5 boeken voor de opvoeding van kinderen die in zichzelf geloven

Eigenwaarde en zelfperceptie moeten vanaf jonge leeftijd worden gecultiveerd om op te groeien met een goed karakter en weinig onzekerheden.
5 boeken voor de opvoeding van kinderen die in zichzelf geloven

Laatste update: 10 februari, 2024

Vandaag laten we je kennismaken met een lijst boeken voor de opvoeding van kinderen die in zichzelf geloven. Waarom is dat belangrijk? Een citaat van Karl A. Menninger vat het op een volmaakte manier samen. “Wat we kinderen aandoen, zullen zij de maatschappij aandoen.”

Uiteraard dromen wij, ouders, allemaal dat we gelukkige, voldane kinderen zullen hebben die de dingen doen die ze leuk vinden. Het is duidelijk dat zij een eerlijkere en evenwichtigere wereld zullen moeten ontwikkelen als ze dat willen doen. En om zo’n samenleving te verwezenlijken moeten er mensen zijn die in zichzelf geloven. Ze moeten ook zelfverzekerd en zelfvoorzienend zijn. Bovendien moeten ze al hun mogelijkheden in een voller leven kunnen investeren.

“Oud worden is een verplichting maar opgroeien is een keuze.”

-Walt Disney-

Het vertrouwen dat hen laat groeien, begint met kennis en intuïtie

Tijdens de vroegste kinderjaren zijn jonge kinderen vaak spontaan en direct. Dat is één reden waarom het zo’n vreemde ervaring is om met hen om te gaan. Maar vanaf de leeftijd van zeven jaar beginnen ze zich zorgen te maken over “wat de mensen zullen zeggen.” Ze piekeren over de meningen van vrienden, leraren en familieleden.

Boeken voor de opvoeding van kinderen

Maar je hoeft kinderen bepaalde delen van hun spontane aard niet te laten verliezen. Toon hen hoe ze hun emoties kunnen verwerken zonder de verbinding ermee kwijt te raken. Als je wilt dat ze zich op een goede en veilige manier ontwikkelen, dan moet je hen de weg tonen om hun emoties op een assertieve manier uit te drukken. Want ze hebben rechten. En het is jouw missie ervoor te zorgen dat ze die rechten kennen zodat niemand hen kan bedreigen als jij niet aanwezig bent.

Want anders zal er maar één ding gebeuren. Je kinderen zullen de verbinding met hun emoties kwijtraken. Dit zal hen ook wegduwen van een deel van hun identiteit. Je moet onthouden dat een kind een deel van zichzelf verliest, net als een volwassene die onzeker is over zijn identiteit. En dat verlies laat ruimte vrij voor onzekerheid.

Boeken over de opvoeding van kinderen die in zichzelf geloven

Hier kan de lijst boeken voor de opvoeding van kinderen een rol spelen. Want deze boeken kunnen je helpen ervoor te zorgen dat je kinderen nooit stoppen met in zichzelf te geloven. Het lezen van deze boeken zal hen tonen dat hun wensen en verlangens altijd een plaats verdienen. Het zal hen ook tonen hoe ze een rechtstreekse dialoog met hun emoties kunnen opstarten. Want dit zal hen helpen om die emoties te herkennen en uit te drukken. Het leert hen een manier van uitdrukken die hen of iemand anders niet kwetst. En deze boeken voor de opvoeding van kinderen dragen daar aan bij. Ze zorgen ervoor dat je kinderen zich veiliger en zekerder van hun talenten voelen en een sterk zelfvertrouwen hebben. Je moet dus zeker de titels van deze boeken opschrijven.

The Flock (De Kudde)

We beginnen de lijst met The Flock van Margarita del Mazo. Het is een boek met prachtige illustraties die voor kinderen en volwassenen leuk zijn. En je vindt in dit boek ook een mooie les over respect voor jezelf, de mensen om je heen en over diversiteit.

De auteur vertelt het verhaal van een heel speciale groep schapen, de schapen die we tellen om in slaap te vallen. Alles verliep erg leuk toen ze naar buiten gingen om te denken, te rennen, te springen en verder te gaan op hun weg… tot nummer 4 verdween.

Kraai

Laten we nu eens kijken naar Kraai van Leo Timmers. Het is ook een geïllustreerd boek dat op een tedere manier de behoefte benadert die we allemaal hebben om geliefd te zijn. Het betekent niet dat je mensen jou anders dan anderen moet laten behandelen, alleen maar omdat je anders bent.

In dit geval is dit precies wat de kraai overkomt die het hoofdpersonage van het verhaal is. Geen enkele vogel wil iets met hem te maken hebben. En hij begrijpt niet waarom. Maar alles verandert wanneer hij de controle over zijn leven in handen neemt. Hij ontdekt dan dat het niet nodig is om iemand te zijn die je niet bent zodat andere mensen je aanvaarden.

The Little Pea (De Kleine Erwt)

Nu is het tijd voor The Little Pea van Eric Battut. In dit boek zijn de voornaamste personages een groep erwten die gedwongen worden vriendelijk en rustig te zijn in de peul en in de volgorde waarin ze geboren zijn.

Alles verandert wanneer één erwt beslist dat hij niet als de rest wil zijn. Het echte hoofdpersonage van dit krachtige verhaal is dus de moed die je nodig hebt om de regels te doorbreken en overal ter wereld te komen.

De opvoeding van kinderen

Ik hou van jou (bijna altijd)

Nu zullen we het hebben over een boek van Anna Llenas, Ik hou van jou (bijna altijd). In dit boek is het voornaamste personage van het verhaal onvoorwaardelijke liefde. Het is het soort liefde dat alle sociale normen, gebreken en verschillen overstijgt.

Hier zijn de hoofdpersonages een insect met de naam Lolo en een vuurvliegje genaamd Rita. Maar ze zijn heel verschillend. Lolo is een perfectionist die alles in de hand wilt houden. En Rita improviseert volledig. Maar wanneer de liefde in het spel komt, is evenwicht altijd een mogelijke opdracht.

A Bad Case of Stripes (Een Slecht Geval van Strepen)

We eindigen met een boek van David Shannon, A Bad Case of Stripes. Moet je echt iets doen alleen maar omdat alle anderen het doen? Dat is de vraag waarop je in dit boek een antwoord vindt.

Dit boek vertelt over het kleine meisje Camila Flan dat geen bonen eet, omdat niemand anders ze eet, ook al vindt ze bonen heel lekker. Wegens haar verlangen om deel uit te maken van de groep probeert ze de dingen net als alle anderen te doen. Maar ze leert al snel dat dit niet het antwoord is.

“Hij zag het niet als een vergissing om vast te houden aan een deel van zijn kindertijd, aan een deel van zijn dromen.”

-Marc Levy-

Je kent nu vijf boeken voor de opvoeding van kinderen die in zichzelf geloven. Het zijn echt leuke boeken. Ze zijn ook geweldig om aan je kleintjes voor te lezen. Geef de tuin van hun kindertijd voldoende water. Want zo zullen ze zich tot voldane en gelukkige mensen ontwikkelen die geloven dat ze uniek en prachtig zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.