Ouders leren kinderen om te houden van lezen

Ouders leren kinderen om te houden van lezen

Laatste update: 07 september, 2017

Het zijn de ouders die kinderen leren om te houden van lezen. Bij hun ouders op schoot leren ze dat het openen van een boek hen kan helpen om naar nieuwe werelden te reizen waarin ze kennis kunnen maken met andere levens.

Voor zowel volwassenen als kinderen is lezen de perfecte bezigheid voor een middagje vrij, en deze bezigheid zal gedurende je hele leven toegankelijk voor je zijn. Momentjes waarin je vermaakt wordt en in contact staat met zowel je geest als je hart.

Lezen is een geweldige bezigheid omdat het je de kans geeft om bruggen te bouwen, om de ene keer een piraat te zijn en de andere keer een schurk, of een prins, koningin, prinses, elf, dier en een middeleeuwse held die de wereld redt van een ramp.

Lezen Kinderen Ouders

Met een boek in je handen, is een grote verbeeldingskracht en avontuur een garantie

Wanneer kinderen leren om op reis te gaan in de wereld van een boek, dan zullen ze daar geweldige vrienden ontmoeten die hun woorden gebruiken om eindeloze verhalen te vertellen die diep in de kinderen hun geest zullen doordringen. Lezen biedt kinderen de mogelijkheid om duizenden levens te leiden, om zichzelf tegen te komen in de gedachten van de verschillende personages, en om te reflecteren.

Een kind dat leest, zal een volwassene worden die nadenkt, en daarmee zal het kind gewoontes die snelheid en troost vereisen uit de weg gaan. Dit zal hen in staat stellen om zichzelf onder te dompelen in een veel diversere wereld.

Wanneer kinderen zich meer bewust zijn en een leven leiden te midden van diversiteit, zal dit hen bevrijden en hun vaardigheden en hun potentieel vergroten, en het zal meer magie in hun leven brengen door middel van woorden die hen in staat stellen groots te dromen.

Lezen Kinderen Ouders

Beginselen die een liefde voor lezen aanmoedigen

Kinderen moeten hun ouders en mensen die ze bewonderen zien lezen. Ze leren van lezen te houden terwijl ze bij hun ouders op schoot zitten. Wij geven een paar tips om deze liefde voor lezen te bevorderen:

  • Een passie voor lezen vereist een drang naar kennis.
  • Lezen is een bezigheid die bezinning, concentratie, stilte, privacy en eenzaamheid vereist.
  • Lezen vereist ook geduld, aangezien niet alle verhalen ons gelijk vanaf het begin weten te pakken.
  • Lezen wordt interessanter wanneer iemands omgeving het waardeert als een goed gespreksonderwerp.
  • Lezen houdt in dat je ingewikkelde gevoelens, tegenstrijdigheden en een geweldige verbintenis tussen verbeelding en realiteit tegenkomt.

Wanneer een kind in staat is om dit alles te anticiperen voordat het gaat lezen, zal lezen een buitengewoon aantrekkelijke bezigheid voor hem worden. Het is niet alleen een manier om toegang te krijgen tot geschreven gedachten en verhalen, maar het zal hem ook voorzien van de motivatie om zich de liefde voor lezen die anderen hebben uitgedrukt eigen te maken. Aangezien niemand die ooit van lezen hield, deze liefde op een dag ineens zal verliezen.

Lezen Kinderen Ouders

Ouders zijn de perfecte connectie tussen hun kinderen en boeken

Ouders zijn, goedschiks of kwaadschiks, rolmodellen voor hun kinderen. In de ogen van kinderen zijn hun ouders helden die normaal gekleed zijn en normale dingen doen. Ouders zouden zich heel slecht moeten gedragen om ervoor te zorgen dat hun kinderen hen niet op die manier bekijken.

Hierdoor hebben ouders meer invloed op hun kinderen dan wie dan ook. Als je je als ouder echter bewust bent van deze invloed, hoe zou je het dan kunnen gebruiken om je kind aan het lezen te krijgen?

Wij zullen een paar ideeën met je delen. Het eerste idee lijkt misschien vanzelfsprekend, maar dit maakt het niet minder belangrijk: probeer als ouder te lezen in het bijzijn van je kinderen zodat ze leren van jouw voorbeeld. Ook is het slim om te lezen in het openbaar, zodat kinderen leren dat lezen niet iets is waar ze zich ooit voor zouden moeten schamen.

Daarnaast zouden ouders hun kinderen zelf een boek in handen moeten geven. Niet alleen de boeken die hun kinderen leuk vinden, maar ook boeken over verschillende onderwerpen zodat een kind zijn eigen voorkeuren kan ontdekken. Het gaat er niet per se om dat je je kinderen aan het lezen krijgt, maar dat je ervoor kunt zorgen dat ze ervan leren houden. Daarom is het geven van beloningen misschien niet heel verstandig. Als je je kind echt graag wilt laten weten dat je er blij mee bent dat hij leest, probeer hem dan te belonen door middel van erkenning.

Ook is het belangrijk om een soort leesschema op te stellen, een ontspannen momentje gedurende de dag waarop kinderen niets liever willen dan erachter komen wat er schuilgaat in het boek dat voor ze ligt. Om dit voor elkaar te krijgen, kun je met je kinderen naar de bibliotheek gaan en op weg naar huis praten over wat ze zojuist hebben gelezen.

Lezen Kinderen Ouders

Hoe je het ook doet, je kinderen leren lezen houdt in dat je ze voorziet van vaardigheden en hulpmiddelen die ze in de toekomst kunnen gebruiken om zichzelf te informeren, maar ook om plezier te maken en iets te doen waar ze van genieten. Het is van essentieel belang dat kinderen meer lezen dan alleen de boeken die ze moeten lezen voor school, en dat ze weten dat er duizenden verhalen op hen liggen te wachten.

Lezen houdt niet alleen in dat je woorden aan elkaar verbindt om een zin te construeren, het houdt in dat je in staat bent om je de tekst eigen te maken, om een verhaal of een passage deel van je uit te laten maken, een boek te kiezen, het ergens voor te gebruiken, het te hebben over de boodschap die erin verborgen zit, het boek uit te lezen en om er verder op in te gaan. Dat is wat lezen inhoudt.

Onthoud dat kinderen hier al toe in staat zijn vanaf hun zesde of zevende. In de tussentijd is het verstandig om de weg voor hen als lezers vrij te maken door hun hoofdjes te vullen met verhalen en betekenissen, waardoor je zelf ook in staat zult blijven om enthousiast te worden over de magie die je kunt aantreffen in kinderboeken. Lezen is ongetwijfeld een genot dat een gewoonte moet worden, van jongs af aan.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.