Soms komen de beste mensen op je pad zonder dat je ernaar op zoek bent

Soms komen de beste mensen op je pad zonder dat je ernaar op zoek bent

Laatste update: 07 januari, 2018

Soms verschijnen de beste mensen uit het niets en zonder dat we ernaar op zoek waren. Ze arriveren om planten te planten in de tuinen van onze verdrietige dagen, ze zijn er om de echo van ons gelach te zijn, de magneet voor ons toevertrouwen, van onze affecties en onze passies. Ze zijn die fakkels die nooit doven, zonder enige tegenstrijdigheden, druk of verborgen agenda’s…

Neuropsychologen herinneren ons er vaak aan dat ons brein geprogrammeerd is om pro-sociaal gedrag te vertonen. Handelingen als altruïsme, de medemens een handje helpen, of de daad van steun verschaffen zijn realiteiten die we als genetisch significant en belangrijk beschouwen omdat, uiteindelijk, ze de overleving van onze soort garanderen.

“Een groot hart: geen ondankbaarheid kan het sluiten, geen onverschilligheid kan het vermoeien”
Leo Tolstoy

Maar, en hier komt waarschijnlijk de grootste dissonantie of ironie van de mensheid, soms gedragen we ons als ware jagers naar onze medemens. En we refereren hier niet alleen aan die extreme gedragingen die de voorpagina’s van de krant halen, we hebben het vooral over de juist erg veelvoorkomende gedragingen die we allemaal weleens meemaken en die de volgende klassieke uitspraak produceren: ‘Ik wil dat je gelukkig bent, maar niet gelukkiger dan ik’.

Soms heeft altruïsme dubbele agenda’s, we zijn er ons allemaal bewust van. Andere keren stellen mensen ons teleur. Dat weten we ook. Misschien is het omdat de tijd ons verandert of omdat onze maskers beetje bij beetje afvallen en we ontdekken dat achter dat schild dat ons zo fascineerde niets anders schuilgaat dan een volkomen leeg wezen, met verschillende begrenzingen en bodemloze egoïsme.

Ondanks dit alles zijn er tussen ons rijke en complexe sociale fauna mensen die niet alleen de moeite waard zijn maar ook het geluk. Deze mensen vinden is een kunst die voor altijd gebaseerd is op kans, maar bevat ook een aantal aspecten die de moeite waard zijn om aan te halen..

De beste mensen zijn er, je hoeft alleen te weten hoe je ze kunt spotten

Wat zijn de eigenschappen van deze mannen en vrouwen die ons leven kunnen verbeteren? Hoe zijn goede mensen in essentie? Nou, we weten dat het gebruikelijk is om in ons dagelijks leven uitspraken als ‘mijn collega is een slecht persoon’ of ‘mijn zus is echt een goed mens’ te gebruiken. Dit soort extreme definities zijn niet altijd adequaat, omdat de menselijke aard veel complexer is dan deze zeer absolute termen.

De meeste van ons bevinden zich binnen een spectrum waarin we soms in staat zijn om ons min of meer op een correcte manier te gedragen. Soms kunnen we snel beoordeeld worden als ‘slechte mensen’ gewoon omdat we ons niet gedragen zoals mensen zouden willen of van ons verwachten. Maar houd in gedachten dat er een aantal sleutelfactoren of dimensies zijn die deze meest nobele profielen kunnen definiëren, en die uiteindelijk wel degelijk die ideale goedheid representeren die we in ons hoofd hebben.

Goed zijn houdt, bovenal, een gebrek aan egocentrisme in. Het betekent een identificatie met onze medemens, compassie voelen, belangeloos handelen en die empathie hebben die een schuilplaats, verstandige steun en ware hechtheid biedt. Dus de goede persoon is ook in staat om verder te zien dan zijn neus lang is, verder dan simpele uiterlijkheden

De beste mensen die allemaal op een ladder staan die helemaal tot de hemel reikt

Aan de andere kant, en niet minder belangrijk, is er een factor die we niet mogen negeren: deze magische mensen zullen alleen in ons leven komen als we er receptief voor zijn. Ze zullen het doen wanneer we in staat zijn ze te spotten, om hun invloed te waarderen, hun kunst, hun natuurlijke aanleg voor verbinding. Experts in sociaal gedrag leggen ons uit dat we op een punt zijn aangekomen waarin we meer aandacht schenken aan slechte kwaliteiten dan aan de goede.

Die negatieve kijk komt soms voort uit ons eigen gevoel van ongemak, uit onze eigen frustratieof zelfs de herinnering aan onze mislukte of teleurstellende relaties. We worden achterdochtig en wanneer deze achterdochtigheid drijft op onze blik en zich nestelt in ons hart, zal het erg moeilijk worden om die warme lichten van deze aanwezigen te herkennen die werkelijk de moeite waard zijn om in ons leven op te nemen.

Twee jongetjes die samen op blote voeten over een grote weg lopen

Vrienden maken je leven niet alleen meer plezierig en kleurrijk, maar ze spelen ook een beslissende rol in je gezondheid en welzijn.

Trucs om de mensen te herkennen die de moeite (en het geluk) waard zijn

Ieder van ons schat de mensen in zijn dagelijks leven maar al te snel in. De dokter Rick Hanson, een beroemde neuropsycholoog en veteraan-onderzoeker van ‘de wetenschap van geluk’ legt precies uit hoe. Om in staat te zijn om ons dieper met onze medemens te verbinden en op die manier ook de aangeboren nobelheid die een hoop mensen in zich hebben te kunnen waarnemen, moeten we pauzeren, ons ritme verlangzamen, en in staat zijn de positieve intenties en de ware empathie die de meest speciale mensen hebben, te lezen.

“Hoe beter en nobeler een persoon is, des te meer moeite het hem kost om de slechtheid in anderen te zien”
-Cicero-

We zullen nu een aantal eenvoudige sleutels met je delen die je zullen helpen deze beste mensen te lezen:

  • Non-verbale communicatie: we herkennen empathie vaak aan dat gezicht en die ogen die niet alleen zien, maar ook observeren, aandacht schenken en weten hoe ze moeten verbinden door ons comfortabel, veilig en gewaardeerd te laten voelen.
  • Het tweede aspect is zeker onze eigen intuïtie. Onze innerlijke stem is wat ons altijd zou moeten leiden op dit pad van ontdekking. Dit is waar onze ware essentie zich schuilhoudt, de kennis van onze voorgaande ervaringen, en dat zesde zintuig dat ons uitnodigt om ons met bepaalde mensen te verbinden terwijl we anderen vermijden. Wees niet bang om naar die innerlijke stem te luisteren.
  • Emotionele energie. Deze dimensie is net zo vreemd als intens, maar zelfs al is dat zo, het is noodzakelijk om het binnenin ons te identificeren en het te analyseren. Er zijn mensen die een specifieke soort emotionele last in ons opwekken door hun toon, hun blik, hun lach, of de manier waarop ze op ons overkomen…

Deze sensatie of emotionele energie die bepaalde mensen in ons teweegbrengen is iets waar we aandacht aan zouden moeten besteden en wat we zouden moeten ontcijferen (geven ze me een ongemakkelijk gevoel? bieden ze me rust en harmonie? kan ik ze echt vertrouwen?…). Soms is die verbinding onmiddellijk. Andere keren heeft het een ander ritme, trager, meer beraadslagen, maar net zo intens. Het is als een interessante schat die we elke dag ontdekken en die we over het algemeen vinden in introverte persoonlijkheden.

Hoe dan ook, deze speciale mensen die ons leven mooier, interessanter en meer speciaal maken zijn geschenken die we allemaal verdienen en waar we bovenal zorg voor moeten dragen. Dus laten we het doen, laten we altijd de beste versie van onszelf geven aan die speciale mensen die ons dagelijks leven oplichten. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.