Wat zijn omega 3-vetzuren en waarom zijn ze goed voor de hersenen?

Wat zijn omega 3-vetzuren en waarom zijn ze goed voor de hersenen?

Laatste update: 11 juni, 2018

Wat zijn omega 3-vetzuren? Dit zijn vetzuren die op verschillende manier gezond voor ons is. Zo beschermen ze onze hersenen. Ook zorgen ze ervoor dat de hersenen beter werken. Daarnaast helpen ze om depressie te voorkomen. Bovendien beschermen ze ons lichaam tegen oxidatieve schade en ontsteking. Dit is belangrijke informatie omdat nu duidelijk is dat onze moderne eetgewoontes deze essentiële voedingsstof een beetje verwaarlozen.

Een interessant feit is dat bijna 8% van onze hersenen bestaat uit dit docosahexaeenzuur. Deze stof vervult vitale functies in onze neuronale structuren. Bovendien tonen onderzoeken aan dat omega 3-vetzuren van essentieel belang zijn voor een optimale ontwikkeling van de foetus. Het eten van een dieet dat rijk is aan deze voedingsstof tijdens de zwangerschap is gerelateerd aan intelligentie. Maar bijvoorbeeld ook aan hoge cognitieve prestaties.

Een tekort aan omega 3-vetzuren tijdens de foetale ontwikkeling kan in verband worden gebracht met een slechte ontwikkeling van de hersenen en neurocognitieve stoornissen.

Het gegeven dat onze hersenen dit meervoudig onverzadigde vetzuur nodig heeft, is geen toeval. We weten bijvoorbeeld dat de grootste evolutionaire ‘sprong’ in onze hersenontwikkeling ongeveer 200.000 jaar geleden plaatsvond.

Meerdere archeologische vindplaatsen laten zien dat dit gebeurde toen onze voorouders in de buurt van rivieren of de zee begonnen te leven. Hun dieet was rijk aan vis, schelpdieren en amfibieën. Het zorgde ervoor dat we meer energie hadden. Bovendien voorzag het ons lichaam van betere voedingsstoffen om de ontwikkeling van de hersenen te optimaliseren.

Experts zeggen dat omega 3-vetzuren belangrijke voedingsstoffen zijn. Het zou ‘van wieg tot graf’ deel moet uitmaken van ons dieet. Zelfs onze oma’s, bewakers van de populaire wijsheid, vertellen ons altijd dat we meer vis moeten eten. En ze hebben het bij het juiste eind. Toch is er een klein detail waar onze lieve oma’s zich misschien niet van bewust zijn.

Tegenwoordig raken onze oceanen en zeeën meer en meer vervuild. Dit betekent dat veel van de vette vissoorten die ooit zo gezond waren, nu grote hoeveelheden kwik en dioxine bevatten. Het goede nieuws is dat omega 3-vetzuren niet alleen gevonden kan worden in vis. Het zit ook in andere voedingsmiddelen zoals noten, zaden en groenten. Als we meer van dit voedsel gaan eten, zullen onze hersenen ons bedanken.

Bronnen van omega 3, maar wat is omega 3?

Omega 3-vetzuren sterkere en behendigere hersenen

Resultaten van onderzoeken naar de invloed die omega 3-vetzuren hebben op hersenen kunnen niet positiever zijn. Door middel van laboratoriumtests hebben wetenschappers het volgende kunnen ontdekken. Muizen die supplementen met omega 3-vetzuren toegediend kregen, vertonen een betere cerebrale plasticiteit. Daarnaast lieten ze een hoger niveau van synapsen tussen zenuwcellen zien. Ook was er sprake van een betere connectiviteit.

Wetenschappers hebben ook interessant werk gedaan dat aantoont dat dit vetzuur symptomen van depressie en geheugenverlies kan verminderen.

Tot nu toe stond deze voedingsstof vooral bekend om zijn cardiovasculaire gezondheidsvoordelen. Dat veroorzaakte een explosie van allerlei soorten voedingssupplementen die beloofden ischemische cardiomyopathie te voorkomen. Dat gezegd hebbende, adviseren voedingsdeskundigen dat het aanhouden van een gezond dieet is nog altijd het beste is. Ze zeggen dat we voor ‘natuurlijke’ opties moeten kiezen.

Voordelen van omega 3-vetzuren

Een gezond dieet biedt veel voordelen waar we van op de hoogte moeten zijn:

 • Vasthouden aan een dieet rijk aan omega 3-vetzuren ondersteunt niet alleen ons hart. Wetenschappers hebben ontdekt dat, hoewel het niet veel kan betekenen voor patiënten met Alzheimer, het gunstig kan zijn voor mensen met milde cognitieve achteruitgang.
 • Met andere woorden, omega 3-vetzuren hebben een beschermend effect op de hersenen. Het is helaas niet genezend. Maar als we er de rest van ons leven de juiste dosis van blijven consumeren, kunnen we de ouderdom bereiken met een behendig, sterk brein.
Verbindingen in de hersenen van een oudere man
 • We weten dat omega 3-vetzuren het kortetermijngeheugen, het verbale geheugen, het aandachtsvermogen en de snelheid waarmee we informatie verwerken verbetert.
 • Een ander interessant punt is hoe omega 3-vetzuren zich verhouden tot onze stemming. Omega 3-vetzuren kunnen om ​​specifieke reden symptomen van depressie verminderen (niet genezen). Dit type vetzuur vergemakkelijkt het transport van serotonine door het hele lichaam. Het is niet hetzelfde als fluoxetine (Prozac). Maar het zorgt wel voor goede chemische en verbindende processen voor een optimale gezondheid.

Nieuwsgierigheid, relaties en goede voeding zijn belangrijk voor gezonde hersenen

Er zijn veel factoren betrokken bij het hebben van gezonde en behendige hersenen. Hersenen die zowel beschikken over een goed geheugen als het vermogen om nieuwe dingen te leren. Een taal leren, een instrument bespelen of maandelijks proberen om meer boeken te lezen, is niet genoeg. Dingen als goed met stress leren om te gaan en genieten van zinvolle en lonende relaties zijn ook belangrijk.

Naast deze factoren is er nog een factor die van groot belang is voor de gezondheid van onze hersenen. Het is kort samengevat ons dieet. Ons moderne dieet is niet altijd zo gezond als we zouden willen. Dat komt door het soort groenten, fruit en oliën dat in onze supermarkt terechtkomt. Goed en gezond eten vereist inspanning, wilskracht en een beetje wijsheid.

Het innemen van supplementen die je kunt halen bij de apotheek is niet genoeg om je tekort aan omega 3-vetzuren te compenseren. De beste optie is om echt voedsel te eten dat rijk is aan omega 3-vetzuren. En als het biologisch is, des te beter.

Zaden die veel omega 3-vetzuren bevatten

Hier is een lijst van enkele makkelijk verkrijgbare voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega 3-vetzuren:

 • Lijnzaadolie.
 • Chia.
 • Lijnzaad.
 • Pompoenpitten.
 • Krillolie.
 • Olijfolie.
 • Zalm.
 • Oesters.
 • Krab.
 • Sardines.
 • Kabeljauw.
 • Noten.
 • Broccoli.
 • Spinazie.
 • Tofu.

Het hebben van gezonde hersenen, een goed geheugen en een positieve inslag, hangt niet alleen af van onze houding. Het hangt ook af van hoe we voor onszelf zorgen en wat we eten. Laten we daarom meer moeite in onszelf steken om onze gezondheid optimaal te houden en ons geluk te vergroten. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.