Angstgevoelens verslaan: let op je behoeften!

Angstgevoelens verslaan: let op je behoeften!

Laatste update: 05 februari, 2018

Angststoornissen zijn in onze maatschappij één van de meest wijdverspreide psychologische problemen. Ze staan zelfs op de tweede plaats, achter stoornissen als gevolg van middelengebruik, zoals tabak en alcohol.

Dit houdt in dat we hun belang dus niet mogen ontkennen. We moeten de beste strategieën en hulpmiddelen toepassen om angst te bestrijden zodra het optreedt.

Omdat het tegenwoordig zo vaak voorkomt en zo betekenisvol is, gaan we proberen te omschrijven hoe angstgevoelens verbonden zijn met één van de voornaamste risicofactoren: het niet opmerken van je persoonlijke behoeften of ze uitstellen.

Angst is een bestemming met veel toegangspoorten

Het is waar dat we angst te vaak vanuit een pathologisch standpunt benaderen. We vergeten dat het niet alleen een stoornis is maar ook een alarmsysteem. Het is één van de manieren waarop het lichaam onze geest laat weten dat er iets niet in orde is.

Aangezien we het te pathologisch bekijken, bestaat er een veelheid aan verschillende behandelingen om angstgevoelens te verslaan. Maar de meeste daarvan maken een enorme fout.

Want ze proberen om alleen de symptomen te behandelen. Daarbij verwaarlozen ze de oorspronkelijke oorzaak en de dingen die het in stand houden. Dit soort behandeling die zich baseert op de symptomen, is verkeerd omdat het de oorzaken van de angstgevoelens niet aanpakt. Het focust zich alleen op de uitdrukkingsvormen.

Deze gevoelstoestand is niet het gevolg van één enkele oorzaak. Dit zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken: langdurige stress of het gevoel dat er een groot verschil bestaat tussen onze ‘ideale ik’ en onze ‘werkelijke ik’.

Dat betekent dat er een verschil kan bestaan tussen het soort leven dat we leiden en het leven dat we willen. Wanneer we dit verschil als enorm of ondraaglijk ervaren, dan is de kans erg groot dat angstgevoelens zullen optreden.

Angstgevoelens verslaan is soms zo moeilijk dat je uit frustratie niet meer weet wat je moet doen

Eén van de meest voorkomende bronnen van angst is dus met andere woorden dat we geen oog hebben voor onze persoonlijke behoeften. Misschien leven we gedurende lange tijd op de automatische piloot en creëren we niet het leven dat we echt willen. Als dit gebeurt, dan zal ons psychologisch systeem een alarmsignaal aanzetten: angst.

Gebrek aan aandacht voor je behoeften

Wanneer een persoon zijn behoeften – tijd voor zichzelf, meer vrije tijd, minder contact met bepaalde mensen, een lagere werkbelasting of minder verplichtingen in het huishouden/het gezin – niet opmerkt, dan stelt hij zichzelf elke dag bloot aan een omgeving die vijandig, onaangenaam en niet goed voor hem is.

Wanneer deze negatieve gevoelens lang blijven duren, dan veroorzaken ze angstgevoelens.

“Tevreden zijn betekent dat je beseft dat wat je zoekt, zich in jou bevindt.”

-Alan Cohen-

Er is niets mis met opofferingen maken en verplichtingen vervullen die we eigenlijk niet willen uitvoeren. Maar als dit de norm wordt, dan hebben we een probleem.

Als we voor onbepaalde tijd op die manier functioneren, dan voldoen we niet aan onze behoeften als individu. In deze gevallen heeft onze geest een manier om ons te laten weten dat de dingen niet goed gaan.

Want onze geest zegt ons dat dit niet de goede weg is, dat het leven niet goed is: we moeten dus dingen veranderen. Angstgevoelens bestaan om ons die klap op het hoofd te geven.

Angst zet jou tot actie aan wanneer je ‘innerlijke kompas’ het Noorden kwijt is

Stel dat je symptomen van angst ervaart. Dat kan een snelle hartslag zijn, misselijkheid, zweten of een gevoel van loskoppeling van de werkelijkheid enzovoort. Wanneer dit gebeurt, dan is het eerste wat men in de therapie doet, deze symptomen aanpakken.

En dit is correct, maar het is op de lange termijn niet genoeg. Als de emotionele toestand na verloop van tijd blijft bestaan, dan komt dit omdat iets deze gevoelens voedt.

Dat iets kan datgene zijn wat de angst in de eerste plaats veroorzaakt heeft, of iets anders. Het zal ons in elk geval blijven kwetsen tot we er iets aan doen.

Angst is een alarmsysteem dat ons zegt dat we veranderingen moeten doorvoeren. Die veranderingen hangen af van de betrokken persoon.

In sommige situaties hebben ze te maken metwerk. In andere omstandigheden zijn ze verbonden met het huwelijk, gezinsrelaties, kinderen enzovoort. Maar de ruime meerderheid heeft één ding gemeen, de opoffering van de persoonlijke behoeften of waarden van iemand.

Hoe kunnen we angstgevoelens verslaan?

Om angst te verslaan moeten we een inspanning leveren en onze emotionele zelfkennis verbeteren. We moeten onze waarden en behoeften leren kennen.

Op korte termijn is het goed om je op de symptomen te richten. Maar het is niet voldoende. Want de bron van de meeste angststoornissen ligt in een ontevredenheid met ons leven.

Als de behandeling van de angstgevoelens zich niet richt op het creëren van een nieuw en beter leven, dan zullen we de angst alleen maar tijdelijk verbergen. Maar het oorspronkelijke probleem zal nog steeds aanwezig zijn.

Stap voor stap

De eerste stap is in therapie gaan. Dit lijkt gemakkelijk of vanzelfsprekend, maar het is de meest voorkomende fout die mensen maken.

Ze proberen zelf een probleem op te lossen dat de aandacht nodig heeft van een gespecialiseerde professionele hulpverlener. Ze doen het zonder hulp en op eigen houtje.

Doeltreffende therapie begint met het aanpakken van de symptomen van de angst. Op die manier zal de persoon later in staat zijn om doelen te stellen en veranderingen door te voeren in zijn leven. Deze veranderingen zullen hem dan helpen om zijn diepste wensen te verwezenlijken.

“Als je gelukkig wil zijn, stel jezelf een doel dat jouw gedachten stuurt, je energie vrijmaakt en je verwachtingen inspireert.”

-Andrew Carnegie-

Angstgevoelens verslaan door met een psycholoog te praten

Zodra we de meest verzwakkende aspecten van de angstgevoelens onder controle hebben, is er nog een stap nodig. Om angst werkelijk te verslaan, moeten we aan onze persoonlijke groei werken.

Eén stuk is echt belangrijk. We moeten leren tijd en ruimte vrij te maken voor onze behoeften. Het kan moeilijk zijn omdat het betekent dat de persoon vragen moet beantwoorden die hij zichzelf nog nooit gesteld heeft. Hij stelt bijvoorbeeld de vragen: ‘wat wil ik?’, ‘wat heb ik nodig?’ of ‘wat heb ik graag?’.

Door jezelf deze vragen te stellen en hulp te krijgen van een psycholoog, open je de deur om angstgevoelens te verslaan. Als je last hebt van deze stoornis, zet dan de stap.

Vraag hulp en begin te luisteren naar je diepste wensen en behoeften. Dit is de beste manier om een nieuw, vrij – angstvrij – leven te starten. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.