Lessen uit Zootropolis: een film over tolerantie en persoonlijke groei

Lessen uit Zootropolis: een film over tolerantie en persoonlijke groei

Laatste update: 17 december, 2017

Zootropolis is een kinderfilm die ook veel lessen voor de volwassen kijker in petto heeft. In de film werkt het hoofdpersonage Judy Hopps, een klein konijntje, hard om haar droom te verwezenlijken: werken voor de politie van Zootropolis. Dit doet zij ondanks de protesten van haar familie en het gebrek aan steun  van diegenen die dicht bij haar staan. We kunnen belangrijke lessen trekken uit Zootropolis. Het publiek zal vergelijkingen tussen de film en onze alledaagse maatschappij opmerken. Het is alsof het ons een spiegel voorhoudt om ons belangrijke waarden te helpen begrijpen zoals tolerantie en persoonlijke groei.

Zootropolis, een reflectie op onze wereld

De dieren in de film zijn subtiele representaties van sociale groepen. Alle dieren, waarvan elk een bepaalde baan heeft die zo goed als voorbestemd is, staan voor een specifieke sociale groep. Ze representeren ook wat mensen zouden willen zijn.

In zowel de film als in het echte leven bestaat er een vooroordeel over verschillende groepen. Het hebben van vooringenomen ideeën beïnvloedt zowel de persoon op wie de ideeën gericht zijn als diegene die ze denkt. In dit opzicht leert de film ons hoe we vooroordelen kunnen elimineren zodat iedereen zo ver kan komen als hij of zij in zijn macht heeft.

Afbeelding uit de film Zootropolis omdat er veel lessen uit Zootropolis gehaald kunnen worden zoals over persoonlijke groei

De protagonist leert ons dat uiterlijkheden en labels misleidend kunnen zijn. Het gebrek aan begrip  van haar familie en het gebrek aan vertrouwen van haar collega’s in haar dienen slechts om Judy te helpen groeien.

“De mens heeft nog nooit enig materiaal gemaakt dat zo veerkrachtig is als de menselijke geest”
-Bernard Williams-

Judy is een voorbeeld van hoe standvastigheid en vertrouwen je kunnen helpen om verder te gaan dan je voor mogelijk hield en dat moeilijkheden gewoon leermogelijkheden zijn.

Tolerantie is de sleutel tot persoonlijke groei

Misschien is het elimineren van obstakels een van de meest effectieve methodes om doelen te bereiken. Deze film laat zien hoe dit zowel extern als intern werkt. We zouden niet bang moeten zijn voor verschillen, want verschillen bieden ons juist een mogelijkheid om elkaar beter te leren kennen.

Tolerantie wordt gevonden in de acceptatie van diversiteit, zoals Judy leert vanaf het begin tot het einde van de film. De enige manier om te profiteren van wat iedereen te bieden heeft is om je te ontdoen van vooroordelen en tolerantie te promoten.

Wie had gedacht dat Judy Hopps, een klein konijntje, onderdeel zou worden van de politie? Vooral met de wetenschap dat deze wereld wordt gedomineerd door roofdieren en soorten die worden gezien als sterker dan zij.

“Als we nu onze verschillen niet kunnen beëindigen, kunnen we op zijn minst helpen om de wereld een veiligere plek voor diversiteit te maken”
John F. Kennedy

Het is maar goed dat we niet allemaal hetzelfde zijn, want het stelt ons in staat om te genieten van de details van het leven die we niet zouden weten te waarderen als anderen ze niet aan ons lieten zien. Daarom is het begrijpen van anderen simpelweg een mogelijkheid om te ontdekken en te delen.

Laten we allemaal zoals Judy zijn en groter dromen

We moeten tolerant zijn en begrijpen dat verschillen geen obstakels zijn voor persoonlijke groei en prestaties. Om geweldig te worden moeten we zijn zoals Judy en blijven dromen  zonder op te geven. Onthoud dat moeite en doorzettingsvermogen je dichter bij het verwezenlijken van je dromen zullen brengen.

Wie je bent, waar je vandaan komt en wat je hebt is belangrijk. Maar het allerbelangrijkste is hoe groot je doelen zijn en hoe bereid je bent om voor ze te vechten, met liefde voor wat je doet en hoop voor de reis die komen gaat.

“Het enige waar we bang voor moeten zijn is de angst zelf”
-Zootropolis-

Deze film zit boordevol levenslessen voor zowel kinderen als volwassenen. Het herinnert ons eraan dat we soms fundamentele waarden vergeten en dat kijken naar de wereld door de ogen van een kind ons een stuk dichter bij onszelf kan brengen dan we denken. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.