Achter je uitspattingen verbergt zich een gevoel van leegheid

Achter je uitspattingen verbergt zich een gevoel van leegheid
Fátima Servián Franco

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Fátima Servián Franco.

Laatste update: 27 december, 2022

Je emotionele lege ruimtes herinneren je eraan dat iets in je leven onafgemaakt is. Het is iets dat je met frustratie vervult. Je kan dat gevoel van leegheid proberen te vullen met uitspattingen. Alcohol drinken tot je zintuigen verdoofd zijn, jezelf uitputten in de sportschool, je gevoelens weg eten of dwangmatig winkelen. Maar nadat je dit allemaal gedaan hebt, blijft de wanhoop bestaan. En misschien is het zelfs erger dan voorheen.

Het gevoel van leegheid kan een emotionele blokkade veroorzaken. Dit houdt je tegen om de werkelijkheid van de dingen te confronteren. Uiteindelijk zal dit allemaal leiden tot jouw onafgebroken pogingen om te bedekken wat je mist.

Je emotioneel leegheid opvullen is niet gemakkelijk. Maar uitspattingen zijn het antwoord niet. Want veel van je ergste emoties en gevoelens zullen op die manier alleen maar erger worden. Je zal uiteindelijk het gevoel hebben dat je in een echt diepe put gevallen bent. Je zal je met andere woorden hulpeloos voelen. Dit is te merken als je op een ongepaste manier op pijnlijke situaties begint te reageren.

Als je alles opgeeft, dan lijkt overmaat de enige manier om je leegte te vullen. Elk normaal aangenaam gedrag zal dan het risico lopen om zich tot een psychologische verslavende vorm te ontwikkelen. Normaal gedrag kan dan afhankelijk van de intensiteit en de regelmaat abnormaal worden. Je merkt het ook aan hoe erg het je persoonlijke relaties verstoort.

“Overmaat is een afwijking, de vergiftiging van de rede.”

-Francisco de Quevedo-

Als je denkt dat je het gevoel van leegheid niet aankan, dan zoek je verlichting in overmaat

Overmaat is hoe je leven er dan uit gaat zien. Maar zelf ontken je het. Je gebruikt overmaat om je gevoel van leegheid op te vullen. Maar de leegheid wordt daarentegen alleen maar groter. Het is dus een vicieuze cirkel. En dit kan alleen stoppen wanneer je aanpakt wat je ertoe drijft om je roekeloos te gedragen.

Wanneer je niet in staat bent om een probleem aan te pakken, dan zal er een barrière ontstaan tussen jezelf en wat het ook is dat je moet confronteren. En dit betekent alleen maar dat je je toevlucht zal nemen tot meer buitensporig gedrag. Er zijn waarschuwingssignalen. Ze tonen je dat je kan vervallen in extreem gedrag. Je gebruikt ze dan als een manier om een leuk gezicht op een duistere werkelijkheid te plakken. Dit zijn enkele voorbeelden:

  • Activiteiten vermijden
  • Je dagelijks zenuwachtig voelen
  • Beven
  • Verlies van motivatie
Gevoel van leegheid

Alles een “behoefte” noemen kan eigenlijk een deel van het probleem vormen. Je gevoel van leegheid is afkomstig van je behoeften. De uitspattingen ontstaan uit je gevoel van leegheid. Het is dus cruciaal dat je omschrijft wat je behoeften zijn. Want op die manier kan je je leegheid begrijpen. Gematigde behoeften zijn normaal en gezond. Het probleem treedt op als het uit de hand loopt.

“Afhankelijk van welke dingen elke persoon geluk bezorgen, leiden deze dingen tot een spel waarvan de som altijd nul is: net als bij een verslaving moet er sprake zijn van een onafgebroken dosis aankopen en, zelfs als zij meer van iets hebben dan hun buren, is niets van wat ze hebben, van belang.”

-Mihály Csíkszentmihályi-

Om te zien wat je mist, moet je dapper zijn

Hoe kan je de lege ruimte die je binnenin voelt opvullen? De beste manier is door jezelf te leren kennen. Vele mensen volgen therapie en zeggen dat ze een groot gevoel van leegheid ervaren. Tegelijkertijd kennen ze zichzelf niet erg goed. Gedurende lange tijd hebben ze het zelfbeeld dat ze zolang geleden ontworpen hebben, niet meer bijgewerkt.

Ze zijn zich bewust dat ze anders zijn en dat vele jaren voorbij gegaan zijn. Bovendien weten ze dat ze niet meer dezelfde zijn als vroeger. Maar ze weten niet wie ze nu zijn. Misschien merk je dat je overweldigd bent door een onvermogen om plezier te voelen. Je weet ook niet wat er gebeurt – of waarom het gebeurt. Op dat moment moet je in actie komen. Je moet dan dapper zijn en aanvaarden dat er iets niet goed is.

Zien wat je mist betekent dat je ook echt gaat nadenken over je emotionele behoeften. Het gaat over veel meer dan onbelangrijke materiële dingen en wat andere mensen van jou verwachten. Je moet heel dapper zijn om te aanvaarden dat je allesbehalve het leven leidt dat je wilt, het leven waarvan je als kind droomde. Alleen een compleet persoon is in staat om toe te geven wat hij mist en zijn fouten te aanvaarden.

De enige persoon die klaar is om zichzelf te aanvaarden, is iemand die met een liefhebbende positieve blik naar zichzelf kijkt. Pas dan is iemand klaar om ervoor te zorgen dat zijn verlangens deel uitmaken van zijn identiteit. En dat is een identiteit die van nature dynamisch en veranderlijk is, op een harmonieuze manier.

Gevoel van leegheid

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.