3 sleutelvragen die je helpen om jezelf beter te leren kennen

3 sleutelvragen die je helpen om jezelf beter te leren kennen

Laatste update: 26 februari, 2019

Hoe kunnen we onszelf leren kennen als we niet eens weten wie we zijn? Kunnen we weten waar we naartoe gaan als we onszelf niet echt kennen? Is het mogelijk om te weten wie we aan onze zijde willen als we niet weten waar we naartoe gaan? Deze drie sleutelvragen zullen je helpen om jezelf beter te leren kennen. Wie ben ik? Waar ga ik naartoe? Wie vergezelt mij op mijn weg?

In dit artikel zullen we even stilstaan bij deze vragen en de mogelijke antwoorden. Deze antwoorden zullen ons laten nadenken over wat we op dit moment doen en hoe we vanaf nu zullen handelen. Bovendien zullen deze antwoorden ook als de drie fundamentele punten dienen voor het kompas van ons leven.

3 sleutelvragen

Wie ben ik?

Laten we dus beginnen met deze delicate oefening van introspectie. Heb je jezelf ooit de vraag gesteld wie je bent? Heb je ooit een beschrijving van jezelf gegeven?

Was die zo nauwkeurig dat mensen jou onmiddellijk herkenden als ze die beschrijving lazen? Het is inderdaad een moeilijke opdracht maar niet onmogelijk. We willen beginnen met op te merken hoe belangrijk het is dat je jezelf kent.

Wie ben ik

Weten wie je bent, betekent dat je jouw sterktes en zwaktes kent. Je weet dan ook wat je leuk en niet leuk vindt. Je kent jezelf waarachtig als je een verbinding kan maken met wat je van binnen voelt, met jouw gedachten en emoties.

Op die manier kan je weten wie je bent. Je respecteert en waardeert dan jezelf. Tegelijkertijd geef je jezelf voorrang op alle andere belangrijke dingen.

Dit is één van de sleutelvragen die je moet kunnen beantwoorden. Het zal je immers helpen om jezelf beter te leren kennen. De reden is dat je dan wat tijd besteed hebt om erover na te denken.

Je kan jezelf omschrijven. Je weet ook dat je meer bent dat wat je bezit, meer dan de lasten die je draagt en meer dan jouw emoties. Jij bent meer dan alles wat jou omringt want jij bent jij!

Waar ga ik naartoe?

Dit is nog één van de belangrijke sleutelvragen. Zodra we weten wie we zijn, is het belangrijk dat we weten waar we naartoe gaan. Ik moet met andere woorden weten waaraan ik al mijn middelen besteed.

Vind ik alle projecten waarin ik betrokken ben, echt leuk? In hoeverre heb ik beslist waar ik mij bevind? Welke controle heb ik? Weet ik wat ik wil? Wat zijn mijn doelstellingen? Waar begint mijn pad? Welke richting neem ik?

De waarde van deze vragen is dat je dan weet dat jouw beslissingen jou op een weg zullen brengen waar lijden en ontgoochelingen niet de hoofdrol spelen. Het houdt in dat je de echte waarde van de middelen kent die je hebt. Op die manier kan je jouw prioriteiten op orde brengen.

Met wie?

Weet ik echt bij wie ik wil zijn? Beslis ik zelf met wie ik mijn tijd doorbreng? Reken ik op mensen om de doelen te bereiken die ik voor mezelf gesteld heb? Vaak zijn het immers onze tekortkomingen of onze behoeften die ons dwingen om op anderen te vertrouwen. Soms kan dit ons beoordelingsvermogen verduisteren.

Dit is de derde van de sleutelvragen die jou helpen om jezelf te leren kennen. Ben je in staat om te weten wie je bent en waar je naartoe gaat? Dan moet je iemand kiezen die jou op jouw weg kan steunen en jou helpen indien nodig.

Anderzijds moet je uit de buurt blijven van mensen die belastend kunnen zijn (of je moet er toch tenminste voor zorgen dat je hen niet bij belangrijke projecten betrekt). Tenslotte is het verstandig om die mensen dichtbij te houden die om je geven en die jou kunnen zeggen wat ze denken zonder het te verbloemen.

Wie wil ik aan mijn zijde

Jezelf beter leren kennen

We moeten weten wie we zijn. Daarna ontdekken we waar we naartoe gaan en tenslotte met wie. Het moet echter in die volgorde gebeuren. Doen we het niet op die manier, dan lopen we het risico om in de war te raken. We laten dan toe dat anderen beslissen over ons pad.

“Het is jouw weg en alleen die van jou. Anderen kunnen met jou meegaan maar niemand kan de weg in jouw plaats gaan.”

-Boeddha-

Wanneer je weet wie je bent, dan ben je klaar om beslissingen te nemen. Je kan dan beginnen of verdergaan op het pad dat jij gekozen hebt. Dit pad kent zijn hoogtepunten en dieptepunten. Wanneer je erin geslaagd bent om te zien wat er van binnen zit en ontdekt heb welke richting je neemt, dan ben je klaar om te delen wat er binnenin jezelf aanwezig is.

Je kan dan ook de last delen die je met je meedraagt. Wat betekent dit? Dat je klaar zal zijn om jouw armen te openen en iedereen te ontvangen die iets positiefs toe te voegen heeft aan jouw leven. En je zal tegelijkertijd in staat zijn om de mensen rond jou te verrijken. Wellicht ook interessant voor jou

Lef betekent (tijdelijk) je evenwicht verliezen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Lef betekent (tijdelijk) je evenwicht verliezen

Lef kent altijd een beetje optimisme. Het hebben van lef betekent deel uitmaken van iets dat uit bijzondere deelnemers bestaat.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.