Koffie met vrienden maakt onze problemen lichter

Koffie met vrienden maakt onze problemen lichter

Laatste update: 11 november, 2017

Warme chocomel, thee of koffie met vrienden, en elk probleem wordt lichter. De magie van die cathartische momenten bestaat simpelweg uit het weten hoe je het moment moet waarderen en hoe je spanning in een gesprek kunt verlichten, terwijl je geniet van het ritueel van het drinken van een warme drank. Dit genereert op zijn beurt zeer positieve veranderingen in onze hersenen.

Mihaly Csikszentmihalyi is een van de bekendste psychologen als het gaat om het bestuderen van geluk. Hij vertelt ons dat ondanks dat we gedurende onze dag omringd worden door mensen en erg verbonden zijn met technologieën en iedere soort stimulus, we ons eenzamer voelen dan ooit. We hebben onszelf ontkoppeld van geluk en vergeten de waarde van de goede momenten die we hebben gecreëerd, bijvoorbeeld door aan tafel te zitten met lieve vrienden en een kopje koffie of thee met hen delen.

Je moet niet wachten op het goede moment om gelukkig te zijn. Begin met gelukkig te zijn, laat de rust en evenwicht door je heen stromen en goede momenten komen vanzelf.

Die momenten van ontspanning die we bevorderen door middel van een sociaal ritueel, zoals iets samen drinken, hebben eigenlijk een heel belangrijk doel: het creëren van emotionele ankers. Koffie, thee of het delen van een maaltijd zijn positieve ervaringen die onze hersenchemie activeren, waardoor we meer communicatief kunnen zijn, ontspannen wanneer we geconfronteerd worden met stress en in staat zijn om positieve herinneringen te creëren.

Twee Vrienden Die Samen Op Een Steiger Koffie Drinken Want Koffie Met Vrienden Maakt Onze Problemen Lichter

Goede momenten zijn krachtiger dan slechte mensen

Een herinnering die als emotioneel positief is gecategoriseerd, blijft langer in ons geheugen dan een negatieve. Goede momenten hebben kracht, permanentie en een echte vaardigheid om ons zelfbeeld te bevorderen. En wij zijn niet de enige die dit zeggen. Een interessante studie aan de Universiteit van Limerick in Ierland heeft dit ook aangetoond.

Grote waanzinnigheden laten goede herinneringen achter, omdat ze de weerspiegeling zijn van open geesten, uitdagende harten die in het ‘hier en nu’ leven.

Volgens de auteuren van de studie heeft een gebeurtenis die een beetje onaangenaam is de neiging om uit ons geheugen te verdwijnen door een simpel verdedigingsmechanisme in onze hersenen. Wij verwerken de negatieve aspecten snel om ons aan te passen aan veranderingen. Wat ons echt helpt, zijn positieve herinneringen, herinneringen die een positieve houding optimaal voeden en die ons elke ochtend motiveren.

Twee Paar Handen Die Elkaar Onder Water Vasthouden

We hebben steeds meer de neiging om ons van de realiteit af te sluiten, van het hier en nu. We brengen de dag door met het doen van activiteiten die we ‘onderhoud’ zouden kunnen noemen: aankleden, de auto ophalen, de metro pakken, naar het werk gaan, terugkomen. We leven op volle snelheid, maar tegelijkertijd zijn we losgekoppeld van onze innerlijke stem en van die realiteit waar gevoelens, de emoties, plaatsvinden.

Het is niet dat we ‘slechte momenten’ ervaren; we bevorderen eigenlijk ‘een neutrale stroming’ waardoor de afstand van een gevoel van geluk nog groter wordt. Het is alsof we water met onze handen moeten verzamelen terwijl we het niet voelen. We zullen je vertellen hoe je die staat moet overwinnen.

Thee, koffie en goede vrienden…

We hebben het eerder al gehad over de voordelen van het gezonde ritueel om bij elkaar te komen voor koffie of thee. Elke sociaal gewortelde gewoonte heeft echt een doel dat we soms vergeten. In dit geval is het zo simpel als dat het ontmoeten van iemand om een kopje koffie te drinken ons van een neutrale stroming kan verplaatsen naar een gezond en positief moment.

Die gewoonte is slechts een klein voorbeeld van alles wat we zouden kunnen doen om ons in staat te stellen meer aanwezig te zijn, om meer geworteld te zijn in het hier en nu, meer ontvankelijk te zijn voor onze innerlijke wereld en tegelijkertijd ook voor dat prachtige tapijt van stimuli, kennis en gevoelens die ons vanuit de buitenwereld omringen.

Meisje Dat Een Kop Koffie Drinkt Terwijl Haar Kat Naast Haar Ligt

De voordelen van een kopje koffie met vrienden

Een kopje koffie in goed gezelschap kan veel voordelen opleveren:

  • Volgens een artikel gepubliceerd in Psychology Today kan cafeïne onze sociale relaties verbeteren door als een lichte stimulant te fungeren. Het optimaliseert het functioneren van neurotransmitters die het geheugen, een goed humeur en communicatie vergemakkelijken.
  • Het aangename gevoel van een drankje, zoals koffie of thee, zorgt ervoor dat er endorfines vrijkomen. Dit innerlijke gevoel van welzijn ontspant ons om van meer te genieten dan een emotionele connectie met vrienden, de mensen die we zinvol vinden, waarbij we een cirkel creëren die ons voedt vanuit onze emoties en mentale balans.
  • Het plezier en het delen van goede tijden helpt ons om ‘aanwezig te zijn’ en elke positieve ervaring, zoals we al hebben gezegd, bouwt een cognitieve en emotionele reserve die ons versterkt en ons in contact brengt met echt geluk: dat geluk dat in kleine dingen zit, de dingen die we elke dag kunnen bevorderen en die zo therapeutisch zijn voor geest en hart. Laten we dit in de praktijk brengen.
Twee Vriendinnen Die Door Een Bos Lopen Maar Juist Koffie Met Vrienden Maakt Onze Problemen Lichter

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.