Zeven geweldige voordelen van lezen

Zeven geweldige voordelen van lezen

Laatste update: 19 februari, 2017

Lezen heeft op veel verschillende manieren invloed op onze geest en ons leven. Vanuit psychologisch opzicht is echter bewezen dat mensen die regelmatig lezen in staat zijn om hun neurale connectiviteit te verbeteren.

Vanuit emotioneel opzicht is daarnaast aangetoond dat iemand die regelmatig leest – over het algemeen fictie – over een groter vermogen beschikt om de gemoedstoestand van anderen te begrijpen en empathie voor anderen op te brengen.

De voordelen van lezen

Lezen stelt je in staat nieuwe ervaringen op te doen. Maar hoe dan? Nou, het is heel simpel. Literatuur, met name fictie, heeft een gigantische emotionele invloed op de lezer en geeft hem de kans emoties te ervaren die hij anders gezien misschien pas na tientallen jaren zou ontdekken. Bovendien leeft hij mee met de personages, aangezien hij zich gedurende het verhaal steeds met hen identificeert.

Literatuur is een geweldige stimulator van de werkelijkheid. Het is als een tijdmachine die jou in een mum van tijd naar andere situaties of periodes kan transporteren, die allemaal hun eigen kenmerken en karakters kennen. Hierdoor kan literatuur ons helpen om vriendelijker te zijn naar anderen toe. Het leert ons namelijk om de wereld te bekijken vanuit het perspectief van een ander en stelt ons in staat na te denken over de gevolgen en problemen die onze handelingen zouden kunnen veroorzaken voor anderen. Het leert ons ook wat de eenvoud is van deugden als vriendelijkheid, vrijgevigheid en sympathie.

Goede literatuur heeft zichzelf altijd tegenover hegemonische systemen geplaatst, systemen die alleen maar uit zijn op geld en macht. Schrijvers plaatsen zichzelf op één lijn met een tegenovergesteld idee van de wereld. Ze helpen ons om ons in te leven in de ideeën en gevoelens die deze hypocrisie en verouderde houdingen ten opzichte van de wereld tegenwerken.

Literatuur is een geweldig geneesmiddel voor eenzaamheid. In een goed boek kun je ongetwijfeld personages vinden waar je jezelf in kunt herkennen, waardoor je als gevolg de rijkdom aan kennis die in het verhaal verborgen zit zult ontdekken. Als het boek interessant is, dan zal het ervoor zorgen dat we er helemaal in opgaan en zal hierdoor onze eenzaamheid verdwijnen als sneeuw voor de zon, omdat het boek zelf onze beste vriend en metgezel wordt.

Schrijvers stimuleren ons om ons hart te openen en onze geest te verruimen. Ze voorzien ons namelijk van de hulpmiddelen die we nodig hebben om onszelf te bevrijden van de waanzin en het gevoel achterna te worden gezeten, die onze psyche zo vaak binnendringen.

Ook zou ik hieraan willen toevoegen dat literatuur ook erg nuttig is omdat het ons helpt om ons beter voor te bereiden op mislukking. Niemand wil falen in het leven, maar in de pagina’s van een goed boek zul je hulpmiddelen kunnen vinden die je in staat stellen in te zien dat mislukking nu eenmaal bestaat en dat je het kunt overwinnen en in je eigen voordeel kunt gebruiken, zodat je er sterker van wordt en uiteindelijk in staat zult zijn om succes te bereiken.

Lezen is een geweldige gewoonte voor iedereen, omdat de voordelen die ik hierboven heb omschreven ook gelden voor iedereen, ongeacht iemands leeftijd of persoonlijke toestand. Natuurlijk heeft elke leeftijdsgroep zo zijn eigen voorkeuren en behoeftes, maar ondanks dat zullen de resultaten altijd hetzelfde zijn.

Zie literatuur als een elixer dat je kan helpen om met iets meer wijsheid en gratie door het leven te gaan. Als je dus de kans hebt om een goed boek te lezen, neem deze kans dan niet voor lief.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.