De verjaardagsblues: waarom maakt je verjaardag je verdrietig?

Je verjaardag is anders dan alle andere dagen op de kalender. Anderen zijn geneigd je te complimenteren, je meer aandacht te geven en gevoeliger te zijn voor je behoeften. Dit is meestal positief. Bij sommige mensen veroorzaakt een verjaardag echter een andere reeks effecten die niet zo positief zijn.
De verjaardagsblues: waarom maakt je verjaardag je verdrietig?
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 03 oktober, 2022

Voor veel mensen is hun verjaardag de meest speciale en magische dag van het jaar. Op deze dag krijgen ze aandacht, lof en geschenken van hun omgeving. Voor anderen is het echter een verdrietige en verwarrende dag die ze liever negeren als dat kan. Waarom gebeurt dit? Hier vertellen we je meer over de verjaardagsblues.

We moeten vermelden dat je niet in het kamp hoeft te vallen van een verjaardagsliefhebber of -hater. Bovendien kan je reactie op verjaardagen van jaar tot jaar veranderen. Desalniettemin, als jij een van degenen bent die zich angstig of depressief voelt als je jarig bent, dan zijn hier enkele mogelijke redenen waarom je je zo voelt.

Trieste vrouw
Een verjaardagsblues wordt gekenmerkt door een negatieve stemming.

De verjaardagsblues

De verjaardagsblues (of verjaardagsdepressie ) treft veel mensen. Het is een negatieve gemoedstoestand en een reeks symptomen die optreden in de dagen voor en na een verjaardag. De lijder kan zich apathisch, verdrietig en lusteloos voelen, maar ook angstig en rusteloos.

Als je zo’n situatie hebt meegemaakt, heb je je misschien eenzaam en vreemd gevoeld. Je vraagt je af waarom je je zo ongelukkig voelt op een dag die zo plezierig zou moeten zijn. De waarheid is dat je niet alleen bent. Er zijn namelijk veel mensen die, net als jij, last hebben van de volgende symptomen als hun verjaardag nadert:

  • Negatieve, depressieve of angstige stemming. Deze onaangename gewaarwordingen gaan niet weg en het is waarschijnlijk dat je zin hebt om te huilen zonder duidelijke reden.
  • Je voelt je misschien moe en lusteloos, zonder motivatie en natuurlijk zonder zin om ‘jouw dag’ te plannen of te vieren.
  • Je voelt je misschien meer in jezelf gekeerd en nadenkend en zondert je liever af. In feite kan elk sociaal contact je helemaal niet bevallen.
  • Je kunt last krijgen van eetlust- en slaapstoornissen. Bijvoorbeeld slapeloosheid, ‘s nachts wakker worden of overmatig slapen.
  • Het is waarschijnlijk dat je geest niet stopt met werken en dat je onaangename en indringende gedachten hebt over jezelf of je leven.
  • Je kunt ook last hebben van lichamelijke ongemakken zoals spierpijn of hoofdpijn.

Waarom treedt verjaardagsdepressie op?

Je vindt het misschien heel moeilijk om te begrijpen waarom je je vlak voor je verjaardag zo voelt. Er zijn verschillende mogelijke redenen.

Overmatige druk en verwachtingen

De druk die om verjaardagen draait is voor niemand een geheim. Het zijn speciale dagen (net als Kerstmis) waarop je je misschien verplicht voelt om gelukkig en tevreden te zijn. Inderdaad verwachten anderen vaak dat je enthousiast bent over je verjaardag of dat je een feestje geeft. Deze druk eist zijn tol.

Bijgevolg kan wat een plezierige tijd zou moeten zijn een verplichting worden, en tegelijkertijd een teleurstelling. Er kunnen vrienden zijn die het feest niet kunnen/willen bijwonen, familieleden die het vergeten, en een dag die vaak chaotisch en ingewikkeld uitpakt. Desondanks word je gedwongen te glimlachen.

Grote verliezen en afwezigen

Je verjaardag is een tijd om je dierbaren samen te brengen, je door hen beschermd te voelen, en hen te bedanken voor hun aanwezigheid in je leven. Maar wat gebeurt er als sommigen van hen er niet meer zijn? Wat als je aanzienlijke verliezen hebt geleden? Op deze dag (en de dagen ervoor) voel je hun afwezigheid meer dan ooit, wat je kan vullen met gevoelens van nostalgie, verdriet en hopeloosheid.

Bezinning op je identiteit en vooruitgang

Een van de belangrijkste redenen waarom je last hebt van de verjaardagsblues is omdat de dag van je verjaardag je dwingt om na te denken over jezelf. Symbolisch gezien vertegenwoordigt het het einde van een cyclus en nodigt het je uit om de balans op te maken van je prestaties en mislukkingen tot nu toe.

Aan de andere kant is er maatschappelijk gezien een sterke druk verbonden aan de leeftijd. Er wordt bijvoorbeeld verwacht dat je op bepaalde momenten in je leven je universitaire opleiding hebt afgerond, een succesvolle baan hebt, trouwt en kinderen krijgt. Daarnaast zijn er je persoonlijke doelen, die je dacht inmiddels bereikt te hebben.

Wat gebeurt er als je nog niet aan deze verwachtingen hebt voldaan? Of als je leven niets is zoals het ‘zou moeten zijn’ of hoe je het zou willen? Wat als het dat op een gegeven moment wel was, maar je nu het gevoel hebt dat het uit elkaar is gevallen? Als de resultaten niet zijn zoals je had verwacht, kan de evaluatie van wie je bent allesbehalve prettig zijn.

Angst om oud te worden

Tot slot moet je niet vergeten dat het hebben van een verjaardag je eraan herinnert dat je ouder wordt. Zo kan de angst om ouder te worden en de angst voor de dood vrij plotseling de kop opsteken. Het komt vooral voor bij ouderen (Engelse link) en zij hebben de neiging om moeilijk om te gaan met deze realiteit die zo duidelijk wordt op de verjaardag van hun geboorte.

Vermoeide vrouw
Voor veel mensen doen verjaardagen hen denken aan alles wat ze in hun leven niet bereikt hebben.

Je kunt omgaan met de verjaardagsblues

Als de verjaardagsblues je op een significante manier raakt, moet je flexibel zijn en met jezelf meeleven. Onthoud dat je niet verplicht bent om je gelukkig te voelen, alleen omdat je jarig bent. Je hoeft niets te vieren of te doen wat je niet wilt. Het is jouw dag en als je die alleen wilt doorbrengen in stille bezinning, dan is dat jouw voorrecht.

Als er negatieve gevoelens opduiken, geef jezelf dan niet de schuld en wijs ze niet af of verberg ze niet. Laat ze stromen, voel ze en druk ze uit. Het kan een geweldige gelegenheid zijn om jezelf beter te leren kennen, je met jezelf te verbinden, en jezelf de aandacht te geven die je in de loop van het jaar hebt ontzegd.

Tot slot, als je je te ongemakkelijk voelt, bedenk dan dat je professionele hulp kunt vragen. In feite is het misschien tijd om die angsten, frustratie en pijn die je al zo lang met je meesleept aan te pakken. De verjaardagsblues kan inderdaad belangrijke gevolgen hebben voor je gezondheid (Engelse link), dus kun je jezelf het beste in handen geven van deskundigen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Alter, M. (2006). Birthday blues. Neurology67(2), E3-E4.
  • Barraclough, B. M., & Shepherd, D. M. (1976). Birthday blues: The association of birthday with self-inflicted death in the elderly. Acta Psychiatrica Scandinavica, 54(2), 146–149. https://doi.org/10.1111/j.1600-0447.1976.tb00106.x

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.