De tijd vliegt. Gelukkig heb je vleugels!

De tijd vliegt. Gelukkig heb je vleugels!

Laatste update: 07 december, 2017

Misschien denk je dat je niet genoeg tijd hebt voor alles. Maar het echte probleem is dat de tijd niet genoeg van jou krijgt. Je voelt je soms overweldigd als je merkt hoe je dagen en maanden verlopen, hoe de jaren voorbij gaan… Maar onthoud dit: het is misschien wel waar dat de tijd vliegt, maar jij bent diegene die vleugels heeft. Probeer om altijd de controle te hebben over je vliegroute zodat je van het uitzicht kan genieten.

Sint Augustinus heeft ooit de wijze opmerking gemaakt dat weinig dingen zo moeilijk te omschrijven zijn als het idee van tijd. “Als niemand het mij vraagt, dan weet ik wat het is, maar als iemand mij vraagt ‘wat is tijd?’, dan kan ik het niet uitleggen”. De dingen worden zelfs nog meer verwarrend als we bedenken dat elke cultuur en elk land zijn eigen ideeën over het onderwerp heeft.

‘Carpe diem, quam minimum credula postero’. ‘Pluk de dag en reken niet op morgen’.

Voor vele westerse samenlevingen ‘is tijd geld’. Misschien klinkt dit wat grappig. Maar sinds het begin van de industriële revolutie is het onophoudelijke en onstopbare ‘tiktak, tiktak’ synoniem geworden voor geld. Ons dagelijks leven wordt geregeld door een reeks patronen en routines die bijna altijd bepaald worden door de uurroosters van ons werk.

Wel, hier is een uitermate interessant feit dat ons even doet stilstaan en nadenken. Volgens een artikel in het tijdschrift Business Insider hebben landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Australië, Duitsland, Nederland of Oostenrijk een lineair begrip van tijd. Zij geloven ook dat het besteden van tijd aan werk de beste manier is om het te gebruiken.

Maar in Zuid-Europese landen zoals Spanje en Italië zijn de dingen een beetje anders. Richard Lewis en andere auteurs vertellen ons dat de mensen in deze landen ‘multi-actief’ zijn. Hoe meer ze tegelijkertijd kunnen doen, hoe gelukkiger ze zich voelen. Maar zij geloven dat je je tijd het best kan investeren in het gezelschap van andere mensen en niet al werkend. In dit geval zijn die momenten waarop je kwaliteitsvolle relaties opbouwt de beste manier om het te besteden.

Kinderen en volwassenen, verschillende ervaringen van tijd

Drie vriendinnen die genieten van hun tijd samen want de tijd vliegt

Een kind neemt tijd erg verschillend waar dan een volwassene. Kinderen zijn hun leven net begonnen. Hun zintuiglijke informatie is zo intens, magisch en fascinerend dat alles levendiger lijkt. De dagen gaan traag en rustig voorbij, net als een gigantische olifant die met een slakkengangetje door een buitengewone wereld wandelt. Deze wereld is een collage van vormen, weefsels en kleuren, met oneindig veel dingen om te ontdekken en nieuwe informatie en herinneringen om te verwerken.

Maar volwassenen leven echter diep onderaan in een muziekdoos waar altijd dezelfde melodie speelt. De strikte routine vlakt alle opwinding uit. Het zet ons vast in een voorspelbare en eentonige cyclus die ons loskoppelt van alles wat ooit buitengewoon leek.

De wereld ziet er dus te vertrouwd uit en alle dagen lijken op elkaar. Zo vliegt de tijd voorbij. De volwassen tijdswaarneming heeft zichzelf lang geleden losgemaakt van het gezelschap van die olifant. Wanneer we met hem mee wilden wandelen, nodigde hij ons uit om trager te stappen, en te focussen op het hier en nu.

Klein meisje dat de slurf van een olifant vasthoudt en samen met hem door een verdord landschap loopt

Twee visies op tijd, die van het kind en die van de volwassene, versterken wat William James ‘psychologische tijd’ noemde. Deze theorie herinnert ons eraan dat de tijd niet noodzakelijk hoeft te versnellen wanneer we ouder worden. Tot zekere hoogte hangt alles af van de manier waarop we ons leven leiden. Een andere belangrijke rol speelt ons vermogen om te blijven experimenten en de schakeringen in het leven te waarderen met verwondering en nieuwsgierigheid.

“Het gaat er niet om dat we zo weinig tijd hebben, wel dat we zoveel tijd verspillen…”

Seneca

Spreid je vleugels. Laat de tijd niet in jouw plaats vliegen

We weten allemaal dat de dagen vlugger gaan wanneer we volwassen zijn. Toch is het de moeite waard om erop te wijzen dat wij de enigen zijn die vleugels hebben. We moeten onszelf dus de kans geven om aanwezig te zijn en van het landschap te genieten. We moeten het moment grijpen en het warme briesje ons laten meenemen om de mooiste zonsopgangen te zien.

“Zelfs een minuut die verspild wordt, is niet meer te herstellen. We weten dit en toch verspillen we veel tijd!”

-Mahatma Gandhi-

Tegelijkertijd is het duidelijk dat we bepaalde verplichtingen hebben. We moeten ons werk doen en hebben doelen die we willen bereiken. Er zijn ook routines die we blijven uitvoeren want ze scheppen harmonie in ons leven. Maar om van een betere levenskwaliteit te genieten moeten we toch één klein ding begrijpen. Tijd is het meest waardevolle dat wij mensen kunnen besteden. Daarom moeten we wijze keuzes maken over hoe we onze tijd zullen gebruiken en in wie we het zullen investeren.

Haal alles uit de tijd die je hebt!

Als we geen vreugde vinden in wat we doen of als we niet aan iets werken dat echt voldoening geeft, dan zijn we ons leven aan het verspillen. De jaren vliegen voorbij. Ze verdwijnen als sneeuw voor de zon. Dat mogen we niet laten gebeuren. Soms moeten we dingen laten gebeuren. Maar er zijn ook momenten waarop we er zelf voor moeten zorgen dat dingen gebeuren. We doen ze gebeuren omdat we het willen en omdat we het nodig hebben.

Om dit te bereiken hebben slechts één keuze: onze vleugels spreiden en op zoek gaan naar onze lotsbestemming, onze plaats, onze mensen, ons doel… We moeten alles doen wat nodig is om dit mogelijk te maken. Haal alles uit de tijd die je hebt!

Meisje met op iedere arm een tattoo van een vleugeltje want de tijd vliegt, maar zij ook
Wellicht ook interessant voor jou
Hoe je ervoor kunt zorgen dat de tijd langzamer gaat
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Hoe je ervoor kunt zorgen dat de tijd langzamer gaat

Afhankelijk van de gebeurtenis gaat de tijd langzamer of sneller, althans volgens jouw eigen perceptie. Dit wordt oa. veroorzaakt door de gebeurten...