Het boemerangeffect van geluk: wat is het?

Ben je ooit in de situatie beland dat je iets doet dat je gelukkig zou moeten maken, en voel je je plotseling ellendig? Soms zetten we alles in op bepaalde praktijken, mensen of levensstijlen die ons uiteindelijk ongelukkig maken.
Het boemerangeffect van geluk: wat is het?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 04 maart, 2024

Er kunnen weinig ervaringen zo frustrerend zijn als het zoeken naar geluk. Je zou kunnen zeggen dat onze voortdurende zoektocht naar geluk te danken is aan onze zelfhulpcultuur. Die overtuigt ons ervan dat ons doel in het leven niets anders is dan het vinden van maximaal welzijn, constante vreugde en een eindeloze glimlach. Is dat echter niet wat de mens altijd heeft geprobeerd? Plezier zoeken en pijn vermijden.

In feite ben je daar als mens neurologisch voor geprogrammeerd. In je pogingen struikel je echter vaak, stap je op bananenschillen, en struikel je herhaaldelijk over dezelfde stenen die je leed bezorgen. Misschien is het zoeken naar geluk een valstrik, een vicieuze cirkel die, hoe meer je ernaar toe werkt, hoe meer het je ontsnapt.

Het probleem is dat je je bij gelegenheid, als je betrokken raakt bij activiteiten, relaties of ervaringen die je welzijn zouden moeten verbeteren, plotseling gefrustreerd, beschaamd of ongemakkelijk voelt. In feite kijk je om je heen en zeg je tegen jezelf “Wat doe ik hier eigenlijk?”. Deze ervaring heeft een naam en die is de moeite waard om te achterhalen.

Welzijn en geluk zijn uiterst complexe entiteiten. Ze volgen geen specifiek patroon, hoe hard we ook proberen ze dat te laten doen.

Ongelukkige, jarige man
Niet alle situaties die je gelukkig zouden moeten maken, slagen erin positieve emoties in je op te wekken.

Het boemerangeffect van geluk

Stel je voor dat je met alle enthousiasme van de wereld een verjaardagsfeestje voor een van je kinderen voorbereidt. Wanneer de dag aanbreekt, voel je echter een enorm verdriet. Verdriet omdat je kind te snel opgroeit. Of je regelt dat je je ouders helpt met verhuizen, maar als je aankomt, staan ze erop dat je vertrekt. Ze vertellen je dat je niet had hoeven komen omdat ze het zelf wel kunnen.

In feite zijn er veel dagelijkse situaties die je gevoelens van welzijn zouden moeten geven. maar in plaats daarvan de angel van teleurstelling brengen. Het boemerangeffect van geluk definieert die werkelijkheden waarin je je stort, in de hoop voldoening te ervaren.

Maar in werkelijkheid brengen ze alleen maar frustratie, ontmoediging en zelfs ongeluk. We zouden duizend voorbeelden kunnen geven van dit soort gebeurtenissen. Inderdaad, we hebben ze allemaal meegemaakt.

De wetenschap beweert dat de praktijken van dankbaarheid, evenals die van het helpen van anderen, ons geluk beïnvloeden. Onderzoek (Engelse link) van de Adolfo Ibáñez Universiteit (Chili) benadrukt dit verband met onze levenskwaliteit. Toch benadrukken ze dat de praktijken die we als positief bestempelen ons niet altijd geluk brengen.

Soms kunnen praktijken als dankbaarheid of het helpen van anderen leiden tot onverwachte situaties die teleurstelling of verwarring brengen. Maar dat betekent niet dat we deze handelingen moeten opgeven.

Wanneer het positieve onaangenaam wordt

Sonja Lyubomirsky, een professor aan de Universiteit van Californië in Riverside (VS) is een van de grootste referenties op het gebied van de positieve psychologie. Zij heeft het concept van het boemerangeffect van geluk grondig bestudeerd. Ze beweert dat de meesten van ons een uiterst gestandaardiseerd concept en idee hebben over wat positieve activiteiten zijn.

Tijd delen met vrienden, dankbaarheid uiten, anderen helpen, genieten van vrije tijd, of zelfs verliefd worden zijn het soort situaties die je welzijn maximaliseren en je geluk brengen. Bovendien probeer je als mens positieve situaties en activiteiten in je dagelijks leven te bevorderen.

Aan de andere kant is er één factor waar je bijna nooit rekening mee houdt. Het is het feit dat je niet over elke werkelijkheid en gebeurtenis controle hebt. Er is inderdaad altijd die ene chaotische variabele die je op elk moment precies het tegenovergestelde kan geven van wat je verwachtte.

Het is als het gooien van een boemerang. Het ligt voor de hand dat die 99 procent van de tijd bij je terugkomt. Maar soms kan een verraderlijk briesje of wind zijn pad afleiden en komt hij uiteindelijk bij jou terecht. Bijgevolg blijken de ervaringen die je als positief bestempelde, dat vaak niet te zijn.

Geluk is geen regel van drie

We hebben allemaal wel eens last gehad van het boemerangeffect. Iemand kan bijvoorbeeld zijn best doen om een baan te krijgen, maar als dat lukt, stuit hij op een beklemmende werkomgeving en moeilijke omstandigheden. Of, er zijn mensen die hun best doen om bepaalde mensen gelukkig te maken omdat ze van hen houden, maar alles wat ze ervoor terugkrijgen is egoïsme dat hen ongelukkig maakt.

Vroeg of laat leer je dat er geen exacte regel, recept of handleiding voor geluk bestaat. Wat voor sommigen werkt, brengt voor anderen emotionele ellende en verbijstering. Wat voor sommigen verwoestend lijkt, is voor anderen opwindend. Bovendien dobbelt het lot af en toe met je en gooit je gelukkige kaartenhuisje omver.

Als mens ben je verplicht om onzekerheid te accepteren en een contingent chaos dat alles kan veranderen. Maar ondanks de ongemakkelijke variabele van onzekerheid moet je de hoop op het bereiken van welzijn en vervulling niet opgeven.

Butterfly on a hand symbolizing the boomerang effect of happiness
Je moet niet geobsedeerd zijn door het zoeken naar geluk. Je moet proberen vrede met jezelf te hebben. Dan zal het geluk je vinden.

Leef, zorg voor jezelf en het geluk zal komen

Viktor Frankl beweerde terecht dat geluk is als een vlinder. Hoe meer je ernaar zoekt, hoe meer het je ontsnapt. Soms moet je echter gewoon lang genoeg stil blijven zitten om het op je te laten neerdalen. Dat is de sleutel. Ook moet je begrijpen dat je niet moet opgeven bij elke teleurstelling, mislukking of speling van het lot.

Het boemerangeffect van geluk beweert dat je door deze contraproductieve effecten je verwachtingen beter kunt bijstellen om welzijn te zoeken op de juiste plaatsen. Het betekent niet dat je moet opgeven. Het betekent gewoon dat je weet hoe je beter het soort activiteiten, relaties en levensstijlen kunt selecteren waar je wel of niet bij betrokken moet raken.

Echt geluk is tenslotte niets anders dan psychologisch welzijn. Het betekent lief zijn voor jezelf en de mensen om je heen. Je moet aan veel aspecten van jezelf werken, en je fouten, mislukkingen en teleurstellingen accepteren. Niemand is gelukkig als hij zich stort op willekeurige ervaringen. Je moet nadenken, mediteren, en goed kiezen wat je doet en wie je in je eigen leven hebt.

Last but not least moet je de onvoorspelbaarheid van het leven accepteren en het feit dat je, hoe graag je het ook zou willen, niet alles om je heen kunt beheersen. Het bestaan is complex, bijna net zo complex als de mens. Je moet eenvoudigweg de chaotische aard en het boemerangeffect ervan accepteren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Carter, T. J., & Gilovich, T. (2010). The relative relativity of material and experiential purchases. Journal of Personality and Social Psychology98(1), 146.
  • Fang, S., Galambos, N. L., Johnson, M. D., & Krahn, H. J. (2018). Happiness is the way: Paths to civic engagement between young adulthood and midlife. International Journal of Behavioral Development, 42(4), 425–433.
  • Fredrickson, B. L., Mancuso, R. A., Branigan, C., & Tugade, M. M. (2000). The undoing effect of positive emotions. Motivation and Emotion24(4), 237–258.
  • Unanue W, Gomez Mella ME, Cortez DA, Bravo D, Araya-Véliz C, Unanue J, Van Den Broeck A. The Reciprocal Relationship Between Gratitude and Life Satisfaction: Evidence From Two Longitudinal Field Studies. Front Psychol. 2019 Nov 8;10:2480. doi: 10.3389/fpsyg.2019.02480. PMID: 31780992; PMCID: PMC6857001.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.