Wat is het eigenlijk nut van statistieken in de psychologie?

Wat is het eigenlijk nut van statistieken in de psychologie?
Alejandro Sanfeliciano

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Alejandro Sanfeliciano.

Laatste update: 27 december, 2022

Wat is het nut van statistieken in de psychologie? Statistieken trekken meestal de aandacht van de mensen die een carrière in de psychologie starten. Ze geloven namelijk dat cijfers iets uit het verleden zijn. Toch duikt dit verontrustende onderwerp echter plotseling op.

Waarvoor gebruiken wetenschappers statistieken? Waarom zijn statistieken handig voor psychologen en voor mensen die in de psychologie geïnteresseerd zijn?

Wanneer we psychologie studeren, dan zullen we onder andere de volgende cursussen tegenkomen: ‘De beginselen van onderzoek’, ‘Data-analyse’, ‘Onderzoeksontwerp’, ‘Psychometrie’, enzovoort.

Deze onderwerpen steunen rechtstreeks op statistische gegevens. Deze lessen kunnen de psychologiestudenten niet echt motiveren. Het zijn dus niet één van de meest gewaardeerde onderdelen van dit beroep.

In dit artikel zullen we proberen een antwoord te geven op de vragen die vele studenten en nieuwsgierige mensen zich stellen. Die vragen rijzen wanneer ze met deze vakken in contact komen.

Om deze antwoorden te formuleren zullen we de psychologie als wetenschap bespreken. We zullen het in dit artikel dus hebben over het nut van statistieken in de psychologie.

Onderzoek en methodologie in de psychologie

Je moet onthouden dat de psychologie een wetenschap is. Alle bevindingen van deze discipline gaan uit (of zouden moeten uitgaan) van de toepassing van een alomvattend en betrouwbaar systeem, met name de wetenschappelijke methode. Deze methode steunt op de toenemende verzameling van bewijs met behulp van verschillende wiskundige instrumenten.

Onderzoek en methodologie in de psychologie

De psychologie is een discipline die ver reikt. Het wordt namelijk in verschillende gebieden toegepast: klinisch, opvoedkundig, sport, sociaal, zakenwereld, enzovoort. Onder de toegepaste gebieden bevinden zich echter de onderzoeksterreinen.

Om nauwkeurige besluiten te trekken omtrent een waarneembare werkelijkheid hebben we wiskunde nodig. Op basis van de wiskunde krijgen we toegang tot de betekenis van de resultaten die we uit experimenten en onderzoek halen.

Indien er in de psychologie geen statistische gegevens zouden zijn, dan zouden we niet in staat zijn om te weten of de resultaten die we waarnemen geldig en betrouwbaar zijn.

Een juiste methodologie en een wiskundige studie bevestigen de gegevens die we in ons onderzoek verkregen hebben. Dit zal handig zijn wanneer we het in reële situaties willen toepassen.

Psychologie is een wetenschap. Om deze reden moet je dus een abstract systeem gebruiken dat het jou mogelijk maakt om zoveel mogelijk op een manier te werken die vrij is van meningen en subjectiviteit. Dit systeem is de wetenschappelijke methode.

Eén van de sleutelaspecten van deze methode is het gebruik van statistieken als instrument. Het is dus heel belangrijk om psychologen op te leiden zodat ze toch minstens de basiselementen van de statistiek grondig begrijpen.

Het nut van statistieken in de psychologie

Wanneer je de studie in de psychologie start, lijkt het misschien alsof statistieken in de psychologie geen onmiddellijk nut hebben. Alle psychologiestudenten beseffen echter snel dat ze die wiskundige hulpmiddelen nodig hebben om het onderwerp grondig te begrijpen.

Vaak zullen we immers gegevens en statistieken uit verschillende onderzoeken vinden. We zullen in contact komen met geldigheidscoëfficiënten en betrouwbaarheidscoëfficiënten van tests die psychologen in therapieën gebruiken. We zullen ook wiskundige modellen van cognitieve processen leren kennen…

De redenen zijn duidelijk waarom methodologie en statistieken fundamenteel zijn. Ze zijn immers nodig om toegang te krijgen tot de bevindingen die we uit onderzoek halen. We moeten dit onderwerp dus beheersen als we ons willen wijden aan onderzoek in de psychologie.

De reden is dat je dan inzicht krijgt in de mate waarin de procedure die de onderzoekers gebruikt hebben, de meest geschikte is. Bovendien kan je op dezelfde manier ook weten hoe betrouwbaar de verkregen resultaten zijn.

Het nut van statistieken in de psychologie

Het belang van de kennis van statistieken en data-analyse

De klinische psychologie en andere toepassingsgebieden vereisen voortdurend opleiding. Dit betekent dat we ons dus bewust moeten zijn van de nieuwe veranderingen in deze discipline.

Als we de bevindingen van de academische psychologie willen kennen en interpreteren, dan is het noodzakelijk dat we een minimum kennis bezitten van statistieken en methodologie. De kennis van statistieken en data-analyse is voor elke psycholoog een vereiste.

Statistieken in de psychologie zijn een onderwerp dat veel angst en wat hoofdpijn veroorzaakt. Het is echter uitermate belonend en handig om te weten hoe je de hulpmiddelen kan gebruiken die statistieken bieden.

Om deze reden is het belangrijk dat studenten en mensen die geïnteresseerd zijn in de psychologie zich met enthousiasme in de studie van de methodologie en data-analyse onderdompelen. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.