.

Vrouw denkt na over het leven

De zoektocht naar betekenis: een persoonlijke verplichting

De zoektocht naar betekenis vormt onze intrinsieke motivatie. Zodra we een fundamenteel doel of een passie ontdekken die onze waarden en vastberadenheid zal sturen, verandert alles. Hoe doen we dit echter? We gaan namelijk gebukt onder zoveel verplichtingen, beperkingen en afleidingen dat het moeilijk voor ons kan zijn om ons doel te vinden.

Toch is er iets dat we niet over het hoofd mogen zien: mensen zijn slim en dapper. We kunnen onze zoektocht naar betekenis in elk scenario en elke situatie uitvoeren:

  • Met andere mensen praten en onszelf toestaan andere standpunten aan te horen.
  • Op reis gaan.
  • Een boek lezen.
  • Nieuwe dingen leren.
  • Onszelf openstellen voor nieuwe smaken.
  • Een conferentie bijwonen.
  • Een sport beoefenen.
  • Nieuwe mensen ontmoeten.

Wijd je aan jezelf

Zoeken naar betekenis houdt in dat je jezelf wijdt aan jezelf Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je je eigen behoeften niet negeert. Het kan echter ook betekenen dat je meer quality time met jezelf doorbrengt, dat je beter voor jezelf zorgt of dat je jezelf de kans geeft om nieuwe dingen te ervaren.

Wees nieuwsgierig, daag jezelf uit en maak veranderingen

Soms hebben we geen andere keuze dan bepaalde dingen af te leren om weer nieuwe dingen te kunnen leren. We hebben onszelf zo lang laten beperken door extrinsieke motivatie en onze behoefte aan goedkeuring dat we zijn vergeten hoe opwindend het kan zijn om aan deze cyclus te ontsnappen en de wereld uit te dagen.

We moeten anders durven denken, creatief zijn en veranderingen maken. Moedig zijn leidt tot ontdekking en de zoektocht naar betekenis zorgt ervoor dat we nieuwe dingen kunnen doen en onze routine kunnen doorbreken.

Kortom, het vinden van een levensdoel is een persoonlijke verplichting waar we allemaal naar toe moeten werken. Ervaringen en kansen helpen ons namelijk om onze leegtes te vullen. Vaak onthult het leven vele betekenissen waar we onze motivatie op zouden moeten richten.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Pattakos, Alex and Dundon, Elaine (2017). Prisoners of Our Thoughts: Viktor Frankl’s Principles for Discovering Meaning in Life and Work, 3rd ed. Oakland, Dallas: BenBella Books.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.