De geest redeneert, maar het hart weet het gewoon

De geest redeneert, maar het hart weet het gewoon

Laatste update: 06 december, 2017

Je bevindt je in een touwtrekkerij tussen wat je hoofd wilt en hoe je hart wilt dat je je voelt. En vervolgens weet je niet wat te doen. Zou je je moeten laten leiden door de emoties die in je opkomen en wat het hart weet of moet je de situatie langzaam rationaliseren?

De waarheid is dat je alles zou doen om je gelukkig en vrij te voelen. Je zou jezelf zonder terughoudendheid laten meeslepen als je echt zou weten dat dat was wat je nodig had. Maar je weet het niet. Je twijfelt of je hart je zal beschermen tegen de mogelijke pijn en dus probeert je geest zich ertegen te verzetten. Naar wie zou je moeten luisteren?

Nou, het is voor jouw toekomstige welzijn verstandig om te luisteren naar zowel je geest als je hart. Jep, naar beide. Ze hebben namelijk allebei iets aan je te vertellen. Elk heeft zijn eigen unieke, speciale karakteristieken die hij gebruikt om de wereld te begrijpen en erop te reageren.

Wat je hoofd te vertellen heeft

Wanneer er een conflict ontstaat tussen het hart en het hoofd, proberen vele mensen een kant te kiezen. Aan de ene kant zijn er mensen die denken dat ratio superieur is aan gevoelens omdat het je laten meeslepen door gevoelens ons kwetsbaar maakt. Aan de andere kant denken sommige mensen dat emoties essentieel voor ons zijn om anderen lief te kunnen hebben, en liefde raakt mensen.

Vrouw wiens lichaam overgaat in bomen en vogels

In werkelijkheid heeft elke partij deels gelijk. Mensen hebben zowel ratio als een hart, en beide zijn delen van een geheel dat niet van elkaar kan worden gescheiden. Los van elkaar zijn ze gevaarlijk. De geest gebruikt logica maar negeert hoe je je voelt en het hart kan je leiden maar het kan fouten maken als het niet goed beheerst wordt.

“Ik houd van denkende/voelende mensen die ratio niet van hun hart scheiden. Diegenen die voelen en denken op hetzelfde moment. Diegenen die het hoofd niet van het hart scheiden, of emoties van ratio”
-Eduardo Galeano-

Als je niet weet wat je moet doen, begin dan door te luisteren naar je hoofd. Ten eerste is je hoofd verantwoordelijk voor je vermogen om te denken, discussiëren en redeneren met je meest intieme zelf. Ten tweede kan je geest je een beetje geestelijke gezondheid geven die je wellicht mist.

Wat het hart weet

Als je echter geen andere oplossing kunt vinden die de doorslag geeft, laat dan je hart niet een slaaf worden van je gedachten. Onthoud dat logica het niet altijd bij het goede einde heeft en dat tegen je gevoelens in handelen zal leiden tot een dwaalspoor. Het is dus goed om te luisteren naar wat je hart te zeggen heeft.

Vrouw met een uil op haar arm en een deurtje in haar borst waarachter een maan te zien is

Mensen zeggen wellicht dat het hart blind is, maar het is in feite het wijste gedeelte van het lichaam. Heb je ooit gehoord van de uitspraak ‘ratio negeert wat het hart al weet’? Het hart kent adrenaline, intuïtie, miserie, liefde en kracht beter dan wat dan ook. Het geeft betekenis aan wat je doet, zelfs wanneer je denkt dat het geen betekenis heeft.

“Misschien is het waar: harten laten de wereld draaien”
-Dámaso Alonso-

Emoties zijn beslissend in het proces van redeneren. In feite zeggen ze dat gevoelens het pad uitstippelen, maar het brein kiest de beste manier om onszelf erop te plaatsen.

Kalmte, luisteren, voorzichtigheid

Kalmteluisteren en voorzichtigheid moeten je kompas zijn. Alles wat je nodig hebt om te focussen en om je beter te voelen ligt al in jezelf. Je zult op een punt aankomen waarop je oké bent met alles wat je in verwarring brengt. Bovendien moet je je realiseren dat je niet kunt voorspellen wat je gaat overkomen, maar laat je beslissing je geen pijn doen voordat je het überhaupt hebt gemaakt.

“Ik houd van mensen die begrijpen dat de grootste fout van mensen is dat ze iets uit hun hoofd proberen te krijgen dat het hart niet zal verlaten”
-Mario Benedetti-

Je zal harmonie vinden te midden van de verwarring als je luistert, prioriteiten stelt en je waarden gebruikt om mee te nemen naar alle plekken waar je heen wilt gaan. Het is zinloos om je geest de rug toe te keren, omdat je door de situatie heen zou snellen zonder remmen. Maar noch zou je je hart moeten negeren, omdat je op die manier nooit zal begrijpen waarom je überhaupt die richting uitging.  Wellicht ook interessant voor jou

Mijn hart gaat de ene kant op, mijn leven de andere
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Mijn hart gaat de ene kant op, mijn leven de andere

Soms is er sprake van een sterke tweedeling tussen hoe we ons in ons hart voelen en wat we daadwerkelijk doen. Het is alsof we een geleend bestaan ...