Met het vijf minuten dagboek kan je voldoening vinden

Met het vijf minuten dagboek kan je voldoening vinden
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Je kan een dagboek bijhouden of je gedachten gewoon in een schrift opschrijven. Het zijn krachtige instrumenten die je helpen om in contact met jezelf te komen. Er bestaat echter nog een andere manier die de laatste jaren populairder geworden is. Het wordt het vijf minuten dagboek genoemd.

Veel mensen kopen het. Anderen maken hun eigen versie. Waarom is dit dagboek van vijf minuten zo beroemd?

Het vijf minuten dagboek heeft zo’n grote impact omdat het zoals de naam zegt, slechts vijf minuten per dag vereist. Deze methode laat niet toe dat je het oude excuus gebruikt dat je geen tijd hebt om te schrijven.

In het ideale geval moet je de vijf minuten verdelen tussen de ochtend en de avond. Dit zijn de twee momenten van de dag waarop je tijd voor jezelf moet maken. Laten we deze methode even van dichtbij bekijken…

Het vijf minuten dagboek

Je kan het originele vijf minuten dagboek kopen maar je kan ook je eigen dagboek maken. Neem gewoon een schrift dat je leuk vindt of iets anders waarin je graag schrijft. Je kan stickers, post-it’s of markeerstiften gebruiken om citaten of zinnen te onderlijnen die je wil onthouden. Wat moet je dan precies in dit dagboek schrijven?

Het Vijf Minuten Dagboek

Begin de dag met dankbaarheid

Wanneer je ‘s ochtends opstaat, neem dan jouw vijf minuten dagboek. Het eerste dat je moet doen, is drie dingen opschrijven waarvoor je je dankbaar voelt. Dit kunnen dingen zijn als een bed om in te slapen, naar het werk kunnen gaan of plannen maken met een goede vriend.

“Waardering kan een dag goed maken, zelfs een leven veranderen. Jouw bereidwilligheid om het in woorden om te zetten is het enige wat nodig is.”

-Margaret Cousins-

Daarna schrijf je drie dingen op die vandaag geweldig zullen maken. Dat kan bijvoorbeeld gezond eten zijn, naar de sportschool gaan of je moeder bellen. Schrijf dan ook drie positieve bekrachtigingen op zoals “ik ben in staat tot,” “ik kan het” of “ik voel me geweldig.” Deze zinnen kunnen je helpen om de dag met energie en enthousiasme aan te kunnen.

Bespiegelingen vóór je gaat slapen

‘s Avonds ga je naar bed en pak je opnieuw jouw dagboek. Zorg ervoor dat je dit in stilte doet. Geen muziek, geen televisie, alleen jij en jouw gedachten. Neem dan vijf minuten de tijd om over alles na te denken wat de voorbije dag gebeurd is.

Schrijf daarna drie dingen op die gedurende jouw dag prachtig waren, dingen als de zon zien opgaan, iemand nieuw ontmoeten of slagen voor een test.

Bespiegelingen vóór je gaat slapen

Daarna schrijf je drie dingen op die je moet verbeteren. Dit kunnen dingen zijn als je emoties beter beheersen, jouw verlegenheid aanpakken of meer vertrouwen hebben. Het is belangrijk dat je tijdens deze bespiegeling eerlijk bent. Vermijd dat je tegen jezelf liegt. Je kan tenslotte alleen maar groeien en jouw zwakheden overwinnen als jij je ervan bewust bent.

Je gelukkig en tevreden voelen

Wil je resultaten zien, dan moet je dagelijks in jouw vijf minuten dagboek schrijven. Dit lijkt misschien onbelangrijk alsof het in je leven geen enkel verschil zal maken. Je moet echter enkele minuten per dag aan dit dagboek besteden. Na verloop van tijd zal je merken dat dit jou een positievere houding verschaft. Je zal je ook meer gemotiveerd voelen.

Bovendien zal je ook beginnen met de kleinste dingen te waarderen. Gewoonlijk merken we deze kleine details in ons dagelijks leven niet eens op. Dankzij het vijf minuten dagboek zal je ze overal beginnen zien.

Heb jij je ooit al eens dankbaar gevoeld omdat je een bed had om in te slapen? Dit soort bespiegelingen zorgen ervoor dat je op alles let dat je een goed gevoel geeft. Op die manier zal je voorkomen dat je je alleen maar focust op wat je kwetst of je laat lijden.

“De mens besteedt zijn leven aan de zoektocht naar geluk zonder te beseffen dat het zich al die tijd binnenin hemzelf bevond.”

-Anoniem-

De effecten van het vijf minuten dagboek

Dit dagboek zal je helpen om je rustiger en meer in evenwicht te voelen. Dit vertaalt zich in meer tevredenheid en in gelukkiger zijn. Je zal jouw problemen vanuit een verschillend perspectief beginnen zien. En dat is niet het enige wat gebeurt. Het zal je ook helpen om een eind te maken aan een deel van de emotionele bagage die jou naar beneden duwt en tegenhoudt.

Je gelukkig en tevreden voelen

We moedigen je aan om jouw eigen vijf minuten dagboek te ontwerpen. Maak er een gewoonte van om elke dag enkele minuten vrij te maken om erin te schrijven. Na ongeveer twintig of dertig dagen met je dagboek zal je veranderingen merken in je houding, je gedachten en in de manier waarop je met problemen omgaat.

Waar wacht je nog op? Begin vandaag met jouw eigen vijf minuten dagboek! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.