Voorkom obesitas bij kinderen om ze gezond te houden

Voorkom obesitas bij kinderen om ze gezond te houden
Laura Reguera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Reguera.

Laatste update: 27 december, 2022

Tot voor kort werd het hebben van een mollig kind maatschappelijk gezien als een symbool van gezondheid. Zozeer zelfs dat moeders van magere kinderen werden bekritiseerd als slechte ouders. Met de vooruitgang van de wetenschappelijke kennis is dit perspectief veranderd. Nu zijn we ons er meer van bewust dat obesitas bij kinderen geen teken is van de huidige of toekomstige gezondheid. Het is ook geen teken dat een gezin meer middelen heeft om zijn kinderen te voeden of dat de kinderen meer aandacht en zorg krijgen.

Maar het kan moeilijk zijn om je kind een normaal gewicht te laten behouden. Welke maatregelen kunnen worden genomen om ervoor te zorgen dat zij gezond blijven?

“Als we elk individu de juiste hoeveelheid voeding en lichaamsbeweging zouden kunnen geven, niet te weinig en niet te veel, zouden we de veiligste weg naar gezondheid hebben gevonden.”

– Hippocrates –

De psychologische gevolgen van obesitas bij kinderen

We weten allemaal dat obesitas samenhangt met veel andere gezondheidsproblemen. Kinderen zijn niet vrijgesteld van de gevaren die kunnen voortvloeien uit het hebben van een hoge bmi (body mass index). Ze kunnen ziekten zoals diabetes type II en een verhoogd cholesterol ontwikkelen.

“Het voedsel dat je eet kan de veiligste en krachtigste vorm van geneeskunde of de traagste vorm van gif zijn.

– Anne Wigmore –

Maar als mensen het hebben over de negatieve gevolgen van obesitas, houden ze zelden rekening met de bijbehorende emotionele en psychologische problemen. Kinderen met overgewicht kunnen een laag gevoel van eigenwaarde en een slecht lichaamsbeeld ontwikkelen.

Het is ook belangrijk om erop te wijzen dat de samenleving mensen met overgewicht over het algemeen als onwaardig voor succes en populariteit beschouwt, zelfs kinderen. Dit kan leiden tot angst, depressieve stoornissen, en vele anderen problemen. Het kan ook leiden tot het ontstaan van eetstoornissen op latere leeftijd.

Wat kun je doen om je kind met overgewicht te helpen?

Zoals we allemaal weten, is slechte voeding de belangrijkste oorzaak van obesitas bij kinderen. Maar er zijn andere factoren, zowel psychologische en levensstijl, die ook belangrijk zijn om te overwegen bij het proberen om je kind op een gezond gewicht te houden.

Denk er in dit verband aan dat veel mensen voedsel gebruiken als een manier om emotioneel leed te verminderen. Niet alleen eten ze meer als ze van streek zijn, maar ze eten ook meer ongezond voedsel. Als dit een gewoonte wordt, kan het veranderen in een vicieuze cirkel.

Kind met mok drinken

Als een kind eet omdat het van streek is, verdwijnen de negatieve emoties even. Maar dat zal leiden tot gewichtstoename, wat op zijn beurt weer meer verdriet zal veroorzaken. En hoe zal het kind proberen met deze situatie om te gaan? Door meer te eten. Zie je waar dit naartoe gaat?

Naast het gebruik van voedsel als een manier om emoties te reguleren, zijn er andere dagelijkse gewoonten die gewichtstoename beïnvloeden. Alleen eten, te veel snoep eten, ontbijt overslaan, te weinig slapen, te veel tijd voor de televisie doorbrengen en te weinig bewegen zijn enkele voorbeelden van dergelijke schadelijke gewoontes.

Hoe kunnen we obesitas bij kinderen bestrijden?

Wat kunnen we doen om obesitas bij kinderen te voorkomen? De eerste stap is om thuis regels op te stellen die gezonde gewoontes bevorderen. Ze moeten bijvoorbeeld vijf maaltijden per dag eten en elke dag beginnen met zuivel, volkoren granen en fruit.

“Eet ontbijt als koning, lunch als prins en diner als pauper.”

– Adelle Davis –

Op zijn minst moeten de maaltijden met het hele gezin worden gegeten. Het is erg belangrijk voor ouders en kinderen om iets van elke voedselgroep te eten. Ouders dienen hierbij als rolmodel voor hun kinderen.

Probeer niet om voedsel te gebruiken als een manier om de verveling of verdriet van het kind te verlichten als je de vicieuze cirkel die we eerder genoemd hebben wilt vermijden. Ook de consumptie van snoep moet worden beperkt. Kinderen moeten ook een vaste bedtijd hebben, zodat ze minstens tien uur kunnen slapen.

Kind op fiets

Laten we het nu hebben over technologie. Om te voorkomen dat kinderen te veel zitten, moet je de tijd die ze achter diverse schermen doorbrengen beperken. Om gezond te blijven, zowel lichamelijk als geestelijk, is het erg belangrijk voor kinderen om technologie te vermijden en een fysieke activiteit te doen, zoals buiten spelen, naar het park gaan of een sport beoefenen. Laten we allemaal een gezond gewicht en een gezonde levensstijl met onze kinderen nastreven!

Afbeeldingen met dank aan Kelly Sikkema, Annie Spratt en Caroline Hernandez. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.