Het vergt vrede en geduld om de zin van het leven te vinden

Hoe vinden we de zin van het leven? Rust en geduld zijn fundamentele elementen om het te vinden. We delen enkele sleutels die je daarbij zullen helpen.
Het vergt vrede en geduld om de zin van het leven te vinden
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 30 april, 2024

Je zult niet altijd de zin van het leven vinden door verliefd te zijn of een passie achterna te jagen… Het komt en gaat. Wat je echt zal helpen om de rijkdom om je heen te waarderen is een kalm hart en innerlijke vrede.

Over één ding zijn veel filosofen en sommige gespecialiseerde psychologen (vooral logotherapeuten) het eens. Zij zeggen namelijk dat het erg moeilijk is om je doel te vinden wanneer je ondergedompeld bent in je eigen cultuur. Je krijgt zoveel stimuli tegelijkertijd binnen uit allerlei verschillende bronnen, dat het moeilijk is sommigen eruit te filteren. Daardoor wordt het moeilijk je eigen stem te horen, en zo ook om naar je ware zelf te luisteren.

“Het doel van het leven is om te leven, en leven betekent bewust zijn. Gelukkig, dronken, rustig en goddelijk bewust zijn.”

-Henry Miller-

Adam Steltzner: een voorbeeld voor ons allen

Adam Steltzner is de NASA-wetenschapper die de Curiosity Rover heeft ontworpen en deze op Mars heeft laten landen. Hij zei dat toen hij jonger was, hij niet had durven dromen zijn leven te mogen wijden aan zo’n project. Oorspronkelijk wilde hij zelfs een rockzanger worden. Hij had een eigen band, speelde concerten en had weinig interesse in het volgen van een opleiding zoals zijn vrienden deden.

Maar dat alles veranderde op een zekere nacht. Hij liep alleen naar huis na een bandrepetitie en de lucht had niet helderder kunnen zijn. Stilte en vrede heersten. Toen keek hij omhoog, waar de sterren hem hypnotiseerden. Om precies te zijn: Steltzner zag de Gordel van Orion. Hij staarde er ruimschoots een half uur naar, vol verwondering. Daar stond hij dan: een man die gewend was aan geluid, muziek, herrie, opeens geconfronteerd met de zin van het leven door de stilte.

Een paar maanden later schreef hij zich in bij een universiteit om natuurkunde te gaan studeren. Zijn avontuur was dan ook nog maar net begonnen…

Gordel van Orion

Zien, denken en kalm spreken: Nietzsche’s theorie over de zoektocht naar de zin van het leven

Er zijn tijden waarin we ons overduidelijk voelen als een lichtgewicht en dat we worden meegesleept door de stroming. Je hebt nauwelijks de tijd of kans om van de dingen om je heen te genieten. Je laat je niet eventjes optillen door de wind om een beter uitzicht te krijgen van alles om je heen. Dit kunnen dingen zijn waar je opgewonden of bang van wordt, of zelfs dingen die er totaal niet toe doen.

Onze cultuur en onze scholing dwingen ons tot dingen die ons vastzetten: onze gewoonten. Sommigen worden zodoende zelfs verslaafden die onmiddellijke voldoening willen. Dit wordt dikwijls uit korte termijn genot geput. We willen alles en voelen ons toch nog leegWe willen graag uniek en speciaal zijn, maar we wissen tegelijkertijd (en desondanks) alles uit wat ons tot ‘ons’ maakt.

Het is niet makkelijk om de zin van het leven te vinden te midden van gedachteloosheid en een onbevredigende levenswijze. Wat Friedrich Nietzsche hierover had te zeggen, is dus zeker de aandacht waard: “Om de zin van het leven te vinden, moet je in staat zijn kalm te zien, denken en spreken.”

Friedrich Nietzsche

In Twilight of the Idols praatte Nietzsche over het ene doel dat elke onderwijzer zou moeten hebben: het leggen van de basis van een zogenaamde ‘aristocratische cultuur’. Hij had het hierbij niet over de hogere sociale klassen. Hij wilde juist de jongere generaties een meer verfijnde, strengere denkwijze aanleren. Iedereen zou namelijk volgens Nietzsche hun leven tot een waar meesterwerk moeten maken.

Nietzsche en aristocratische cultuur

Hij raadde onderwijzers aan zich op drie specifieke onderdelen te richten:

  • Leren zien wat er om je heen gebeurt op een ongehaaste manier. Doe dit zonder te diep na te denken hierover, in ieder geval voordat je gekeken hebt.
  • Leer om op dezelfde manier te spreken en schrijven. Als je ogen kunnen wennen aan het zien van dingen op een rustige manier, moet je dit ook met je schrijven en spraak doen. Dit hoort kalm te zijn en dient vanuit je hart te komen.
  • Handel niet puur instinctief. Om dit te bereiken, moet je een gebalanceerde en vooral voorzichtige denker zijn.

Iedereen die zich deze vaardigheden tot op de millimeter eigen maakt (dus iedereen die leert kalm en voorzichtig te zien, denken en spreken), zal vroeg of laat de zin van het leven vinden. Dit zal ze definiëren en het beste overeenkomen met hun identiteit.

De zin van het leven zoeken

Je hoeft de zolen van je schoenen niet kapot te lopen om de zin van het leven te vinden

Je hoeft echt niet naar Tibet af te reizen om de zin van het leven te vinden. Ook hoef je niet al liftend de hele wereld af te reizen met een rugzak op je schouders. Ja, je zult zonder meer veel ervaringen opdoen, maar je zult waarschijnlijk niet de antwoorden vinden die je nodig hebt.

Hakuin, een Japanse dichter uit de twaalfde eeuw, zei dat wanneer je niet weet waar de waarheid ligt, je de fout zult maken van het zoeken hiernaar…maar dan zo ver mogelijk weg. Dat terwijl je het geheim van al je twijfels binnenin jezelf kunt vinden.

Daarom hoef je de zolen van je schoenen echt niet kapot te lopen om de zin van het leven te vinden. Het gaat er om dat je de mentale ruimte voor jezelf maakt zodat je erover kunt nadenken. Hoe? De volgende punten kunnen je daarbij helpen.

Nadenken

  • Beweeg jezelf langzamer voort.
  • Maak een lijst van prioriteiten in jouw leven — en dingen die buiten deze categorie vallen. Of maak een lijst van dingen waar je gelukkig van wordt, en waar je ongelukkig van wordt. Maak je levensgebieden eens schoon.
  • Spendeer meer tijd aan jezelf. Ga op zoek naar momenten van de dag waar je kalm en stil kunt zijn.
  • Vind je vermogen om gefascineerd te zijn terug. Wees die persoon die zichzelf elke avond naar de sterren laat lijken. Sta jezelf toe om de ongebruikelijke dingen die in je stad gebeuren te waarderen. Dit is immers de verborgen magie van je dagelijks leven!
  • Wees je bewust van de dingen die je geluk brengen, van dingen die je je goed laten voelen en je nieuwsgierigheid aanwakkeren. Dat is waar je de zin van het leven en datgene dat je definieert zult vinden.
Gat in de heg geknipt in de vorm van een hart

Tot slot willen we jullie er op wijzen dat onze levensdoelen veranderen naarmate we ons voortbewegen in ons leven. Het is volkomen normaal en waarschijnlijk ook des te beter, want het is bewijs dat je in beweging blijft. Het betekent dat je groeit, nieuwe hoogtes bereikt, nieuwe dingen ontdekt en nieuwe hoop en doelen creëert.

Uiteindelijk betekent leven ‘in beweging zijn’. En als je weet hoe je naar je innerlijke stem kunt luisteren met de kalmte die het verdient, zul je altijd de antwoorden vinden die je nodig hebt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.