Ontdek de 4 soorten boulimia en hun stadia

De categorisering van boulimia is richt zich op de manieren waarop iemand de tijdens een eetbui geconsumeerde calorieën kwijtraakt en hoe dit het gewicht in de loop van de tijd beïnvloedt. Hier gaan we dieper in op het onderwerp.
Ontdek de 4 soorten boulimia en hun stadia
Sharon Laura Capeluto

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sharon Laura Capeluto.

Laatste update: 10 maart, 2024

Boulimia is een complexe aandoening die verschillende types omvat en er niet voor iedereen hetzelfde uitziet. Een veel voorkomende misvatting is dat iemand met boulimia ondergewicht moet hebben en zichzelf moet overgeven. Dit is niet altijd het geval want er zijn verschillende soorten boulimia.

Iemand met een boulimische stoornis kan zelfs een lichaamsgewicht hebben binnen het bereik dat als “gezond” wordt beschouwd en nooit laxeermiddelen hebben gebruikt of zelf braken hebben opgewekt.

Hoewel ze allemaal een problematische relatie met voedsel en een zich herhalende disfunctionele cyclus delen, zijn er verschillende categorieën, elk met specifieke kenmerken die we in dit artikel zullen behandelen.

Wat is boulimia nervosa?

Boulimia nervosa (BN) wordt door de DSM-V (Engelse link) geïdentificeerd als een van de typische eetstoornissen (ED’s), samen met anorexia nervosa en eetbuienstoornis. Het wordt gekenmerkt door een terugkerende cyclus met perioden van eetbuien gevolgd door purgeren of compenserend gedrag, met als doel gewichtstoename te voorkomen.

Volgens een artikel (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Current Problems in Pediatric and Adolescent Health Care, ligt de lifetime prevalentie van deze stoornis tussen 0,9% en 3%. Bovendien komt het vaker voor bij vrouwen. Boulimia bij adolescenten ontwikkelt zich meestal rond de leeftijd van 16 jaar, hoewel het vaak doorgaat tot in de volwassenheid.

Een belangrijk aspect om op te merken is dat deze aandoening verder gaat dan eetgedrag. Omdat het verband houdt met mentale en emotionele gezondheid, wordt het ook beschouwd als een psychologisch probleem. Daarom moet de behandeling veelomvattend zijn.

Waarschuwingssignalen

Er zijn bepaalde signalen die wijzen op de aanwezigheid van BN. De waarschuwingssignalen (die ook als symptomen kunnen worden beschouwd) variëren van persoon tot persoon, maar enkele veelvoorkomende indicatoren zijn de volgende:

  • Isoleert zichzelf uit sociale groepen en vermijdt eten met andere mensen.
  • De persoon heeft zeer perfectionistische en zelfeisende trekjes wat betreft uiterlijk.
  • De persoon verandert zijn eetgewoonten drastisch en gaat van het ene uiterste naar het andere.
  • Is geobsedeerd door lichaamsgewicht, heeft een laag zelfbeeld en een vervormd lichaamsbeeld.
  • Voert specifieke rituelen uit voor of na de maaltijd, zoals zichzelf wegen, calorieën berekenen of naar het toilet gaan.
  • Verbergt of liegt over purgeren, compensatiegedrag of de hoeveelheid geconsumeerd voedsel.
  • Bewijzen van gebitsproblemen als gevolg van veelvuldig braken, zoals gaatjes of tandglazuurbederf.
  • stemmingswisselingen ervaart die kunnen bestaan uit prikkelbaarheid, angst en/of depressieve symptomen.
Hoewel het waardevol is om op de hoogte te zijn van waarschuwingen, kunnen ze niet als bepalend worden beschouwd of geïsoleerd of onverantwoord worden geëvalueerd. Voor een nauwkeurige diagnose moet een gezondheidsprofessional worden geraadpleegd.

Welke soorten boulimia zijn er?

BN kan aan de hand van twee variabelen worden ingedeeld: aan de hand van de manier waarop het compensatiegedrag tot uiting komt of aan de hand van het lichaamsgewicht.

Aan de hand van de aan- of afwezigheid van purgeren

Hoe reageert de persoon na een eetbui? Welke strategieën gebruikt hij/zij om de gevolgen van overeten te beperken? Hoe gaat hij/zij om met schuldgevoelens? Dergelijke vragen zijn de sleutel tot het begrijpen van de volgende typen boulimia volgens deze categorisering. Deze soorten boulimia noemen we purgerende en niet-purgerende boulima.

Volgens lichaamsgewicht

Naast de indeling op basis van compensatiestrategieën, zijn de typen boulimia gekoppeld aan gewicht als volgt.  Deze soorten boulimia worden geassocieerd met overgewicht of obesitas of met een wisselend gewicht. 

Hoeveel soorten boulimia zijn er?

1.  Purgerende boulimia

Bij zuiverende boulimia gaat het om methoden om snel van de calorieën van het ingenomen voedsel af te komen, zoals zelfopgewekt braken of overmatig gebruik van laxeermiddelen of diuretica.

2. Niet-purgerende boulimia

De persoon met dit type BN gebruikt compenserende gedragingen die niets te maken hebben met direct zuiveren. In een poging om gewichtstoename te voorkomen en psychologisch leed te verlichten, doen ze aan overmatige lichaamsbeweging, vasten of beperken ze hun maaltijden aanzienlijk.

3. Geassocieerd met overgewicht of obesitas

Hieronder vallen mensen die BN ervaren, al dan niet purgerend, en die tot op zekere hoogte overgewicht of obesitas hebben. Hoewel veranderingen in lichaamsgewicht aanwezig kunnen zijn, zijn ze meestal niet met het blote oog waarneembaar.

4. Geassocieerd met variabel gewicht

In dit geval heeft de persoon constante gewichtsschommelingen. Ze kunnen perioden doormaken van overgewicht, van als “gezond” beschouwd worden en van ondergewicht. Deze variatie draagt bij aan de overtuiging dat hij/zij het gewenste figuur kan bereiken als hij/zij doorgaat met dit gedrag.

Bovendien klampen ze zich vast aan het idee dat hun ware identiteit hun versie met ondergewicht is, waardoor de bulimische cyclus wordt gevoed.

Fasen van de boulimische stoornis

Hoewel de intensiteit van elk van de fasen kan veranderen afhankelijk van de patiënt, worden er enkele gemeenschappelijke fasen geïdentificeerd in de ontwikkeling of het verloop van BN, ongeacht over welk type we het hebben.

  1. Eetbuien: de persoon verliest de controle en eet gulzig en dwangmatig in korte tijd. Ze hebben weinig besef van wat ze eten en kauwen nauwelijks. Eet meestal vetrijk voedsel en wisselt abrupt tussen zoet en zout, warm en koud.
  2. Schuld- en schaamtegevoelens: deze emoties ontstaan als gevolg van controleverlies tijdens eetbuien en worden vaak verergerd door zorgen over gewicht en lichaamsbeeld. Zinnen als “Ik kan niet geloven dat ik het weer gedaan heb” of “Ik zou mezelf onder controle moeten kunnen houden” kunnen in je hoofd opkomen.
  3. Zuiveringsaanvallen of compenserend gedrag: deze worden geïnitieerd door spijt. Afhankelijk van het type BN neemt de persoon zijn toevlucht tot purgerende episodes of compenserend gedrag. Ze proberen gewichtstoename te voorkomen door zelf overgeven, het gebruik van laxeermiddelen of overmatige lichaamsbeweging.
  4. Tijdelijk gevoel van controle: er wordt een tijdelijk gevoel van rust en controle ervaren. Gedachten als “Ik zal nooit meer eetbuien krijgen” of “Ik zal vanaf nu mijn eetgedrag onder controle houden” komen in deze fase vaak voor.
  5. Herhaling van de cyclus: de persoon raakt opnieuw geobsedeerd door wat hij eet en besluit een restrictief en streng dieet te volgen. Maar in plaats van te helpen, lokt deze aanpak juist meer eetbuien uit, en zo herhaalt de cyclus zich.

Wat is de behandeling voor boulimia nervosa?

Wat leidt tot eetstoornissen

In eerste instantie is het cruciaal om een medisch consult te plannen om de lichamelijke gezondheid te beoordelen. Dit kan mogelijke voedingstekorten, onevenwichtigheden in het lichaam en risico’s als gevolg van de stoornis vaststellen.

Tegelijkertijd is het essentieel om de hulp in te roepen van professionals in de geestelijke gezondheidszorg. Vaak zit er achter iemand met BN iemand die moeite heeft met het reguleren van zijn emoties en te maken heeft met onzekerheden en een kwetsbaar gevoel van eigenwaarde.

Cognitieve gedragstherapie kan daarom waardevolle ondersteuning bieden bij het identificeren en veranderen van de disfunctionele gedachten en gedragingen die aan de basis liggen van het probleem. Daarnaast kan de therapeut in sommige omstandigheden psychiatrische consulten aanbevelen als aanvullende aanpak.

Daarnaast is het essentieel om een voedingsdeskundige te raadplegen, die zal bijdragen aan een gezond en duurzaam voedingsplan dat is afgestemd op de behoeften en voorkeuren van elke patiënt.

Omdat aspecten van geestelijke en lichamelijke gezondheid bij BN duidelijk met elkaar verweven zijn, is het essentieel dat de behandeling alomvattend is en samenwerkt. Het is relevant dat alle betrokken professionals het gemeenschappelijke doel delen om de patiënt te helpen en effectief met elkaar samenwerken.

Daarom herhalen we dat alle of de meeste van deze gebieden bij de aanpak betrokken moeten worden:

  • Voeding
  • Psychologie
  • Psychiatrie
  • Klinische geneeskunde

Samenwerking met familie, een belangrijk aspect

Vaak wordt bij de behandeling samengewerkt met familie of dierbaren. Hun betrokkenheid is essentieel voor het bieden van voortdurende emotionele steun, het creëren van een omgeving die bevorderlijk is voor herstel en het helpen voorkomen van terugval.

Familietherapie is inderdaad een effectief hulpmiddel, vooral bij adolescenten met een recent begin van de ziekte. In deze context richt het zich op het aanpakken van ongezonde familiedynamieken die bijdragen aan de pathologie.

Vroegtijdig handelen is cruciaal bij alle soorten boulimia

Het vroegtijdig herkennen en aanpakken van een ED maakt het verschil op de weg naar herstel. Daarom is het essentieel om boulimia tot in detail te begrijpen, de soorten boulimia te kennen, je bewust te zijn van de waarschuwingssignalen en te weten tot welke specialisten je je kunt wenden.

Of je nu zelf voor deze uitdaging staat of iemand in je omgeving hebt die deze uitdaging aangaat, aarzel niet om hulp te vragen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.