Bij tegenslag zien we wie onze ware vrienden zijn

Bij tegenslag zien we wie onze ware vrienden zijn

Laatste update: 14 juni, 2017

Bepaalde vrienden in ons leven helpen ons overeind te blijven als we dreigen te vallen tijdens de moeilijke momenten. Vrienden die hun tijd aan ons besteden en ons affectie geven zodat we ons beter voelen. Een schouder om op te huilen die niet veel terugvraagt. In ruil daarvoor geven wij hen affectie als we die emotionele opluchting ervaren die we zo nodig hebben tijdens tegenslagen. Dit zijn onze ware vrienden.

Dat is waarom wij, als mensen, de neiging hebben om te zeggen dat je tijdens je slechtste momenten zal merken wie het verdient om ook bij je te zijn tijdens je beste tijden. Deze mensen zijn onze ankers die ons vastleggen aan de werkelijkheid. Ze zijn een bron van steun, een slot op je leven dat alle goede dingen vasthoud.

Dat is waarom onze tijd een waardevol cadeau is. Een cadeau dat gebaseerd is op wederkerigheid. Een goed dat zo gewaardeerd wordt dat we altijd voorzichtig zouden moeten zijn aan wie we het geven. Niet ieder doel is het waard.

Ware Vrienden

Emotionele communicatie, je basis tijdens tegenslagen

We hebben de neiging te denken dat de mensen om ons heen tussen de regels door zouden moeten lezen. Als iemand ons vraagt of er iets is, hebben we de neiging om te zeggen dat alles goed is, of maar een paar woorden te zeggen als antwoord. We maken de fout om een beetje geïrriteerd te raken wanneer we proberen om onze vervelende emotionele ervaringen in woorden uit te drukken.

Dit ontstaat door een vorm van magisch denken op basis van verwachtingen. Wij denken dat anderen moeten weten hoe ze zich op elk moment moeten onderscheiden en gedragen. Dit is een vergissing. En als gevolg hiervan worden we oneerlijk.

Pas dus goed op! Maak niet de fout om te denken dat anderen onze conflicten of onze stress kunnen raden. Als we ons verhaal niet duidelijk communiceren, zijn veel van de mensen om ons heen misschien niet in staat om de ernst van onze situatie te begrijpen.

Het is gevaarlijk om er een raadspel van te maken. Zoals je waarschijnlijk al wel eens hebt ervaren, is het gebruikelijk dat we een enorme fout kunnen maken als we ons laten leiden door verwachtingen.

Ware Vrienden

In relaties zijn de zinnen ‘ik zou het voor jou doen’ of ‘je zou het moeten hebben kunnen voelen’ niet van toepassing. Nee. Het is belangrijk dat we onze stemming laten weten en rechtstreeks om hulp vragen. Het maakt niet uit wat je misschien denkt, maar hierdoor word je niet kwetsbaar.

Het is goed voor ons om selectief te zijn met besluiten aan wie we vertellen over onze strijd, ons verhaal.

We kiezen zelf wie we toelaten in ons leven. Daarom moeten we wanneer iemand ons kwetst ook ons eigen gedrag analyseren, op de meeste objectieve manier mogelijk. We moeten vermijden dat we dingen gaan denken zoals als ik haar was had ik dit of dat gedaan. In plaats daarvan moeten we proberen om andere woorden te geven aan ons conflict en teleurstelling.

Probeer een beetje advocaat van de duivel te spelen, en probeer uit de persoon die je bent te stappen, in de schoenen van iemand anders. Stap in hun gedachtepatronen, hun emoties, hun werkelijkheid. Dit zal je meer teleurstellingen besparen.

Ware Vrienden

Als de communicatie stroomt: emotionele steun

Het is geweldig als je kunt rekenen op de mensen om je heen, die ervoor je zijn in je leven, op precies dat moment dat je ze nodig hebt. Dat staat buiten kijf. Knuffels en gedeelde stiltes maken ons compleet tijdens momenten waarop een emotionele leegte ons belemmert.

Wat opvalt door permanentie is oprechte waardering, vriendelijkheid, de metamorfose van de relatie, de drive, het ondraaglijke onvergankelijke verdriet, onze ontkoppeling, ons ongeduld, onze wanhoop, ons zelfbedrog.

Ware Vrienden

Dit zijn de mensen die naar ons hebben geluisterd toen de tranen over onze wangen stroomden. Ze hebben de klappen gestopt die we onszelf probeerden toe te brengen. Klappen die worden gevoed door onze angst voor iemand anders die binnenin ons een nog diepere wond veroorzaakt.

Het is niet dat de aanwezigheid van degenen van wie we het meest houden grote gebaren of hoffelijkheid vereist. In plaats daarvan hebben we het over gezelschap, bemoedigende woorden, peptalks wanneer je het nodig hebt. De mensen die bij ons zijn als we niet leuk of aardig zijn, als we ruzie maken over onze frustraties en onrecht, als we door onze pijn niet in staat zijn om rekening te houden met anderen… Deze mensen verdienen ons tijdens de goede tijden.

Degenen die bij ons blijven als we verdwalen in het donker verdienen het om ons te begeleiden tijdens onze momenten van verlichting. Zij verdienen waardering, warmte, genegenheid en plezier. Zij verdienen een feest dat hen waardig is. Zij verdienen het om beloond te worden met wederkerigheid.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.