Praten in je slaap of somniloquy

Praten in je slaap of somniloquy
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Heeft iemand je ooit verteld dat je praat in je slaap? Somniloquy is een slaapstoornis die ervoor zorgt dat mensen in hun slaap praten. Vreemd genoeg komt praten in je slaap veel vaker voor dan je misschien zou denken, hoewel het zich bij elke persoon anders manifesteert. Sommige mensen maken onbegrijpelijke geluiden, maar anderen kunnen ook hele zinnen of geïsoleerde woorden zeggen…

Hoe dan ook, mensen die in hun slaap praten zijn meestal bang dat ze per ongeluk een geheim zullen onthullen. Maar kan een persoon met somniloquy een coherent gesprek voeren met een andere persoon? Zou je antwoorden uit hen kunnen halen die ze nooit bewust zouden onthullen?

Somniloquy kan meerdere keren voorkomen tijdens de slaap, hoewel het meestal van korte duur is.

Wat is somniloquy eigenlijk?

Somniloquy is een parasomnie die vaker voorkomt bij jonge mensen. Het kan zich ook voordoen als iemand lijdt aan stress, angst, koorts of een soort stemmingsstoornis. De oorzaak achter deze verandering in het slaappatroon is een storing in bepaalde hersengebieden. Die vindt plaats wanneer ze geactiveerd of geremd worden. Dat kan praten in je slaap veroorzaken.

Verschillende delen van de hersenen worden geactiveerd of geremd terwijl we de verschillende fasen van de slaap doorlopen. In totaal zijn er vijf fasen: slaperigheid (fase 1), lichte slaap (fase 2), diepe slaap (fasen 3 en 4) en de remslaap (fase 5). De laatste fase is de fase waarin somniloquy zich kan voordoen, maar dit kan ook gebeuren in fase drie en vier.

Wat gebeurt er in de hersenen wanneer we slapen

Somniloquy manifesteert zich anders bij elke persoon. Sommige mensen schreeuwen misschien iets, waardoor degenen die naast hen slapen bang wakker worden. Anderen houden misschien een behoorlijk lange, mogelijk zinloze monoloog. Soms is het ook zo dat somniloquy zich manifesteert in de emoties van de slapende persoon.

Praten in je slaap is niet ernstig, het is volkomen ongevaarlijk.

Maar kunnen we ook een samenhangend gesprek voeren met iemand die lijdt aan deze specifieke slaapstoornis? Het antwoord op deze vraag is: ‘het hangt ervan af.’ Er zijn mensen die korte zinnen kunnen zeggen. Bij anderen lijkt het alsof ze een gesprek hebben met iemand die op hen reageert in hun gedachten. In deze laatste gevallen zouden we deze mensen kunnen testen door ze een paar vragen te stellen. Maar reageren ze werkelijk op wat we zeggen?

Relatieproblemen veroorzaakt door somniloquy

Veel mensen met deze bijzondere slaapstoornis moeten omgaan met het gegeven dat ze geregeld worden uitgelachen door de mensen om zich heen. Hierdoor maken ze zich zorgen dat iemand hen misschien iets heeft gevraagd en ze hier in hun slaap te eerlijk op hebben gereageerd. Ze maken zich zorgen dat anderen hun diepste geheimen kunnen ontdekken. Als je ze echter zou vragen wat je gevraagd hebt of hoe ze hier zelf op hebben gereageerd dan kunnen ze hier geen antwoord op geven.

Dat komt omdat de zinnen, woorden of monologen die de slapende persoon zegt, meestal geen reacties zijn op externe prikkels. Ze zijn een product van het onbewuste en misschien een droom die de persoon op dat moment heeft. We kunnen iemand die lijdt aan somniloquy een keer iets vragen en ook een antwoord krijgen op onze vraag, maar vaak is dit antwoord geheel onsamenhangend en misplaatst.

Laten we eens naar een voorbeeld kijken. Een vrouw ligt te slapen in de woonkamer en haar vriendin staat naast haar. Plots lijkt ze iets te mompelen en zegt haar vriendin: “Wat?” De slapende vrouw begint weer te praten, deze keer iets harder.

Haar vriendin komt dichterbij, stelt de vraag opnieuw en luistert naar het nauwelijks hoorbare antwoord ‘soundtrack.’ Hoe vaak haar vriendin ook vraagt ​​wat dat betekent, de slapende vrouw zal waarschijnlijk voortdurend hetzelfde blijven herhalen of gewoon niet antwoorden.

Slapende vrouw

Deze situatie is onthullend, omdat het laat zien dat mensen die contact proberen te krijgen met iemand die praat in zijn slaap, vaak geneigd zijn om dezelfde vraag steeds opnieuw te herhalen. Dit komt doordat de slapende persoon zijn woorden nauwelijks goed uitspreekt en ze daardoor moeilijk te begrijpen zijn. Bovendien zeggen de mensen die dit weleens hebben geprobeerd, dat de slaapprater zich in de meeste gevallen gewoon omdraait en verder slaapt.

Is praten in je slaap slecht?

Een van de problemen die praten in je slaap kan veroorzaken, is dat je tijdens je slaap een naam of zin uitspreekt die verkeerd opgevat kan worden door degene die naast je slaapt. Wat slaappraters in hun slaap zeggen, hoeft niet per se iets te betekenen. In feite is het zeer waarschijnlijk dat het helemaal nergens op slaat. Toch kan dit misverstand problemen veroorzaken in een relatie.

In andere gevallen kan het geschreeuw, gehuil of een andere uitgedrukte emotie de nachtrust verstoren van de mensen die naast hun slapen, of ze zelfs bang maken. Als dat het geval is, adviseren experts om ontspanningsoefeningen uit te voeren en voldoende rust te krijgen. Over het algemeen komen dit soort afleveringen niet vaak voor en duren ze maar een minuut of twee.

50% van de kinderen praat in hun slaap, terwijl slechts 5% van de volwassenen slaapprater is.

Praten in je slaap kan ervoor zorgen dat je bang bent om in slaap te vallen

Heb jij last van deze slaapstoornis? Ken je iemand die regelmatig praat in zijn slaap? Als het antwoord ja is, dan kun je vanaf nu met een gerust hart gaan slapen. Niemand zal er namelijk voor zorgen dat je je diepste geheimen onthult. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.