Vijf onvergetelijke quotes uit geweldige boeken

Vijf onvergetelijke quotes uit geweldige boeken

Laatste update: 24 augustus, 2017

Sommige boeken maken niet heel veel indruk op ons, maar sommige andere zullen we niet vergeten zelfs al gaat er nog zoveel tijd voorbij, zelfs al lezen we ze nooit nog eens. Veel boeken bevatten onvergetelijke quotes. Ze vormen een deel van ons, als kleine schakelingen in de ketting van voorbijgegane tijden, om ons eraan te herinneren wie we zijn.

Deze speciale, onvergetelijke boeken zijn een deel van ons leven, van onze manier van denken en handelen, en ook al hebben we ze al zo vaak gelezen, slaan we ze soms toch nog even open om die ontroerende quotes nog eens te lezen

Quotes uit boeken: geschreven herinnering

Sommige quotes gaan over eenzaamheid, de dood, passie, de kindertijd. En elk boek is een wereld op zichzelf waarbinnen we kunnen groeien en rijpen als persoon. Elk boek heeft zijn momentje van glorie, en het is het boek dat kiest welk moment dat zal zijn.

Sommige quotes hoeven we niet nog eens te lezen, omdat ze voor altijd in ons hart en ziel zullen staan gegraveerd. Lezen en leren vereist moed, hoop, en een open geest. Ben je er klaar voor?

Eenzaamheid

“Priemgetallen zijn alleen deelbaar door één en door zichzelf. Ze bezetten een plek in een oneindige reeks natuurlijke getallen en bevinden zich, net als de rest, tussen twee andere getallen in, hoewel ze verder van elkaar verwijderd zijn. Het zijn verdachte, eenzame getallen.”

-Paolo Giordano-

In 2008 publiceerde Paolo Giordano een prachtig boek genaamd De eenzaamheid van de priemgetallen, hij vertelt ons over de relatie tussen twee vrienden, Mattia en Alice, die veel met elkaar gemeen hebben, maar wiens lot voor hen bepaalt dat ze elkaar nooit op het juiste moment zullen vinden.

Boeken

Sommigen van ons zullen dit misschien wel meemaken op een gegeven moment in het leven. Misschien heb je de perfecte partner gevonden, maar was die persoon er niet klaar voor om een relatie aan te gaan. Of misschien heb je je droombaan gevonden, maar viel de keuze op een andere kandidaat.

Soms moet je een persoon of situatie loslaten, zodat er iets nieuws en verrassends in je leven kan komen. Loslaten is moeilijk, maar het betekent niet dat je moet verliezen. Integendeel, de toekomst zal je leren dat het betekent dat je wint.

Niet zoeken, maar vinden

“We liepen zonder naar elkaar te zoeken, maar wetend dat we liepen om elkaar te zoeken.”

-Julio Cortázar-

In 1963 werd Een hinkelspel gepubliceerd, een boek geschreven door Julio Cortázar dat een mijlpaal aangaf in de literatuur, een kleine aardbeving in het culturele panorama van de periode. Een hinkelspel is een transgressie in termen van de klassieke structuur van een roman, aangezien het boek breekt met alle narratieve regels die bestaan.

Een hinkelspel is een boek vol onvergetelijke quotes die hele generaties lezers zullen beroeren. De quote die we hebben gekozen herinnert ons eraan dat we soms dingen vinden wanneer we niet eens naar ze op zoek zijn. We gaan vaak achter dingen aan zonder ons te realiseren dat, als we even zouden stilstaan, die dingen naar ons toe zouden komen.

Liefde en liefdesverdriet

“Er is niets in de wereld, geen man of duivel of wat dan ook, dat ik zo verdacht vind als de liefde, omdat het meer dan elk ander ding de ziel penetreert. Er is niets dat het hart zo vult en aan banden legt als de liefde. Dat is waarom, tenzij je de wapens hebt om het te verdoven, de ziel middels de liefde in de diepste afgronden zinkt.”

-Umberto Eco-

Het boek De naam van de roos is misschien wel een van de mooiste en meest herinnerde literaire werken en verfilmingen die er bestaan. Het vertelt het verhaal van mysterieuze moordenaars, en het vertelt ons ook over de liefde die de jonge benedictijnse novice Adson van Melk voelt voor een mysterieuze jonge vrouw.

Boeken

Omgeven door de meest bekende literaire quotes, gaat deze quote over de liefde als een universeel gevoel. We worden onverwacht verliefd. De liefde regeert ons, en we doen dingen voor de liefde die we ons nooit hadden kunnen bedenken. Maar de liefde heeft een donkere kant: liefdesverdriet. Het verscheurt je wanneer de persoon van wie jij houdt niet op dezelfde manier van jou houdt.

Herinnering

“Vele jaren later, toen hij voor het vuurpeleton stond, moest kolonel Aureliano Buendía vast denken aan die verre middag waarop zijn vader hem had meegenomen om het ijs te leren kennen.”

-Gabriel García Márquez-

Als er één boek is dat gevierd en onvergetelijk is, dan is het wel Honderd jaar eenzaamheid, geschreven door Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez. Hij begint het boek met deze prachtige quote die ons tegelijkertijd het einde en het begin van het verhaal vertelt, wat de lezer uitnodigt tot diepe reflectie.

Op bepaalde momenten in ons leven is het belangrijk om even stil te staan en na te denken. Om na te denken over wat we ons herinneren en wat we vergeten, om alle lessen die ons geleerd werden door ervaring en tijd even op een rijtje te zetten, en om vooruit te bewegen zonder dezelfde fouten te maken.

De kindertijd

“Volwassenen begrijpen nooit iets uit zichzelf, en het is voor kinderen vermoeiend om hen alles altijd maar te moeten uitleggen.”

-Antoine de Saint-Exupéry-

De kleine prins is ongetwijfeld een boek dat met simpele zinnen diepgaande gedachten verwoordt. Het is een ode aan de kindertijd, liefde, creativiteit en passie voor de kleine dingen. Een boek dat tot op de dag van vandaag nog altijd relevant is, ondanks de voorbijgegane tijd.

Boeken

Tussen alle quotes uit gevierde boeken, hebben de quotes uit De kleine prins hun eigen unieke licht. De quote die we gekozen hebben is er een die ons aanmoedigt om te reflecteren op de creativiteit die we als kinderen hadden, en die we lijken te verliezen naarmate de tijd verstrijkt.

Kinderen zijn niet bang voor de toekomst of voor de meningen van andere mensen, wat hen in staat stelt om hun fantasie de vrije loop te laten. Het herstellen van je innerlijke kind betekent creëren, voelen, en opnieuw onbevreesd zijn. Het is het herstellen van je wil om te vliegen. Durf jij het aan?

Zeven geweldige voordelen van lezen