Vijf waarschuwingstekens van Alzheimer

Vijf waarschuwingstekens van Alzheimer

Laatste update: 13 december, 2017

Alzheimer is een vorm van dementie die zich na de leeftijd van 60 jaar openbaart. Helaas is de voortgang, zelfs met de huidige wetenschappelijke middelen, niet tegen te houden. De ontwikkeling in het begin is meestal traag. In de vroege stadia van deze aandoening raken bepaalde delen van de hersenen die het denkvermogen, het geheugen en het spraakvermogen regelen, aangetast. Mensen krijgen problemen met het onthouden van bepaalde dingen en dit leidt er uiteindelijk toe dat ze aan ernstiger geheugenverlies komen te lijden, tot het moment dat ze hun eigen familie niet eens meer herkennen. Dan worden ze volledig afhankelijk van andere mensen. Lees verder om de vijf waarschuwingstekens van Alzheimer te ontdekken die je kunnen helpen bij het tijdig detecteren van deze aandoening en zo de ontwikkeling ervan te vertragen.

Het risico op de ziekte van Alzheimer is groter als er mensen in de familie zijn die aan deze ziekte hebben geleden.

Waarschuwingstekens van Alzheimer

1. Het uitvoeren van dagelijkse taken wordt moeilijker

Het is normaal dat we ons van tijd tot tijd buitensluiten, een rekening vergeten te betalen of andere dagelijkse activiteiten vergeten. Mensen die beginnen te bezwijken voor de ziekte van Alzheimer doen dit echter veel vaker en soms kan het een gevaar vormen.

Ze kunnen bijvoorbeeld zonder dat ze het beseffen  het gas  a an laten staan, met alle risico’s die dit met zich meebrengt. Op dezelfde manier kunnen ze een cake in de oven zetten en dit compleet vergeten. Soms vergeten deze mensen ook wel eens hoe ze bepaalde eenvoudige maaltijden kunnen bereiden of zelfs serveren. Ze herinneren zich niet meer hoe ze de borden, servetten en het bestek moeten neerleggen…

Beetje bij beetje veroorzaakt de ziekte van Alzheimer bepaalde beperkingen die de persoon verhinderen om de kleinste en meest eenvoudige dagelijkse taken uit te voeren.

Man die lijdt aan Alzheimer en last heeft van geheugenverlies wat dit is een van de waarschuwingstekens van Alzheimer

2. Communicatieproblemen worden steeds merkbaarder

Van tijd tot tijd ervaren we allemaal de frustratie dat we dingen op het puntje van onze tong hebben liggen. Maar deze dagelijkse gebeurtenis, die aangeeft dat er een probleem is bij het terugvinden van bepaalde informatie, kan bij sommige mensen een ernstigere betekenis hebben. Het kan een teken zijn dat ze beginnen te lijden aan de ziekte van Alzheimer.

Mensen die lijden aan deze aandoening hebben grote moeite om het juiste woord te vinden als ze iets proberen over te brengen. Soms vinden ze het zelfs moeilijk om een zin aan te vullen of uit te leggen wat ze bedoelen. Dit gebeurt omdat ze niet in staat zijn om het woord ‘op het puntje van hun tong’ te vervangen door een ander geschikt woord, en ze kunnen niet uitleggen wat ze bedoelen met andere woorden.

Door deze ziekte beginnen mensen met Alzheimer steeds duidelijker problemen te krijgen met communiceren. Hun woordenschat is verzwakt en ze vergeten heel eenvoudige woorden die ze normaal gesproken dagelijks gebruiken, woorden zonder welke het voor hen moeilijk is om zich op een samenhangende en begrijpelijke manier te uiten.

3. Desoriëntatie op plekken die zij goed kennen

Een van de belangrijkste alarmsignalen van de ziekte van Alzheimer is desoriëntatie. Mensen die er last van hebben, raken plotseling verdwaald als ze de stad in gaan en zelfs in hun eigen buurt. Soms kunnen ze zelfs korte perioden van desoriëntatie in hun eigen huis meemaken.

Plotseling weten ze niet meer waar het toilet is of herkennen ze hun eigen huis niet meer. Het ervaren van dit soort situaties kan ernstige spanningen en angst veroorzaken. We moeten aandacht schenken aan deze incidenten, hoe kort ze ook mogen zijn, omdat ze erop kunnen wijzen dat de persoon Alzheimer heeft.

Als we een oudere leeftijd bereiken ervaren we allemaal een lichte cognitieve stoornis, waardoor we dingen vergeten zoals doktersafspraken of waar we iets in huis hebben neergezet. Het is belangrijk om erop te wijzen dat niet alle mensen met een lichte cognitieve stoornis de ziekte van Alzheimer zullen ontwikkelen.

Vrouw die lijdt aan Alzheimer en allerlei hersenfuncties verliest want dat zijn waarschuwingstekens van Alzheimer

4. Problemen met abstract denken

Als we onze kinderen bij opa of oma achterlaten en hun grootouders hen terwijl ze een bad nemen volledig vergeten, dan zou dit een duidelijk teken kunnen zijn van het begin van de ziekte van Alzheimer. Een tijdelijke verwarring is normaal, maar mensen met Alzheimer vergeten hun verantwoordelijkheden volledig en hebben zelfs moeite om het zich te herinneren wanneer hen verteld wordt wat er gebeurd is.

Dat gebeurt ook als ze op zoek zijn naar dingen. Mensen met de ziekte van Alzheimer verliezen makkelijk voorwerpen en zijn geneigd om dingen op de verkeerde plaats te zetten, bijvoorbeeld de suiker in de oven of kleding in de koelkast. Als ze het zoeken op de plaats waar het zou moeten zijn, kunnen ze het niet vinden en vergeten ze waar ze het hebben neergezet. Ze zijn ook geneigd te vergeten wat ze aan het doen waren. Als ze bijvoorbeeld schoonmaken en op zoek zijn naar de bezem om de vloer te vegen, vergeten ze misschien dat ze aan het schoonmaken waren en beginnen ze iets totaal anders te doen.

5. Plotselinge stemmingswisselingen

Mensen met de ziekte van Alzheimer hebben plotselinge stemmingswisselingen zonder duidelijke reden. Ze kunnen plotseling beginnen te huilen nadat ze eerder helemaal kalm waren, of ze kunnen boos worden als ze even geleden gelukkig waren. Maar naast dit alles is er een verandering die geen twijfel laat bestaan dat ze aan deze ziekte lijden: ze verliezen het initiatief om dingen te doen. Het vergeten wat ze aan het doen waren, desoriëntatie en de stemmingswisselingen die ze ondergaan, zorgen ervoor dat ze zo moe worden en heel passief hun taken uitvoeren.

Mensen met Alzheimer hebben iemand nodig die hen kan motiveren om dingen te doen, zoals een wandeling maken, andere mensen ontmoeten, huishoudelijk werk doen, schoonmaken… want deze ziekte neemt al je initiatief af.

Dit zijn enkele waarschuwingstekens van Alzheimer waarmee we rekening moeten houden wanneer we mogelijke dementie vermoeden. Het is noodzakelijk om te benadrukken dat ze in het begin zeer subtiel kunnen zijn, en kunnen worden gezien als normale dingen die ons allemaal overkomen en waar we niet zo bij stilstaan. Na verloop van tijd zullen deze waarschuwingstekens van Alzheimer echter steeds duidelijker en frequenter worden.

Afbeelding van een besneeuwd bos met vogels erboven

Als we deze verschijnselen ontdekken als Alzheimer zich in een vroeg stadium bevindt, zal dit de behandeling effectiever maken en het optreden van ernstigere symptomen van de ziekte vertragen. Hierdoor kan de patiënt langer zelfstandig blijven en zal de kwaliteit van leven niet zo snel afnemen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.