Trek: vertel me wat je wil eten, en ik vertel je hoe je je voelt

Trek: vertel me wat je wil eten, en ik vertel je hoe je je voelt

Laatste update: 07 januari, 2018

Als mensen drukken we onze emoties uit in onze relatie met voedsel. Hier hebben we het over onderdrukte emoties. De emoties waar we ons niet altijd bewust van zijn of die we niet altijd accepteren. En omdat onderdrukking nooit volledig is, komen deze emoties uiteindelijk vaak naar boven. En de waarheid is, ze worden vaak uitgedrukt in hoe we eten of waar we trek in hebben.

Voor ons mensen is voedsel veel meer dan een biologische noodzaak. Vanuit symbolisch oogpunt heeft het te maken met alles wat moederlijk is. Het heeft te maken met hoe we liefhebben en geliefd worden. Onze manier van omgaan met de wereld.

Iemand die weigert te eten, geeft in zekere zin uitdrukking aan zijn verlangen om te stoppen met leven. Iemand die te veel eet, verraadt daarentegen een verlangen om een reële of veronderstelde bedreiging te overleven.

“De samenleving is verdeeld in twee grote groepen: degenen die meer voedsel hebben dan eetlust en degenen die meer eetlust hebben dan voedsel.”

-Chamfort-

Wat we eten zegt ook iets over hoe we ons voelen. In theorie zou elk soort voedsel dat goed bereid is goed voor ons moeten smaken, omdat het ons voedingstoffen geeft. Maar zonder te weten waarom, genieten we meer van het ene voedsel dan van het andere.

Dr. Deanna Minich nam de taak op zich om de verborgen emoties achter ‘trek’ vanuit haar perspectief als voedingsdeskundige te ontcijferen. Dit is wat ze ontdekt heeft.

Pittig eten en verdriet

Het woord ‘pittig’ is niet alleen van toepassing op voedsel. Het kan ook situaties of mensen beschrijven die voor enthousiasme of opwinding zorgen. Kruiden en specerijen toevoegen is hetzelfde als een dosis interesse of opwinding toevoegen. Het is geen toeval dat we het woord zo gebruiken.

Pittige salsa waar we allemaal trek in hebben

Volgens Dr. Minich verlangen we naar pittig eten als we verdrietig zijn. Sommige mensen eten dingen die zo pikant zijn dat ze ervan beginnen te tranen. We willen pittig voedsel omdat we emotie, intensiteit en opwinding in ons leven willen.

Maar we realiseren ons niet dat dit is wat we echt willen – of we weten het wel, maar we zijn bang om nieuwe dingen te proberen. Wij compenseren dit onvervulde verlangen door kruidig voedsel te eten.

Gebak en verstikkende routines

Deze categorie omvat onder meer taarten, gebak, koekjes, enzovoort. Het is een van de verlangens die we het vaakst ervaren, en een van de grootste factoren die bijdragen aan obesitas over de hele wereld. Sommige mensen zijn geobsedeerd door taart en gebak. Waarom?

Mensen die hunkeren naar deze voedingsmiddelen, zijn mensen die uitgeput zijn door hun dagelijkse routine. Ze wenden zich tot koolhydraten om het energieverlies te compenseren. Ze kiezen voor zoetigheid om symbolisch de vreugde te herstellen die ze in hun leven missen.

Fans van zoute levensmiddelen

Veel levensmiddelen hebben een geschikt zoutgehalte en het is niet ‘naar smaak’, zoals veel recepten zeggen. De juiste hoeveelheid zout verbetert de maaltijd, het neemt de andere smaken niet over.

Er zijn echter mensen die een snuifje zout aan alles toevoegen. Ze verwerpen het zoete en ze houden van alles wat zout is.

Zoute crackertjes waar iedereen trek in heeft

Volgens de studie waar we het over hebben gehad, lijden mensen die voortdurend naar zout verlangen aan interne onrust. Ze kunnen angstig of depressief zijn. Zout activeert de beweging van water in hun lichaam, dus zout voedsel eten is een manier om interne onrust te manifesteren.

Trek in knapperig voedsel

Als we er goed naar kijken, houden de liefhebbers van knapperig voedsel er niet van vanwege de smaak, maar vanwege de ‘crunch’. Ze doen ook geen moeite om die crunch te verbergen. Integendeel, ze vinden het juist leuk.

In dit geval kan de onderdrukte emotie boosheid zijn. Het bijten in die voedingsmiddelen en genieten van hun textuur en geluid is een manier om te ‘grommen’ of op een andere manier woede te tonen. Het is ook een goede manier om aandacht te krijgen als we ons genegeerd voelen.

Zacht zetmeel

Sommige voedingsmiddelen trekken ons aan omdat ze zacht aanvoelen in onze mond. Voedsel zoals rijst, pasta en brood biedt een gevoel van zachtheid, zoals het eten van een kussen.

Allemaal lekkere gerechten waar iedereen wel trek in zou hebben

Mensen die hunkeren naar deze voedingsmiddelen willen getroost, beschermd en geliefd worden. De pluizige textuur van deze voedingsmiddelen geeft een fysiologische sensatie die vergelijkbaar is met die van omarmd worden. We snakken naar troostvoedsel als we een moeilijke tijd doormaken.

Deze relatie tussen voedsel en onze onbewuste emoties is meer dan anekdotisch. Hoewel het ons onderbewustzijn niet volledig verklaart, omvat het wel belangrijke aanwijzingen die de aandacht verdienen. We hebben allemaal emoties onderdrukt en van tijd tot tijd geven we allemaal toe aan de lekkere trek.  Wellicht ook interessant voor jou

Emotie-eten
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Emotie-eten

Zoete troep naar binnen werken na een relatiebreuk, grote hoeveelheden eten verorberen in tijden van stress... Dit noemen we emotie-eten.  • Macht, M., & Simons, G. (2011). Emotional eating. In Emotion regulation and well-being (pp. 281-295). Springer, New York, NY.
  • Macht, M., & Dettmer, D. (2006). Everyday mood and emotions after eating a chocolate bar or an apple. Appetite46(3), 332-336.
  • Minich, D. (2021, 20 febrero). What the Nine Top Food Cravings Say About Your Emotions. Deanna Minich. Recuperado de https://deannaminich.com/what-the-nine-top-food-cravings-say-about-your-emotions/