Negatieve emoties verslaan met je verbeeldingskracht

Negatieve emoties verslaan met je verbeeldingskracht

Laatste update: 29 oktober, 2017

Emoties horen bij ons, wat betekent dat we ze niet kunnen ontvluchten hoe hard we het ook proberen. Het is normaal om woede, jaloezie en wrok te voelen, hoewel het van belang is om te weten hoe we ermee om kunnen gaan om deze negatieve emoties te verslaan. Het grote probleem is dat niemand ons leert hoe we dit moeten doen. Maar met de hulp van onze eigen verbeeldingskracht zullen we in staat zijn het te bereiken.

“De verbeelding creëert de werkelijkheid.”

-Richard Wagner-

We weten dat negatieve emoties echt niet iets zijn om over op te scheppen, en dus proberen we ze vaak te onderdrukken en verbergen. Maar dit is niet slim, want zoals je vast wel weet zullen ze er uiteindelijk toch wel uit komen. Hoewel je niet kunt kiezen welke emotie je zult voelen, kun je wel kiezen wat je met ermee doet.

Emoties zijn treinen die komen en gaan

Wat doen treinen? Blijven ze stilstaan? Nee, ze bewegen, ze komen en gaan. Ook ons leven zouden we kunnen zien als een trein; mensen stappen in en sommigen blijven, terwijl anderen uitstappen. Gebruik nu je verbeelding om dezelfde trein te visualiseren, maar in plaats van mensen, vervoert hij jouw negatieve emoties.

Trein Bij Volle Maan Want We Moeten De Negatieve Emoties Verslaan Die Met Ons Meerijden

Soms voelt het alsof je jezelf niet van je woede zult kunnen bevrijden. Het zit in je en je krijgt het er niet uit. Maar wat er werkelijk aan de hand is, is dat je het niet loslaat; je laat jouw woede blijven. Begin het te zien alsof je in een trein zit die, over enkele minuten of een uur, een andere route zal beginnen te volgen.

Misschien is het moeilijk voor je om je dit in te beelden, of misschien denk je dat het je onmogelijk zal kunnen helpen. Misschien ben je je er niet van bewust dat je geest het meest krachtige ding is dat je hebt. Als je gelooft dat iets mogelijk is, dan is dit zo. Als je denkt dat je op een punt bent aangekomen waarop je niet meer verder kunt, dan zal ook dit gebeuren.

Alles dat jouw geest gelooft zal werkelijkheid worden.

Geef eens antwoord op deze vraag: waarom maak je je geen zorgen om je positieve emoties? Als zij je geen zorgen baren, dan zouden je negatieve emoties dit ook niet moeten doen. Het probleem is dat de negatieve emoties te veel aandacht krijgen omdat ze zo een slecht gevoel veroorzaken. Maar je moet ze niet belangrijker maken dan ze zijn. Focus je niet op ze. Op deze manier zal de trein kunnen gaan rijden en zullen ze op een gegeven moment uitstappen.

Negatieve emoties verslaan door ze eerst te omschrijven

Dit kan een behulpzame techniek zijn om te gebruiken bij kinderen, maar het kan ook goed werken bij volwassenen. Soms onderdrukken we onze emoties dusdanig dat we van ze wegrennen en ze negeren, ook al zijn ze er nog steeds.

Het kan dan ook heel behulpzaam zijn om je emoties een fysieke vorm te geven. Laat je verbeelding de vrije loop en probeer je voor te stellen dat je jouw jaloezie of woede vasthoudt in je hand. Probeer je voor te stellen hoeveel de emotie weegt, welke kleur deze heeft, of deze groot of klein is. Wat je hiermee uiteindelijk doet is de emotie omschrijven, analyseren en observeren.

Vlinder Meisje In Fantasiewereld Die Op Het Punt Staat Een Duistere Trap Te Beklimmen Want We Moeten De Negatieve Emoties Verslaan Die Ons Lastigvallen

Dit zal je in staat stellen om er effectiever mee te dealen. In plaats van de emotie te negeren, omschrijf je deze, en dit zal je helpen deze te controleren. Misschien zie je de emotie voor je als heel groot, donker en zwaar. Dit zal ervoor zorgen dat je erover na gaat denken of deze echt zo is, of dat je misschien van een mug een olifant aan het maken bent.

“We maken fouten wanneer emoties ons overweldigen en ons aanzetten tot slecht gedrag.”

-Dalai Lama-

Deze techniek kan tevens helpen bij de kleinsten thuis, aangezien zij nog helemaal niet weten hoe ze met hun negatieve emoties moeten omgaan. En soms weten we het zelf ook niet – of misschien is het niet zo dat we het niet weten, maar willen we ze niet confronteren. Vergeet echter niet dat je ze zo veel kunt negeren als je wilt, weg zullen ze er niet door gaan. En als je ze niet oplost, zullen ze je uiteindelijk verteren.

Als ze je angst aanjagen, lach ze dan uit

Negatieve emoties jagen ons angst aan. Wanneer je bovengenoemde techniek toepast, zul je misschien worden geconfronteerd met een verschrikkelijk monster dat de woede die jij vanbinnen voelt belichaamt. Of misschien is het een lange, donkere schaduw, het silhouet van jaloezie. Wat het ook is, als je jezelf ervan wenst te bevrijden, zul je de angst die je voelt moeten bestrijden.

Een goede oplossing is om de emotie uit te lachen, hierdoor zal deze al snel aan kracht verliezen en maar moeilijk kunnen overleven. Dus, pak de emotie, dat verschrikkelijke monster, vast met je hand en beeld je in dat deze een belachelijk hoog stemmetje heeft, of een afschuwelijke rok aanheeft in combinatie met een idiote hoed. Dit zal je aan het lachen maken, en geloof het of niet, het zal je helpen om die negatieve emoties te laten stromen en ze te laten verdwijnen door dat gat dat jij voor ze geopend hebt.

Surrealistische Afbeelding Van Vrouw Met Ballon Als Hoofd Als Symbool Voor Hoe Onze Verbeeldingskracht Ons Kan Helpen Om Onze Negatieve Emoties Te Verslaan

Je kunt je negatieve emoties niet ontvluchten, maar je kunt ze wel vrijlaten. Door gebruik te maken van je verbeeldingskracht, kun je voorkomen dat je de emoties blijft voeden en groter blijft maken. Als je je te sterk focust op je woede, zou je uiteindelijk dingen kunnen doen waar je later spijt van krijgt.

Er is niets zo krachtig als de verbeelding.

Deze technieken lijken misschien een belachelijke manier om met je emoties te dealen, maar ze zullen je zeker kunnen helpen. Denk niet na over hoe onnozel ze lijken – bewaar de spot voor je negatieve emoties. Als je de kwestie op deze manier benadert, zul je in staat zijn jezelf te ontdoen van de last van negativiteit en schadelijke gedachten. Jouw verbeelding is veel krachtiger dan je denkt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.