De drie populairste mythes over voeding

De drie populairste mythes over voeding

Laatste update: 28 januari, 2021

Voeding kan behoorlijk verwarrend zijn. Er bestaan tegenwoordig veel theorieën, valse informatie en verschillende standpunten over hoe we moeten eten. We hebben geen idee meer wat we moeten doen om af te vallen of gezonder te gaan eten. Om je in ieder geval op weg te helpen, vertellen we je in dit artikel alles over de drie populairste mythes over voeding.

Wetenschappelijke studies hebben al deze mythes over voeding in de loop der jaren ontkracht. Ze leren ons dus maar weinig over de beste manier om te eten. Voor elke mythe vind je een verklaring waarom mensen dachten dat deze waar was en hoe uiteindelijk is ontdekt dat het juist niet zo is.

Waar komen mythes over voeding vandaan?

Voeding, net zoals psychologie of geneeskunde, is een wetenschap die rechtstreeks verband houdt met menselijke wezens. Vaak genoeg is het vrij onmogelijk om ideale klinische studies met betrekking tot voeding uit te voeren.

Dit maakt kennis op dit gebied veel moeilijker te ontwikkelen dan op andere gebieden zoals natuurkunde of scheikunde, waar de regels met betrekking tot manipulatie minder beperkend zijn.

Gezonde voeding

De meeste onderzoeken met betrekking tot voeding zijn gebaseerd op statistieken. Hoewel de gegevens uit deze statistieken vaak nuttig zijn, stellen statistieken ons in het algemeen niet in staat om causaliteit vast te stellen. Dit verklaart waarom wetenschappers soms niet kunnen achterhalen waarom een ​​bepaald resultaat optreedt.

Gegevens over voeding zullen altijd onvolledig zijn totdat een klinische studie wordt uitgevoerd. Daarom heeft deze jonge wetenschap nog steeds niet alle antwoorden over wat nu wel gezond is en wat niet.

In de afgelopen decennia is echter veel nieuwe informatie op dit gebied naar voren gekomen, voornamelijk als gevolg van de obesitasepidemie waar in veel ontwikkelde landen sprake van is. Hieronder gaan we de drie meest populaire mythes over voeding met je bespreken.

1. Mythes over voeding: veel eieren eten is niet gezond

Een van de belangrijkste mythes over voeding is dat het eten van veel eieren (vooral de dooier) allerlei problemen kan veroorzaken. Dit idee komt voort uit de overtuiging dat het consumeren van veel cholesterol onze cholesterolwaarden beïnvloedt. Het klinkt logisch, nietwaar?

Recente onderzoeken tonen echter aan dat eieren geen invloed hebben op het cholesterolgehalte in ons lichaam. We weten nu dat ons lichaam tot wel vier keer meer cholesterol produceert dan wat we er in een dag van kunnen eten. Het toevoegen van eieren aan onze voeding heeft dan ook geen invloed op ons.

2. Het consumeren van vet maakt je dik

Een andere enorme mythe over voeding is dat het eten van te veel vet ervoor kan zorgen dat we aankomen. Tegenwoordig is echter bekend dat dit niet precies is hoe het werkt.

Deze gedachte kwam voort uit het tellen van de calorieën in elk type macronutriënt. Waar koolhydraten en eiwitten twee calorieën per pond bevatten, bevat vet er vier. Het is dan ook logisch om te denken dat als we willen afvallen, we meer van de eerste twee soorten voedingsstoffen moeten eten en minder van de laatste.

Recente studies suggereren echter dat, binnen de grenzen, het toevoegen van een geschikte hoeveelheid vet aan ons dieet er juist voor kan zorgen dat we afvallen.

De reden hiervoor is dat deze stof betrokken is bij een groot aantal fundamentele aan gewichtsverlies gerelateerde processen zoals de productie van testosteron, het gevoel van verzadiging of de versnelling van de stofwisseling (de snelheid waarmee we van nature calorieën verbranden).

3. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag

Mijn grootmoeder herhaalde altijd een populair gezegde: “Ontbijt als een keizer, lunch als een koning, en dineer als een bedelaar.” Deze uitspraak is gebaseerd op de oude overtuiging dat het nuttigen van een uitgebreid ontbijt ervoor zorgt dat we de hele dag naar behoren functioneren.

Voedingsmiddelen met gezonde vetten

Hoewel een voedingsrijk ontbijt (zoals groenten en eiwitten) ons inderdaad de hele dag energie kan geven, is de waarheid dat het typische westerse ontbijt dat niet kan.

De suikerachtige ontbijtgranen of andere zoetigheden die we in het Westen graag eten bij het ontbijt, zorgen namelijk voor pieken in onze bloedsuikerspiegel en geven ons alleen op korte termijn energie

De twee meest aanbevolen opties volgens ontbijtexperts zijn daarom:

  • Eet voedsel dat weinig suiker bevat en meer vet en eiwitten.
  • Sla het ontbijt over, ook bekend als ‘vasten’.

De informatie in dit artikel heeft je mogelijk verrast. We zijn ons ervan bewust dat dit in tegenspraak is met wat we oorspronkelijk over voeding hebben geleerd. Het goede aan de wetenschap is echter dat we beetje bij beetje vooruitkomen naarmate er nieuw bewijsmateriaal ontstaat. Wie weet wat we in de toekomst zullen ontdekken over dit belangrijke gebied?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.