15 tips om over liefdesverdriet heen te komen

15 tips om over liefdesverdriet heen te komen

Laatste update: 02 januari, 2018

Ze voelt zich vreselijk teleurgesteld, ze is niet langer gelukkig met hem en ze weet niet waarom. Waar is die persoon waar ze verliefd op is geworden? Waarom gedraagt hij zich zo, met die onverschilligheid die haar zo pijn doet? Er is niets pijnlijker dan onverschilligheid. Ze zou zelfs liever met hem ruziën, zoals vroeger. Maar nu is er niets, zelfs geen ruzie.

Liefde doet pijn, diep in de ziel en in het hart, wanneer zij niet beantwoord wordt. Het is een onmiskenbare smet, anders dan alle andere. Het is liefdesverdriet.

Maar goed, we weten allemaal wel wat het is. We hebben dat gevoel al eens meegemaakt; dat gevoel dat nooit lijkt weg te gaan. Maar het gaat wel weg en hoewel we misschien denken dat we nooit weer opnieuw in de liefde zullen geloven, komt liefde opnieuw tevoorschijn wanneer we het het minst verwachten en altijd op de meest ongedwongen manier. Want de liefde wordt nooit gezocht, maar wordt altijd gevonden.

Wat kunnen we doen om over liefdesverdriet heen te komen?

 1. Accepteer de situatie. In het leven zijn er talloze situaties die ons geen andere keus laten dan te accepteren en zo is het leven nu eenmaal. Als we beginnen de dingen die ons overkomen te accepteren, stoppen we ertegen te vechten en kunnen we ze beginnen te overwinnen.
 2. Laat die persoon gaan. Dring niet aan op wat er niet kan zijn. Als die persoon niet wil bij je zijn, laat hem of haar dan gaan; anders zou je in de greep vallen van een obsessie die alleen maar kan leiden tot slechte dingen.
 3. Neem de tijd. Verlies de hoop niet. Je zult instortingen hebben. Herinneringen aan die persoon zullen in je opkomen, maar blijf altijd onthouden: “Geef de tijd een kans.”
 4. Huil zo veel als je nodig hebt. Met onze tranen laten we al het verdriet dat we binnenin ons dragen naar buiten komen. Tranen zijn een geweldige oplossing voor het ontruimen van onze ziel. We zullen ons veel kalmer en meer ontspannen voelen als we besluiten al onze pijn voor altijd te laten gaan, door middel van die tranen.
 5. Doe activiteiten die je verrijken. Het bezighouden van je geest is erg belangrijk. Doe activiteiten waarvan je altijd al hebt genoten. Lezen, schrijven, schilderen, sporten, handvaardigheid…
 6. Probeer niet om de interne monoloog rond die persoon te verlengen. Het is waar dat, wanneer we door deze fase heen gaan, die persoon in onze hoofden binnendringt. Vertel hem: genoeg is genoeg! Blijf het proberen. Uiteindelijk zal dit zeker werken.
 7. Luister naar muziek. Muziek ontspant, geeft energie en wekt endorfines op, de zogenaamde gelukshormonen. Dus als je een instortmoment hebt, zet die muziek dan luid aan en dansen maar!
 8. Denk na en vergeefDwing de pijn om je te helpen te leren. Simpelweg door het leven leren we om te leven. Accepteer het als een extra ervaring in je leven, die heeft gediend om je te verrijken. Vergeef jezelf en vergeef hem als je elkaar pijn hebt gedaan. Pijn doet niemand enig goed, uiteindelijk kwetst het je.
 9. Steun op de mensen van wie je het meeste houdt. Op deze momenten is het goed om jezelf te omringen met mensen waarvan je weet dat ze echt van je houden. Een knuffel, lachen en een gesprek kunnen je heel goed troosten.
 10. Start vanaf nul. De pijn is weg, de lei is schoon, het leven gaat door en er staan je nog talloze wonderen om te ervaren te wachten. Smoor contact met die persoon in de kiem. Lees zijn e-mails niet, gooi al zijn foto’s weg. Soms is het gewoon nodig om zo snel mogelijk weg te komen, zodat je kunt vergeten. Misschien kunnen jullie in de toekomst vrienden zijn, misschien niet. Maar voor nu: als je wilt vergeten, moet je je ontdoen van alle herinneringen.
 11. Help jezelf door te schrijven. Vaak is het opschrijven van deze gevoelens een goede manier om jezelf van een last te bevrijden. Er zijn zelfs mensen die een brief aan zichzelf schrijven, die ze later verbranden. Het is een symbolische daad die betekenis voor ons heeft: dat we weg stappen van deze relatie en het achter ons laten.
 12. Zorg beter voor je gezondheid dan ooit. Als we verdrietig zijn, wordt ons immuunsysteem aangetast. Zorg voor een goede voeding; vergeet dit niet en begin niet toe te geven aan hunkeringen naar bijvoorbeeld chocolade of snoep.
 13. Als je partner je heeft verlaten voor een andere persoon, vergelijk jezelf dan nooit met diegene. Vergelijkingen zijn hatelijk. Deze zin vat het perfect samen.
 14. Ontmoet nieuwe mensen. Vaak beseffen we dat we ons leven zo veel op hem of haar hadden gericht, dat we de talloze fantastische mensen in de wereld niet hebben opgemerkt. Het gaat hier niet alleen over mogelijke partners, maar ook over vrienden, mensen om een goed gesprek en een leuke tijd mee te hebben, om mee te lachen en grappen te maken.
 15. Lees een artikel of boek dat je kan helpen. Wij hopen dat wij je kunnen helpen met dit kleine artikel als je door zo’n situatie gaat. Het minste wat we kunnen doen is je alle kracht en bemoediging in de wereld geven.

Want:

“Waar een deur dicht gaat, gaat een nieuwe deur open.” 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.